Keto recept: gevulde groenten met gehakt
Keto moeilijk of ingewikkeld? Niet als we Julie Van den Kerckhove mogen geloven. Zij deelt in haar boek ‘Keto in 15 minuten’ recepten die je in een mum van tijd op tafel tovert. Wij mogen al enkele recepten delen. Vandaag: een keto recept met gevulde groenten met gehakt.Â
“Deze gevulde groenten met gehakt zijn een echte comfort food-klassieker en misschien wel het ultieme kids-proof-gerecht. Je kunt er allerlei fijngehakte groenten door mengen, zodat zelfs de meest kieskeurige eters hun portie groenten binnenkrijgen. Ideaal voor drukke werkdagen wanneer je niet zoveel inspiratie of zin hebt om te koken.”
Keto recept: gevulde groenten met gehakt
Fase 1-2-3
Geschikt voor: flexitatiër/vegan
PORTIE: 3 porties
TIJD: Voorbereiding: 15 minuten – Baktijd: 40 minuten – Houdbaarheid: tot 2 dagen in de koelkast
DIT HEB JE NODIG:
- 3 kleine ronde courgettes (500 g)
- 3 tomaten
- 400 g (kippen)gehakt, ongekruid (vegan: zie tips)
- 1 ei
- 1 steel witte selderij
- 2 handenvol spinazie (of postelein)
- 1 handvol basilicum (of oregano, tijm, peterselie)
- 4 eetlepels amandelmeel (optioneel)
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
- zwarte peper en zeezout
ZO MAAK JE HET:
- Verwarm de oven (of airfryer) voor op 175 °C.
- Snijd de hoedjes van de courgettes en de tomaten, en hol ze voor de helft uit met een lepel. Giet een scheutje olijfolie in elke courgette en tomaat, en kruid met een snufje zeezout.
- Snijd het vruchtvlees van de courgettes in kleine blokjes voor de vulling. Snijd ook de witte selderij, spinazie en basilicum in fijne reepjes. Meng alles met het gehakt, het ei en het amandelmeel (= vervanging van paneermeel). Kruid met peper en zout.
- Vul de uitgeholde courgettes en tomaten met het bereide gehakt en schik ze in een ovenschaal. Laat de hoedjes en het zaadbed van de tomaten ernaast garen. Overgiet alles rijkelijk met olijfolie en plaats 40 minuten in de voorverwarmde oven (of airfryer).
- Werk af met vers basilicum. Lekker met een eenvoudige salade, bloemkoolpuree (zie p. 194) of stoemp (zie p. 180).
JULIE’S TIPS & TRICKS
- Voor een vegan versie kun je gehakt van tempé, tofoe of hempfu gebruiken, en het ei vervangen door een ‘chia-‘ of ‘lijnzaadei’ (= 3 eetlepels chiazaad of gemalen lijnzaad geweekt in weinig water).
- Voor een koolhydraatrijkere variant kun je minipompoentjes gebruiken om te vullen of de groenten in het gehakt vervangen door zoetere knollen, zoals wortel, pastinaak… Gebruik dan wat minder olijfolie zodat het gerecht lager in vetgehalte is.
- Voeg eventueel ook een 10-tal fijngehakte olijven of twee eetlepels pesto (zie p. 180) toe aan het gehakt als extra smaakmaker.
VOEDINGSWAARDEÂ (PER Portie)
- Calorieën 463 Kcal
- Netto koolhydraten 8,4 g
- Eiwitten 32,5 g
- Vetten 32,3 g
Recept uit Keto in 15 Minuten door Julie Van den Kerchove, bij Lannoo. Verkrijgbaar bij de boekhandel en online (€26). Bekijk zeker ook Julies instagrampagina voor meer inspiratie.
Meer lezen over gezond eten en keto:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier