Party time: 16 makkelijke aperitiefhapjes om je gasten mee te verrassen op oudjaar
Moet jij het feestmenu voor oud op nieuw op tafel toveren dit jaar? Maak het niet te ingewikkeld en kies voor luxueuze maar eenvoudige gerechtjes. Starten doe je met één (of meerdere) van deze 16 makkelijke aperitiefhapjes. Let’s get the party started!
Camembert uit de oven
Een heerlijk winters aperitiefhapje: eenvoudig om te maken én toch feestelijk. Een topper uit ons lijstje met makkelijke aperitiefhapjes die alle harten onmiddellijk zal doen smelten.
Ingrediënten (voor tien personen):
- camembert (2,5 ronde stuks in een houten doosje)
- een paar takjes tijm
- een paar takjes rozemarijn
- zwarte peper
- 2,5 eetlepel honing
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180°C. Haal de camembert uit de plastic verpakking en stop ‘m terug in het houten doosje. Maak met een scherp mesje enkele insnijdingen in de bovenkant.
- Verdeel de takjes rozemarijn en tijm over de kaas en zet 15 à 20 minuten in de oven.
- Lepel een beetje honing over de kaas en kruid met versgemalen peper. Werk af met extra verse takjes rozemarijn en tijm.
Gebakken dumplings van rijstpapier
Ingrediënten (voor 10 stuks):
- 2 el kookolie
- 2 teentjes look, fijngesnipperd
- 100 g geraspte wortel
- 6 lente-uien, in stukjes
- 100 g wittekool, in fijne stukjes
- 1 el vers geraspte gember
- 250 g stevige tofoe, uitgelekt, in kleine stukjes gebroken
- 4 el sojasaus
- 1 tl chilipasta
- 20 rijstvellen
- Optioneel: chilisaus
Zo maak je het:
- Verwarm de eerste eetlepel olie in een pan op een middelhoog vuur en
stoof de look, wortel, ui, wittekool en geraspte gember tot de groenten gaar
zijn. - Voeg de tofoe toe aan de pan, samen met de sojasaus en chilipasta en stoof
nog 2 minuten verder. - Laat de vulling afkoelen.
- Doe 3 l lauwwarm water in een grote ronde schaal en maak je aanrecht schoon en een beetje nat.
- Week je eerste rijstvel 5 seconden in het water; het is zacht, maar nog steeds
stevig. - Leg het natte rijstvel op het aanrecht en plaats in het midden 2 grote el van
de vulling. - Plooi de linker- en rechterkant van het rijstvel over de vulling en plooi nu de
onderzijde over de andere twee geplooide zijden. Duw alles stevig samen.
Rol de dumpling naar boven toe tot het rolletje dicht is. Om de dumplings
extra stevig te maken rol je de gevulde dumpling in een tweede rijstvel op
dezelfde manier. - Leg de gemaakte rijstrolletjes opzij, eventueel op een natgemaakt stukje
bakpapier. - Verwarm de tweede el olie op een middelhoog vuur in een antikleefpan en
leg hier enkele rolletjes in. Zorg ervoor dat ze elkaar niet aanraken. - Bak ze 2 minuten aan elke zijde (of tot ze goudbruin en krokant zijn).
- Serveer ze met je favoriete chilisaus.
Recept uit Dinner Served – The art of hosting & plantbased cooking van Morgane Van Marcke (Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigs)
Rijstwafel pizza’s
Dit recept uit het nieuwe kookboek van Ellemieke Vermolen is kindvriendelijk én poepsimpel.
Ingrediënten (voor 8 stuks):
- 8 rijstwafels
- 100 g mozzarella
- 8 kerstomaten
- 8 el pesto
- zout en peper
- blaadjes van 8 takjes basilicum
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Snijd de mozzarella en kerstomaten in plakjes.
- Besmeer de rijstwafels met de pesto en beleg ze met de mozzarella en tomaat. Leg de rijstwafels op de bakplaat en bak ze ongeveer 10 minuten in de oven, tot de mozzarella is gesmolten.
- Breng de rijstwafelpizza’s op smaak met zout en peper en garneer met het basilicum
Recept uit: Lekker Gezond. Het makkelijke familiekookboek van Ellemieke Vermolen (Uitgeverij Kosmos)
Gepofte aardappel met sojakaviaar en preiolie
Dit gerechtje uit Lento vraagt de nodige voorbereiding, maar is zo feestelijk en lekker dat het die voorbereiding meer dan waard is.
Ingrediënten (voor 4 personen):
- kruimige aardappels
- 1 eetlepel olijfolie
- peper en zout
- plantaardige zure room
- 200 ml sojasaus
- 2 g agar-agar
- scheutje citroensap
- olijfolie
- 500 ml neutrale olie (bij voorkeur druivenpitolie)
- groenafval van 1 prei (perfect wanneer je in een ander gerecht prei gebruikt hebt of wanneer je soep hebt gemaakt)
- peper en zout
Zo maak je het
- Zet eerst een kommetje met olijfolie in de diepvries. Ik zou gaan voor ten minste een halve liter. Hier gaan we later de kaviaar in maken, dus we hebben wel wat volume nodig.
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de aardappels goed schoon en kruid ze met olijfolie, peper en zout. Laat ze in 45 minuten in de oven gaar worden.
- Meng voor de kaviaar de sojasaus met de agar-agar en een scheutje citroensap. Breng dit mengsel in een pannetje aan de kook (agar-agar moet gekookt hebben om te kunnen
werken). Laat een beetje afkoelen (maar niet te lang), zodat het al opstijft. Dit om te voorkomen dat het mengsel door de hitte uit het spuitflesje spuit. Haal de olie uit de diepvries en druppel hier de sojasaus in. Je zult merken dat door de olie kleine bolletjes ontstaan. Zeef dit geheel en vang de olie op. Die kan later nog voor koude bereidingen gebruikt worden. - Laat de druivenpitolie warm worden, ca. 50 °C. Daarvoor zijn geen fancy meetapparaten nodig, gewoon een beetje verwarmen. Test met de vinger. 😉 Mix de olie samen met het preiafval goed in de blender of met een staafmixer en zorg dat de olie echt heel goed geblend is. Breng op smaak met peper en zout (een snufje citroenzuur is hier ook heel lekker bij; pas wel op want dit is zeer straf spul). Laat door een zeef met een theedoek erin uitlekken. Doe het geheel dan in een spuitzak en hang die ondersteboven, zodat het overige vocht naar beneden zakt. Knip het puntje van de spuitzak af en laat het vocht eruit lopen. Je hebt nu lekkere, heldere preiolie. Die kun je voor een pure pastasalade ook gebruiken als smaakmaker of op een pizza. Gewoon te heerlijk om weg
te gooien. Snijd het topje van de aardappel, doe een beetje zure room erop, leg er wat kaviaar op en werk af met de preiolie.
Geitenkaas-paddestoel toast
Liever niet te veel zware gerechten tijdens de feestdagen? In Claudia’s Classics verklapt Claudia Van Avermaet heel wat feestgerechten die je geen opgeblazen gevoel bezorgen.
Ingrediënten (voor 12 à 14 stuks):
- 1 courgette
- 1 stuk geitenkaas, 200 g
- 150 g kastanjechampignons
- 2 lente-uitjes
- 1 teentje knoflook
- peterselie
- bieslook
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Snijd de courgette in schijfjes van 3 à 4 centimeter. Leg er een schijfje geitenkaas op. Plaats in de oven gedurende 8 à 10 minuten.
- Snijd ondertussen de champignons en de lente-ui heel fijn. Plet de knoflook en meng onder de champignons. Bak alles samen in de pan met een scheut olijfolie tot alle ingrediënten gaar zijn en kruid met peper en zout.
- Snijd de peterselie en de bieslook fijn en meng deze onder de champignons.
- Serveer de courgetteschijfjes op een groot bord met de paddenstoelentapenade.
Recept uit Claudia’s Classics van Claudia Van Avermaet (Uitgeverij Lannoo)
Gegrilde oesters met karnemelk, boerenkool & pistachenoten
Ingrediënten (voor 6 personen)
12 oesters • 350 ml karnemelk • 2 el appelazijn • peper • zout • enkele blaadjes boerenkool (of savooikool) • 100 g pistachenoten
Zo maak je het
1. Was de blaadjes boerenkool en dep heel goed droog. Scheur in stukken en verwijder de dikke nerven. Leg naast elkaar op bakpapier op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie en zout. Zet ong. 20 min in een op 180°C voorverwarmde oven. Rooster de pistachenoten 5 min in de oven, breng op smaak met zout en hak fijn.
2. Open de oesters. Laat ze in de diepe schelp liggen, maar steek ze wel los. Zet ze 4 min in de oven (180°C). Verwarm intussen de karnemelk (niet laten koken) en breng op smaak met peper, zout en appel azijn. Werk af met een eetlepel van de karnemelk, de boerenkoolchips en de pistachenoten.
Quesadilla met spinazie en tomaat
Geen zin om urenlang in de keuken te staan. Dan is deze Zuid-Amerikaanse klassieker met een twist het perfecte aperitiefhapje.
Ingrediënten (voor 10 personen):
- 10 tortilla’s
- 5 tomaten
- olijfolie
- 250 g jonge spinazie
- 312,5 g taleggiokaas
- peper en zout
Zo maak je het:
- Snij de kaas in kleine blokjes. Pel en ontpit de tomaat, snij in blokjes. Spoel de spinazie, zwier droog.
- Leg de tortilla’s open op het werkblad. Verdeel over een helft van de tortilla de kaas, spinazie en tomaat. Kruid met peper en zout. Vouw de tortilla toe.
- Verhit olie in een pan met antiaanbaklaag. Leg er twee quesadilla’s in en bak tot de tortilla bruin is en de kaas gesmolten. Draai om en bak de andere kant. Herhaal met de andere twee tortilla’s.
- Snij elke quesadilla in drie driehoeken en serveer met een slaatje naar keuze.
Gravad lax met koolrabi
Ingrediënten (voor 6 personen)
Voor de Gravad Lax
1 zalmfilet • 150 g zout • 100 g suiker • 6 jeneverbessen • 15 g zwarte peper • 2 steranijzen • 10 g mosterdzaadjes • 1 bundel dille • 1 scheutje gin • 1 koolrabi • enkele el witte balsamico-azijn
Voor de koolrabisalade
1 koolrabi • 1 zeste + sap van limoen • 70 g plattekaas • 1/2 teentje knoflook • 1/2 sjalot • 2 el olijfolie • peper • zout • 2 sjalotten • 1 flinke scheut witte balsamico-azijn • 100 g karnemelk • 2 g zout • 50 g olijfolie
Zo maak je het
1. Blend de jeneverbessen, zwarte peper, steranijs en mosterdzaad jes fijn. Meng met de peper en het zout. Snij de dille fijn en voeg toe. Besprenkel de zalm met de gin en wrijf in met het kruidenmengsel. Leg in een schaal en dek af met plasticfolie. Laat 12u marineren in de koelkast, draai de filet hal verwege om.
2. Spoel de zalm, dep droog en snij in plakjes. Schil de koolrabi en snij met een mandoline verder in plakjes. Marineer een uur in de balsamicoazijn. Leg nu plakjes koolrabi op een werkblad en leg daarop plakjes zalm. Maak enkele laagjes en rol op. Zet het rolletje rechtop.
3. Maak nu de koolrabisalade. Schil de koolrabi en snij in blokjes. Meng met limoenzeste en sap, de plattekaas, de fijngesneden knoflook en sjalot, de olijfolie, peper en zout. Verdeel over elk bord een schepje koolrabisalade en zet daarboven op een rolletje zalm.
4. Schil de sjalotten en snij ze in dikke plakken. Laat even marineren in de balsamicoazijn en verdeel ze dan over de zalmrolletjes. Meng de karnemelk met het zout en de olijfolie tot een dressing. Druppel over de rolletjes.
Krokante sojawafeltjes met smeuïge romescodip
Ingrediënten (voor 6 personen)
Voor de wafeltjes
75 g druivenpitolie • 2 takjes rozemarijn • 100 g zelfrijzende bloem • 100 g tarwebloem • 1 mespuntje cayennepeper • 1 snufje zout • 120 g eiwitten • 3 dl sojamelk
Voor de romescodip
75 g amandelnoten • 2 gegrilde en ontvelde paprika’s • 50 g zongedroogde tomaten • 2 eierdooiers • 1 teentje knoflook • 2 el rodewijnazijn • 1 snufje zout • 1 mespunt cayennepeper • 4 dl druivenpitolie
Zo maak je het
1. Leg de takjes rozemarijn in de drui venpitolie en verwarm tot 60°C. Haal van het vuur, laat afkoelen. Meng de twee soorten bloem metde sojamelk, cayennepeper en zout. Zeef de olie en voeg toe aan het beslag. Klop het eiwit stijf en schep het voorzichtig door het be slag. Verwarm je wafelijzer en vet het in. Bak de wafeltjes. Je kunt dat op voorhand doen en ze nadien kort opwarmen in de oven, dan zijn ze opnieuw krokant.
2. Rooster de amandelen 5 min in een oven van 180°C. Mix fijn in de blen der. Voeg de overige ingrediënten (behalve de olie) toe en mix glad. Voeg dan beetje bij beetje de olie toe en blijf mixen. Serveer de dip bij de wafeltjes. De heerlijk hartige wafeltjes zijn vol ledig lactosevrij. Alle andere hapjes zijn glutenvrij. Feest voor iedereen!
Lepeltje rode biet en plattekaas
Ingrediënten (voor 6 personen)
1 rode biet • 1 el worcester-shiresaus • 1 el rodewijnazijn • 2 el olijfolie • 1 el fijngesneden augurken • peper • zout • 250 g plattekaas • 100 g mayonaise • 1 el mierikswortelcrème
Zo maak je het
1. Laat de plattekaas de avond ervoor uitlekken in een zeef bo ven een kom (in de koelkast). Kook de rode biet gaar in gezouten water (± 45 min) en laat afkoelen. Ontvel de biet en snij in blokjes. Meng met de worcestershiresaus, de rodewijnazijn, de olijfolie, de augurk, peper en zout.
2. Meng de uitgelekte platte kaas met de mayonaise, de mierikswortelcrème, peper en zout. Serveer een lepeltje kaasmeng sel met de rode bieten. Werk het bord eventueel af met groene kruiden.
Zelfgemaakt knäckebröd met makreel en komkommer
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- Makreelfilets 8
- Minikomkommer 2 (in flinterdunne plakjes gesneden)
Voor het Knäckebröd
- Chiazaad 35 g
- Lijnzaad 35 g
- Sesamzaad 35 g
- Zonnebloempitten 35 g
- Pompoenpitten 35 g
- Volkorenmeel 150 g
- Maldon-zout 1/2 tl
- Plantaardige olie 1 el
- Water 150 ml
Voor de kruidensalade
- Romige Griekse Yoghurt 1 dl
- Knoflook 1 teen (gehalveerd)
- Dadels 10 (ontpit)
- Muntblaadjes 16
- Koriander 2 el
- Lente-ui 2
- Spaanse rode peper 1/2
- Limoensap 1
- Dille (enkele takjes)
- Olijfolie
- Zwarte peper en zeezout
Zo maak je het:
- Meng zaden, pitten en meel in een grote kom. Voeg olie en water toe. Roer en kneed tot een bol, en zet die zo’n 30 minuten in de koelkast. Rol het deeg met een deegroller uit tot een dun vierkant van 40 op 30 cm en snij dat in rechthoeken. Bak 50 minuten in de oven op 150°C tot de stukjes mooi lichtbruin en krokant zijn. Natuurlijk mag je het knäckebröd ook kopen, maar zelfgemaakt smaakt zo veel lekkerder (en het is echt niet moeilijk).
- Pel en pers je het halve teentje knoflook en roer je door de yoghurt. Snij de dadels, muntblaadjes, koriander, lente-ui en rode peper fijn, en roer ook die door de yoghurt. Breng op smaak met limoensap, peper en zout. Zet dat fris weg tot je het knäckebröd serveert.
- Kruid de makreelfilets met peper en zout en bestrijk het vel met olijfolie.
- Snij ze in stukjes van ongeveer 2 cm en bak in olijfolie in een pan op middelmatig vuur tot ze nét gaar zijn. Beleg telkens een stuk knäckebröd met de kruidensalade en een stukje makreel. Werk af met plakjes komkommer en een takje verse dille. Enjoy!
Door Ann Van Der Auwera – Foto: Wout Hendrickx
Pan con tomate met ansjovis oregano, chili en citroenzeste
Knapperig brood en lekkere tomatensaus maken iedereen gelukkig. Voor de kidsproof versie vervang je de ansjovis simpelweg door een stukje vlees.
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 8 sneetjes zuurdesembrood of stokbrood
- Extra vierge olijfolie
- 1 pot think tomato
- Peper en zout
- Snuf chiliflakes
- Snuf gedroogde oregano
- 8 gezouten ansjovisfilets
- Citroenzeste
Zo maak je het
1. Bak de sneden zuurdesembrood in een flinke geut olijfolie goudbruin.
2. Haal uit de pan en besmeer met een laag think tomato. Besprenkel met peper, zout, chiliflakes (let op, niet te veel!) en gedroogde oregano. Leg op elk sneetje brood een ansjovisfilet en werk af met versgeraspte citroenzeste.
Kippenspiesjes met pindasaus
“Dit is een hapje dat ik graag maak als ik niet veel tijd heb, maar toch iets lekkers op tafel wil zetten waarmee ik iedereen kan plezieren. Iedereen houdt toch van pindasaus? Je kan de saus op voorhand maken, de kippenspiesjes snel op de BBQ et voilà! Serveer de spiesjes als hapje of als onderdeel van een hoofdgerecht. Je kan de kip ook vervangen door veggieballetjes. Sharing is caring!”
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 8 (gemarineerde) kippenspiesjes
- 3 el biologische pindakaas
- 3 el sojasaus
- 3 el esdoornsiroop
- ⅓ chilipeper
- 1 teentje look
- 15 g gember
- verse koriander
Zo maak je het:
- De pindasaus bereid je door de volgende ingrediënten te mixen in een hakmolentje:
- 3 el biologische pindakaas,
- 3 el sojasaus,
- 3 el esdoornsiroop,
- ⅓ chilipeper,
- 1 teentje look,
- 15 g gember.
- Voeg een scheutje water toe en mix tot de saus iets lopender is. Gebruik biologische
pindakaas die uit 100 % pinda bestaat: die geeft de allerbeste smaak. - Gril de spiesjes in een beetje olijfolie. Ik gebruik daarvoor graag Thaise gemarineerde
kippenspiesjes die al een beetje pikant zijn. - Serveer de spiesjes met de pindasaus en werk af met wat fijngehakte koriander.
TIP: wil je eens iets anders dan kip? Vervang die dan door rundvlees. Of maak een veggieversie met vegetarische balletjes!
Recept uit Chloé Kookt van Chloé Lauwers – Pelckmans – € 24,50
Peer met salie uit de oven
Dit heb je nodig voor 24 hapjes:
- 12 sneetjes parmaham
- 2 peren
- zwarte peper
- 24 kleine blaadjes salie
- 2-3 eetlepels balsamicosiroop
Zo maak je het:
- Warm de oven voor op 200°C. Schil de peren, halveer ze en haal het klokhuis eruit. Snijd de helften in 4 tot 6 stukken.
- Wikkel een half sneetje parmaham rond elk stukje peer, schik er telkens een salieblaadje tussen en leg ze op bakpapier op een bakplaat.
- Besprenkel met de balsamicosiroop en werk af met een beetje zwarte peper.
- Zet de plaat in de hete oven en bak de hapjes 15 à 18 minuten. Serveer ze op een stokje.
Door Ann Van Der Auwera – Foto: Wout Hendrickx
Pittig hapje: oesters met zure room en chili
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 12 oesters
- 2 el zure room
- 1/2 rode chillipeper
- 1 limoen
- grofgemalen peper
Zo maak je het:
Verwijder de zaadlijst van de chilipeper en snipper hem fijn. Pers de limoen. Open de oesters en leg elke oester opnieuw in de schelp. Roer de zure room even los en lepel er een beetje van op elke oester. Werk af met een flinke draai van de pepermolen en wat snippers chilipeper. Leg op een serveerschaal en besprenkel met limoensap.
Door Ann Van Der Auwera – Foto: Wout Hendrickx
Blini’s met crème van gerookte makreel
Dit heb je nodig:
- blini’s (kant-en-klaar) (x12)
- gerookte makreelfilets (ontgraat) (x2)
- zure room (2 à 3 eetlepels)
- limoensap (2 eetlepels)
- peper / zout
- veenbessenconfituur een potje
- bieslook, enkele sprietjes, fijngesneden
Zo maak je het:
Plet de makreelfilets en meng ze met de zure room, het limoensap, peper en zout. Lepel op de blini’s. Werk af met een klein lepeltje veenbessenconfituur en bieslook.
Tip:
In plaats van blini’s kun je ook melbatoasts gebruiken. Ze zijn lekker krokant en contrasteren daardoor goed met de smeuïge viscrème.
Beeld: Wout Hendrickx
Recepten makkelijke aperitiefhapjes: Feeling & Libelle Lekker, tenzij anders vermeld bij het recept.
Klaar voor het feest:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier