Lekker lokaal: witloofrolletje ‘en croute’
17 okt 2020
Europees Parlementslid Hilde Vautmans lanceert ‘Boerentrots‘, een nieuw boek om lokale boeren te steunen. Het is een boek met straffe verhalen van onze Vlaamse boeren én enkele heerlijke recepten boordevol lokale ingrediënten. Waaronder dit Witloofrolletje ‘en croute’
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Witloofrolletje ‘en croute’
Dit heb je nodig (voor 4 personen):
- 4 kropjes witloof, schoongemaakt
- 4 plakken gekookte ham
- 4 repen bladerdeeg
- 15 g boter
- peper en zout
- 1 eigeel
Voor de knolselder/appelpuree:
- 1/2 knolselder, geschild en in blokjes
- 2 appelen
- 3 dl kippenbouillon
- 100 g boter
- peper en zout
Voor de afwerking:
- 1 klein zakje gemengde sla
- olijfolie
- witte wijnazijn
- peper en zout
Zo maak je het:
- Wrijf de bodem van een bakpan in met boter, leg het witloof erin, kruid met peper en zout, dek af met beboterd bakpapier en laat ca. 18 min. op een zacht vuurtje onder deksel karamelliseren. Draai het witloof in de helft van de kooktijd om. Neem het gekaramelliseerde witloof uit de pan en laat goed uitlekken.
- Leg op elke reep deeg een plakje ham, daarop een kropje witloof en rol dicht. Leg de rolletjes op een bakplaat met bakpapier. Borstel het eigeel over de rolletjes en bak ca. 20 min. in een warme oven op 180°C. Smelt voor de puree de boter in een kookpot en stoof er de blokjes knolselder in aan. Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snijd ze in blokjes. Roer de appelblokjes onder de glazige knolselder, bevochtig met kippenbouillon, kruid met peper en zout en gaar ca. 30 min. Als alle vocht verdampt is, goed omroeren.
- Serveer in elk bord een krokant witloofbladerdeegpakketje met knolselder/appelpuree. Was de gemengde sla en breng deze op smaak met een scheutje olijfolie, witte wijnazijn, peper en zout en werk er de borden mee af.
Tip: Voor dit ‘apart’ witloofrolletje kun je zowel gekookte als rauwe ham of gerookte zalm gebruiken. Samen met de ham kun je eventueel ook een heerlijk Belgisch plakje kaas mee inpakken.
‘Boerentrots’ zal gratis verspreid worden. Je kan het boek ook aanvragen via hilde@vautmans.eu
Meer klassiekers in een nieuw jasje:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier