Zo bewaar je koffie het best: tips van een koffie-expert
Niets smaakt beter dan dat eerste kopje koffie in de ochtend. Maar je moet wel weten hoe je koffie moet bewaren, zodat de smaken het best tot zijn recht komen. Houd daarom rekening met deze 10 tips van een échte koffie-expert.
Kies liever voor bonen
Gemalen koffie is dan wel handig, toch zijn experts het erover eens: koffie is lekkerder als je de bonen zelf maalt, vlak voor je de koffie zet. Eens de bonen gemalen zijn, verliezen ze aroma’s. Bonen over? Bewaar ze in een schone, droge, luchtdichte bewaarpot. Zorg dat ze op een koele, droge plaats staan waar er geen zonlicht bij kan. Eigenlijk komt het hierop neer: vermijd contact met lucht, licht, hitte en vocht.
Bewaartijd
Als je de bonen goed opslaat (zoals hierboven vermeld dus), kun je ze zo’n drie maanden bewaren. Wil je zeker zijn? Gebruik je bonen dan een week tot maximum twee weken na openen. Is je pak bonen nog ongeopend, dan kun je het eventueel invriezen voor later gebruik. Wel belangrijk: bewaar je geopende koffie nooit in de koelkast.
Hoe koffie bewaren: tips van koffie-expert Marjolein Vermeersch
10 TIPS VOOR HET PERFECTE KOPJE KOFFIE:
- Haal de koffie zo vers mogelijk in huis en koop geen al te grote koffievoorraden.
- Sla de koffie op in een droge, niet al te warme ruimte. Bewaar de koffie niet in het keukenkastje boven het fornuis, maar in een droge, koele bergplaats, ver van alle keukendampen.
- Gebruik kwaliteit: voor je koffie, maar ook voor je molen en zetapparaten. Het is investeren in een toekomst vol zalige koffiemomenten.
- De koffie malen nèt voor je hem zet is het neusje van de zalm.
- Gebruik ziedend water (nèt van de kook) en een goede manier om de koffie te zetten. (Alle mogelijke koffiesystemen voor lekker slow coffee vind je in het nieuwe boek ‘Slow Coffee’ van Martine en Marjolein)
- Laat bereide koffie zelf nooit koken: “Café bouillu, café foutu”!
- Hou de koffie niet warm op een plaat of in de thermos. Dat verzuurt de koffie en zelfs de beste kwaliteit sneuvelt na verloop van warme tijd, omdat de aroma- en smaakdragers in een thermos afbreken en een zurige smaak aan de koffie geven. Als je niet anders kan, hou de koffie niet langer dan een uur in een thermos.
- Beter is het om je koffie op een natuurlijke manier wat langer warm te houden: spoel de koffiekanvóór gebruik met heet water om, zodat het porselein of aardewerk zelf warm is.
- Als je een koffiekan koopt en ook je kopjes, kies dan voor porselein, glad aardewerk (niet poreus) of glas. Die materialen beschermen het aroma van je koffie, hoewel glas iets minder aangenaam is om er koffie uit te drinken.
- Hou al je koffie-attributen grondig schoon. Van molen tot kan, reinig alles met klaar water en wrijf het droog, zodat geen oude smaken de volgende pret bederven.
Meer over koffie:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier