Ideetje voor vanavond: gelakte aubergines met linzensalade
Ergens tussen goudgeel en warm oranje, daar zit de herfst. Met een bord vol oker proef je de gloed van dat heerlijk seizoen. Ideetje voor vanavond: gelakte aubergines met linzensalade.
Gelakte aubergines met linzensalade
Ingrediënten
- 3 aubergines
- 1 el harissa
- 2 tenen geplette knoflook
- 3 el granaatappelsiroop
- 2 el citroenzeste
- 220 g belugalinzen
- 500 ml water
- 1 laurierblad
- 1 bos lente-uitjes
- postelein
- 60 ml olijfolie
- 2 el balsamicoazijn
- 60 ml citroensap
Zo maak je het
Verwarm de oven op 170°C. Snijd de aubergines in de lengte in repen. Leg ze met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Vermeng de harissa, knoflook, granaatappelsiroop en citroenzeste in een kom. Kwast de aubergines in met het mengsel, besprenkel ze met olijfolie en zet ze ongeveer 40 à 45 min in de oven.
Zo bereid je de linzensalade
Was de linzen, doe ze in een pan met dikke bodem en giet er zoveel water bij tot ze 2 vingers onder water staan. Voeg het laurierblad toe en breng alles aan de kook – laat de linzen dan op een matig vuur 20 min beetgaar koken. Laat ze uitlekken. Maak een dressing van de olijfolie, balsamicoazijn, citroensap, peper en zout en giet die over de linzen. Roer de fijngesneden lente-uitjes erdoor en garneer met wat posteleinblaadjes.
Zo maak je de maïs met butterscotch
- 50 g gezouten boter
- 180 g lichtbruine suiker
- 150 ml volle room 40%
- vanille-extract
- 4 maïskolven
- 50 g gesmolten boter
- peper
- cayennepeper
- fleur de sel
Smelt de suiker en de boter samen met 50 ml van de room op een zacht vuurtje.
Haal de pan van het vuur en voeg de overige room en een snufje vanille toe.
Kook de maïskolven in 15 min beetgaar in licht gezouten water. Laat ze uitlekken, bestrijk ze met wat gesmolten boter en rooster ze 7 à 10 minuten op de barbecue of onder de grill van je oven tot ze lichtjes kleuren. Keer de kolven af en toe een kwartslag om. Besprenkel ze met peper en cayenne en serveer ze met de butterscotchroom. Werk het geheel af met fleur de sel.
Zo serveer je het
Verdeel de linzensalade en de aubergines over de borden en serveer ze met de maïs met butterscotch.
Meer lekkers
- Gezond ontbijt: banaan-chocolademuffins met havermout en pindakaas
- Zalig: gehaktballetjes met roomsaus uit de oven
- Recept: smeuïge chocoladebrioche van bij een échte patissier
Recept: Ann Van der Auwera, foto: Wout Hendrickx.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier