Heerlijk na Halloween: labneh met pompoenballetjes en zilvervliesrijst
Ergens tussen goudgeel en warm oranje, daar zit de herfst. Met een bord vol oker proef je de gloed van dat heerlijk seizoen. Een recept om mee uit te pakken? Labneh met balletjes van pompoen en zilvervliesrijst.
Labneh met balletjes van pompoen en zilvervliesrijst
Ingrediënten
- 400 g pompoen
- olijfolie
- 3 teentjes geplette knoflook
- zeezout
- 400 g gekookte zilvervliesrijst
- 50 à 100 g kikkererwtenmeel
- ½ mespunt cayennepeper
- 70 g grof gemalen sesamzaad
- zeste van 1 citroen
- 200 g wortels
- 1 klontje boter
- sap van 1 sinaasappel
- 500 ml yoghurt
- 1 tl zout
- 4 lente-uitjes in ringen
- 4 el dukkah
- jonge cress of radijsscheuten
Voor de dukkah
- 1 el korianderzaad
- 1 el karweizaad
- 2 el wit sesamzaad
- 1 el zwart sesamzaad
Zo maak je de labneh
Vermeng de yoghurt met het zout en laat dit uitlekken in een keukenhanddoek op een vergiet. Wring de keukenhanddoek stevig uit om al het overtollige vocht te verwijderen. Wat er overblijft, is labneh.
Zo maak je de balletjes
Snijd de pompoen in blokjes en rooster ze met de teentjes knoflook, olijfolie en wat zeezout 30 min in een op 180°C voorverwarmde oven. Stamp de pompoen fijn met een pureestamper en roer het kikkererwtenmeel en de rijst erdoor tot een niet te vast, niet te kleverig deeg. Breng het op smaak met cayennepeper, zout en citroenzeste en laat een uurtje opstijven in de koelkast. Rol er dan balletjes van en haal ze door de gemalen sesamzaadjes. Bak de pompoenballetjes goudbruin in een frituurpan op 160°C en laat uitlekken op keukenpapier.
Zo maak je de wortels
Maak ondertussen de wortels schoon. Stoof ze in wat boter aan en laat ze verder onder een deksel gaar stoven. Voeg halverwege de gaartijd het sinaasappelsap toe en laat het geheel verder zonder deksel op een laag vuurtje garen. Breng de wortels verder op smaak met peper en zout.
Zo serveer je het
Rooster de zaadjes voor de dukkah in een droge pan en mix ze in een keukenrobot of stamp ze fijn in een vijzel. Strooi de dukkah over de balletjes, de labneh en de wortels en garneer met lente-ui, cress of radijsscheuten.
Tip
Maak de labneh liefst de avond van tevoren.
Meer lekkers
- Heerlijk Scandinavisch: Kabeljauw met zeekraal, rode biet en kappertjes
- Dé basis voor soepen en sauzen: zo maak je zelf bouillon
- Fris én pikant: koud geserveerde Tom Yum
Recept: Ann Van der Auwera, foto: Wout Hendrickx.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier