Ijsblokjes in een glas wijn: mag dat nu wel of niet?
Niets zo zalig als een heerlijk koel glaasje rosé of frisse witte wijn op een zwoele zomeravond, toch? Maar wat als je nou net vergeten bent om een flesje koel te leggen of je je wijn gewoon liever mét ijsblokken drinkt. Verpest dat écht de smaak van je Sauvignon blanc of Chardonnay of is een portie ijs in wijn eigenlijk helemaal niet zo erg als vaak beweerd wordt? Wijn-experte Esmee Langereis brengt opheldering!
Ijsblokken in wijn: grove overtreding van de regels of niet?
Mensen die op een warme zomerdag onversaagd een paar ijsblokken aan hun favoriete glas wijn toevoegen: ze worden vaak met argusogen bekeken. Maar is een beetje ijsgekoeld water in vaste vorm toevoegen aan je drank, nu eigenlijk echt zo’n ramp? “Dat valt best mee hoor”, zo legt wijnjournaliste Esmee Langereis uit aan het Nederlandse magazine Elle. “Als je je wijn lekkerder vindt met ijsblokken erin, dan moet je niet twijfelen: gewoon doen.”
Waarom de heersende wijnetiquette hier dan toch zo terughoudend – om niet te zeggen vijandig – tegenover staat? Daarvoor blijken grosso modo twee redenen verantwoordelijk. “Ten eerste wordt wijn in kennerskringen altijd zonder ijs geschonken, omdat het de wijn verwatert en dat vindt men daar natuurlijk zonde. Ten tweede zorgt de verkoeling er ook voor dat de smaak van de wijn minder doorkomt.” Nog iets dat echte wijnliefhebbers natuurlijk liever niet zien gebeuren. “Daarom zou je in een mooie, chique wijn eigenlijk nooit ijs mogen doen. Dat is simpelweg zonde: je wilt de mooie wijn helemaal proeven, en al zeker als die zo subtiel en verfijnd is.”
Supermarktwijn: andere smaken, andere regels
Voor de supermarktwijnen die dezer dagen in de meeste huizen (of tuinen) worden bovengehaald, gelden die exclusiviteitsregels echter niet meteen. “Als je deze wijnen graag wil verkoelen met een ijsblokje, waarom niet?” Voor wie z’n wijn wel graag ijskoud, maar niet verwaterd drinkt, heeft de wijnjournaliste trouwens nog een tip in de aanbieding: “In plaats van de ijsblokken bij ín je wijn te doen, doe je ze beter op voorhand even kort in je glas, zodat dat heerlijk koel is, en schenk je pas dan de wijn in. Van een win-win gesproken.”
Meer lezen over wijn en gastronomie:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier