Kipkot: dé hotspot voor de perfect gebraden kip?
Foodjournaliste Evelien Rutten geeft elke maand in Feeling en elke week op feeling.be haar onverbloemde, overheerlijke mening over de nieuwste restaurants en de laatste foodtrends. Evelien proeft voor en fileert haarfijn wat ze op haar bord krijgt. Geen greintje snobisme, maar eerlijke updates over wining-and-dining waar jij als lezeres van zult smullen. Afgelopen week trok ze naar Brussel op zoek naar de perfect gebraden kip.
Gebraden kip met sla, mayonaise en frieten. Volgens het cliché moet ik nu gelukzalig glimlachend mijn ogen sluiten en een innerlijke tijdreis maken naar mijn kindertijd, toen mijn moeder in bloemetjesschort ons binnen riep tijdens een eindeloze zomervakantie. En hoe wij dan, in een vuil t-shirt en een sponsen shortje, onze vriendjes geruststelden dat we snel terug zouden zijn en vervolgens langs de benen van mama binnenstormden om als eerste een borst of bil te kiezen. Eén kip werd in zes stukken verdeeld; in die tijd waren kippen namelijk nog vlezig genoeg om een heel gezin te voeden. De frietjes waren zelf gesneden, de sla kwam uit de tuin van mijn vader en de mayonaise werd met een vork geroerd in een soepbord. Niet alle clichés kloppen, maar de troost van gebraden kip is universeel.
Bij Kipkot, een nieuwe rôtisserie in Brussel met inmiddels twee vestigingen, worden veel boxes getickt. Bij het binnenkomen zie je de kippen al langzaam rond hun as draaien boven het houtvuur. Waarom verkopen ze die geur eigenlijk niet in een flesje? Het interieur is uitnodigend, op een vriendelijke, American diner manier. Op tafel liggen papieren placemats met pied de poule motief (hebt ge ‘m?). Op het menukaartje lees ik dat hier met Mechelse koekoek wordt verwerkt die met het grootste respect werd gekweekt in België. De bediening wordt verzorgd door jonge millennials met uitbundige kapsels, gekleed in zwarte broek en zwart t-shirt.
Je kunt een caesar salad bestellen of vol-au-vent, maar eigenlijk kom je voor de gebraden kip (1/4, ½ of heel). Er zijn drie sauzen: archiduc (champignons), dragon of de eenvoudige Kipkot marinade. Daarbij kies je enkele bijgerechten, zoals frietjes, puree van zoete aardappel, gegrilde mais of een groene salade. Voor we aan ons kippenfeest beginnen, bestellen we eerst nog een voorgerechtje. De vol-au-vent kroketjes worden geserveerd zoals garnaalkroketten, met gefrituurde peterselie. Ze zijn verrukkelijk, met een stevige korst en een smeuïge vulling die heerlijk op smaak is. De nuggets bestaan niet uit het gebruikelijke separatorvlees, maar uit échte stukjes kip in een iets te dikke korst, die helaas net iets te lang is gefrituurd en daardoor vrij taai en donker. Het getomateerde dragonsausje erbij is wel heel smaakvol.
Over naar het echte werk dan. Ik heb een halve kip besteld, die versneden en overgoten met dragonsaus op tafel komt. Het eerste dat opvalt, is het donkere vel. Zou het een specerijenmarinade zijn? Helaas niet. Ik ben dop op perfect krokant gebakken kippenvel, maar in dit geval is het vel quasi zwartgeblakerd. Ik probeer geen kanker te krijgen, dus eet ik enkel het kippenvlees, dat gelukkig wel smakelijk en sappig is. De saus is fantastisch en heeft een fluwelige textuur. De vers gesneden frietjes zijn lekker knapperig en de mayonaise is huisgemaakt. Het groene slaatje is afgewerkt met een pittige mosterdvinaigrette. Bijna perfect dus. Bijna! De jongen aan de grill moet gewoon nog leren dat houtskool best niet brandt maar gloeit voordat je er een kip boven hangt. En dat kippenvel lekker is in fifty shades of brown, maar dat koolzwart écht niet kan.
Kipkot Brussel
Kipkot Brussel
Kipkot Brussel
Kipkot Brussel
Kipkot Brussel
Kipkot Brussel
Score (max. 5 sterren)
★★★
Kipkot – Rue de la Paix 22, Elsene of Place Sainte-Cathérine 8, Brussel.