Kimchi: zo maak je het populaire Koreaanse gerecht zelf
Fermenteren is hip! Eén van onze ultieme favoriete ingemaakte groenten van het moment? De Koreaanse klassieker Kimchi! Wat dat is en hoe je die precies maakt? Dat is niet zo moeilijk: alle stappen even op een rij!
Kimchi: wat is het?
Kimchi is een traditioneel gerecht uit de Koreaanse keuken. Volgens het aloude recept bestaat Kimchi uit gefermenteerde Chinese kool die wordt ingelegd en in een papje van knoflook, gember, rijst en andere kruiden en daardoor een erg intense smaak krijgt. Het woord kimchi wordt meestal vertaald met verzonken groente en verwijst naar de bereidingswijze, waarbij de groente wordt ingelegd.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Fermenteren kan je leren
Fermenteren is een eeuwenoude techniek die gebruikt wordt om etenswaren te conserveren. Wie aan het fermenteren slaat, gaat zijn gebruikte voedingsmiddelen – zoals groenten, zuivel en fruit, maar ook vis of vlees – eigenlijk een handje helpen om ‘gecontroleerd te bederven‘. Dat klinkt misschien niet erg lekker, maar dat is het wel.
Om je groenten, vlees of vis te laten fermenteren, worden er vaak een aantal bacteriën, schimmels of gisten (micro-organismen) aan toegevoegd, waardoor er een ideaal klimaat voor melkzuren ontstaat om hun werk te doen en het proces van fermentatie op gang komt. Soms zijn die extra bacteriën zelfs niet nodig, en volstaat het je product in afgesloten pot in een warme ruimte te bewaren.
Door de jaren heen zijn veel mensen in het westen een beetje terughoudend tegenover de oosterse bewaartechniek komen te staan, maar dat geheel zonder reden: gepekelde groenten of andere gefermenteerde voedingswaren zijn erg gezond en vaak zelfs beter verteerbaar voor ons lichaam dan rauwe groenten of pre-fab fastfood. De bacteriën in kimchi en andere gefermenteerde producten werken immers als een probiotica voor je darmen en kunnen een overprikkeld spijsverteringsstelsel dus helpen om zijn natuurlijke staat weer terug te vinden.
Bovendien zitten gefermenteerde voedingswaren vaak ook vol van smaak en kan je ze langer bewaren dan andere groenten en vlees, wat het een erg duurzame manier van eten maakt.
Kimchi: zo maak je het
Hoewel het traditionele recept voorschrijft dat je een Chinese kool in vier partjes verdeelt en de spread die de kool zal helpen fermenteren, netjes tussen de bladeren uitstrijkt zonder die te breken of te scheuren, gaan wij voor een simpelere variant. Qua smaak en bereidingswijze is die vrij gelijklopend aan de traditioneel Koreaanse versie, maar wel net iets makkelijker om te hanteren.
Wat je nodig hebt:
- 1 Chinese Kool
- 85 gram grof zeezout
- 5 tenen knoflook
- 1 tl geraspte gember
- 2 tl rietsuiker
- 3 el vissaus
- 1 tot 5 el Koreaanse pepervlokken (gochugaru)
- 225 gram daikon (of gewone radijsjes) (fijn gesneden)
- 4 kleine sjalotjes
- 6 g rijstbloem
- 40 ml water
- 1 à twee glazen inmaakpotten
Zo maak je het:
Snijd de kool in vier partjes en snijd de harde kern eruit. Snijd de kool vervolgens in behapbare stukken. Doe alle stukken in een grote kom en wrijf ze in met het zeezout. Breng ondertussen een ketel water aan de kook en schenk het hete water vervolgens over de kool. Laat ongeveer een uurtje staan. Schep af en toe om.
Je kool moet lichtjes zout smaken, dus even proeven is hier de boodschap. Is de kool nog niet zout genoeg: laat dan nog wat langer staan. Smaakt de kool al te uitgesproken zout: spoel dan goed met koud water.
Begin nu aan de kimchipasta. Meng de rijstbloem met het water en breng aan de kook. Voeg de suiker toe en laat nog even verder koken. Doe de knoflook, gember, sjalotten en vissaus in een keukenrobot of hoge pot en mix fijn. Pureer tot je een gladde pasta hebt.
Voeg tot slot je afgekoelde rijstbloempap aan het knoflook-gember mengsel toe en lepel er ook je Koreaanse pepervlokken doorheen. Doe daarna hetzelfde met je fijngesneden daikon of radijsjes en meng de marinade vervolgens door de kool tot die overal goed bedekt is.
Schep je kimchi in één a twee goed afsluitbare glazen bewaarpotten en druk de groenten goed aan. Laat een randje van één centimeter vrij bovenaan. Laat de pot twee dagen staan op kamertemperatuur. Na twee dagen mag je de potten naar de koelkast of berging verhuizen. Vanaf dan is de kimchi in principe eetbaar, maar voor een optimale smaak wacht je best nog twee weken af.
Meer lezen over gezond eten en homemade recepten:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier