Inpakken & wegwezen: recepten en tips voor een heerlijke picknick

Lekker warm weer, daar hoort een picknick bij. En dat hoeven niet perse boterhammen met kaas te zijn. Geniet in eigen tuin of neem deze heerlijke luxueuze picknickgerechten mee op locatie. Genieten!

 

Tips voor de perfecte picknick:

Of je nu een lange wandeling maakt, in eigen tuin geniet van een gezellige picknick of een stop wilt maken tijdens een gezellige fietstocht... Met deze tips word je picknick een groot succes.

  • Doe aan foodsharing: je wilt van veel lekkers genieten, maak dus kleine gerechtjes zodat jullie van al dat lekkers kunnen genieten.
  • Zorg voor een goede verpakking: je wilt geen sausje uit je rugzak vissen of ziek worden doordat je eten te warm was... Zorg voor een coolbag en goede, stevige verpakkingen.
  • Hou het groen: gooi je afval (uiteraard!) niet op straat, maar neem het mee naar huis. Gebruik herbruikbaar bestek van bijvoorbeeld bamboe. En probeer ook eens vegetarische gerechtjes.
  • Wees origineel: maak eens een speciale topping, kies voor een wrap met verschillende vullingen of zoek inspiratie voor gerechten die je niet zo vaak maakt. Maakt het des te specialer.
  • Zorg voor enkele must-haves: een dekentje om op te zitten, een middel tegen insecten en als het kan een streepje muziek.

1. Bagels met lamsvlees en pittige mierikswortelsaus

picknick

Dit heb je nodig: 

  • 2kg Lamsbout
  • 1 bosje Tijm
  • 1 bosje Rozemarijn
  • 1 bol knoflook
  • 2 rode uien
  • 10 g boter
  • Olijfolie
  • 4 bagels
  • 200 gram sla
  • 1 radijs
  • 80 gram peulen
  • 80 gram erwten
  • 40 gram erwtenscheuten
  • 8 blaadjes munt

Voor de saus:

  • 100 gram mierikswortelroom
  • 100 ml zure room
  • 2 el gembersiroop
  • zeste van halve limoen

Zo maak je het: 

  • Snij de lamsbout in (aan de vetkant): maak meerdere inkepingen (ca. 1 cm diep).
  • Ris de naalden van de helft van de rozemarijn en de blaadjes van de helft van de tijm. Hak ook de helft van de knoflookteentjes fijn. Meng de rozemarijn, tijm en knoflook in een kommetje met olijfolie, en smeer daar de bout mee in. Duw goed in de inkepingen. Bestrooi royaal met peper en zout.
  • Verspreid de ui, de rest van de tijm, rozemarijn en knoflook over de bodem van een braadslede. Leg de lamsbout daarop. Zet in een op 220°C voorverwarmde oven, maar verlaag de temperatuur meteen naar 160°C. Laat een dik uur garen. Bedruip geregeld met braadvocht uit de braadslede. Wordt de bout te donker, maar is hij nog niet gaar, dek de braadslede dan af met aluminiumfolie en laat zo verder garen.
  • Haal uit de oven, leg een theedoek over de ingepakte bout en laat nog ca. een halfuur rusten op kamertemperatuur.
  • Roer alle ingrediënten voor het sausje door elkaar.
  • Snij de lamsbout in dunne plakjes. Snij de bagels open. Beleg met wat sla, erwten, peulen, erwtenscheuten, plakjes radijs, en enkele plakjes lamsbout. Werk af met het mierikswortelsausje en enkele blaadjes munt.

2. Hartige halloumicourgettekoekjes

picknickgerechten

Dit heb je nodig: (voor ca. 15 stuks)

  • 650 g kleine courgettes (grofgeraspt)
  • 100 g rauwe ham (in stukjes gescheurd)
  • 250 g halloumi (grofgesneden)
  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 50 g bloem
  • 2 eieren (losgeroerd)
  • 15 g dille (fijngesneden)
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • Snufje chilivlokken (+ wat extra voor erover)

Voor de dipsaus:

  • Munt (1/2 bosje)
  • Dille (1/2 bosje)
  • Peterselie (1/2 bosje)
  • Dragon (1/2 bosje)
  • 120 ml zure room
  • 140 ml Griekse yoghurt
  • Sap van halve citroen

Zo maak je het: 

  • Doe de courgette in een vergiet. Schep om met 1 tl zout. Laat 15 min staan. Druk dan het teveel aan vocht eruit. Meng in een kom met alle andere ingrediënten.
  • Mix terwijl je op de courgette wacht de ingrediënten voor de dipsaus fijn in een keukenmachine. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit een bodempje olijfolie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag. Zet het vuur niet te hard. Schep daar een lepel van het mengsel in. Plet licht met een spatel en bak goudbruin (4 à 5 min per kant). Laat uitlekken op keukenpapier. Bak zo het hele mengsel op. Neem de dip mee in een bokaaltje, en de koekjes in een doosje met wat keukenpapier in.

3. Vers brood met tapenade van ansjovis

picknick

Dit heb je nodig:

  • 120 g ansjovis op olie
  • 75 ml extra vierge olijfolie
  • 3 flinke tenen knoflook (fijngesneden)
  • 40 g geschaafde amandelen
  • Gekonfijte citroen (1/2, pulp eruit, schil zeer fijn gesneden)
  • 2 el peterselie (fijngesneden)
  • 1 el gedroogde oregano
  • 2 el rodewijnazijn
  • 1 rode paprika

Zo maak je het: 

  • Snij de paprika in tweeën. Rooster de helften onder de grill of boven een gasvuur tot het vel zwartgeblakerd is. Verwijder het vel, snij de paprika in repen, breng op smaak met peper, zout en olijfolie.
  • Laat de ansjovisfilets uitlekken. Dep droog. Bak zachtjes in 1 el van hun eigen olie, tot ze uit elkaar vallen.
  • Pureer alle ingrediënten behalve de geroosterde paprika in een keukenrobot. Schep het resultaat over in een mooi bokaaltje.
  • Leg de geroosterde paprika erop. Sluit af en bewaar koel tot gebruik.

Tip: deze tapenade smaakt heerlijk op vers brood, maar ook bij vers gesneden groente als wortel of selder.

Gravad Lax van zeebaars

picknick

Dit heb je nodig: 

  • ± 300 g verse zeebaarsfilet
  • 100 g fijn zeezout
  • 50 g gerookt zout (o.a. bij Albert Heijn)
  • 125 g suiker
  • 1 tl zwarte peper
  • rasp van 1 citroen
  • 2 bosjes dragon (+ extra voor serveren)

Zo maak je het: 

  • Meng zout, suiker, peper en citroenrasp.
  • Hak de dragonblaadjes grof.
  • Leg de visfilets naast elkaar met het vel naar beneden in een platte schaal. Verdeel het zoutmengsel erover. Wrijf goed in. Verdeel de helft van de fijngesneden dragon over de filets. Dek strak af met plasticfolie. Laat ca. 7 u intrekken in de koelkast.
  • Spoel de visfilets kort af, dep goed droog. Leg de rest van de dragon erop. Leg telkens 2 filets op elkaar met de huid naar buiten en de dragon aan de binnenkant. Verpak stevig in plasticfolie, leg op een schaal en verzwaar indien nodig met bijv. een plank. Laat de vis nog ca. 24 u in de koelkast intrekken.
  • Neem de filets van elkaar. Snij met een vlijmscherp mes schuine plakjes van de filets. Begin vanaf de staartkant. Zet het mes in een hoek van 25° en snij schuin
    naar de staart toe.

Tip: Serveer met een slaatje van jonge sla, takjes dille, dragon, peterselie, munt, flinterdun gesneden venkel, kerstomaten, paarse basilicum, 2 el olijfolie en 1 el citroensap, peper en zout.

Recepten: Ann Van der Auwera – Beelden: Wout Hendrickx

Meer tips voor de perfecte picknick

Picknickmand

Picknickmand

Picknickmand

Kies een picknickmand die je eten koel houdt.

Picknickmand – Reisenthel – €69,95

 

Kookboek kleine gerechten

Kookboek kleine gerechten

Kookboek kleine gerechten

Hou je het graag gezond? In het nieuwe boek van Claudia Van Avermaet vind je heerlijke gerechten die je ook onderweg kunt meenemen.

Get Stronger – Claudia Van Avermaet – Uitgeverij Lannoo – €19,99

 

 

Sausjes

Sausjes

Sausjes

Een lekker sausje mag niet ontbreken. Deze biologische dressing van Dille & Kamille van mango & chili is zoet-frutig en pittig. En hij is heerlijk bij al je gerechtjes.

Sausje – Dille & Kamille – € 4,95

 

Vegetarisch alternatief

Vegetarisch alternatief

Vegetarisch alternatief

Je hoeft geen vlees mee te nemen op je picknicktrip. Deze worstjes (die je uiteraard vooraf bakt) zijn zó lekker dat je ook niet-vegetariërs kunt overtuigen.

Worstjes – De Vegetarische Slager – € 3,79

Bamboe bestek

Bamboe bestek

Bamboe bestek

Bamboe is handig: het weegt niets en je wast het achteraf gewoon af.

Bamboe bestekset – € 12,95

 

Wraps met groenten

Wraps met groenten

Wraps met groenten

Snel een picknick voorbereiden? Met wraps zit je altijd goed. Beleg naar hartelust met groenten, vlees of vegetarische alternatieven. En deze zijn zelfs nóg gezonder dan de gewone variant: ze bestaan voor 45% uit groenten en bevatten 25% minder calorieën. Smullen!

Wraps No Fairytales – Verkrijgbaar bij Albert Heijn – Vanaf € 2,59

Herbruikbare rietjes

Herbruikbare rietjes

Herbruikbare rietjes

Hou het duurzaam met deze herbruikbare rietjes.

Rietjes – Point-Virgule – €11,95

 

Plaid

Plaid

Plaid

Een leuke plaid om op te zitten, is uiteraard onmisbaar. Deze met tijgers ziet er nog eens erg leuk uit!

Plaid – Doing Goods – € 75

Meer leuke zomertips:

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content