Hümm: de nieuwste foodspot voor hummuslovers

Foodjournaliste Evelien Rutten geeft elke maand in Feeling en elke week op feeling.be haar onverbloemde, overheerlijke mening over de nieuwste restaurants en de laatste foodtrends. Evelien proeft voor en fileert haarfijn wat ze op haar bord krijgt. Geen greintje snobisme, maar eerlijke updates over wining-and-dining waar jij als lezeres van zult smullen. Deze keer ging Evelien hummus proeven bij Hümm in Antwerpen.

In de nieuwe voedingsdriehoek staan peulvruchten helemaal bovenaan in het donkergroene vak, naast de appeltjes en de broccoli. We moeten dus méér bonen eten. Helaas is de gemiddelde Vlaming niet zo dol op peulvruchten. De reden wordt meestal in het midden gelaten, maar u en ik weten wel waarom. Wink wink nudge nudge. Persoonlijk laat ik ongewenst stormweer geen bepalende factor zijn in mijn menukeuze. Enkel als er in één gerecht aardpeer, ui, prei, kikkererwten én savooikool zijn verwerkt, zal ik misschien een wenkbrauw optrekken en overwegen om toch een andere keuze te maken.

Eén hap van de klassieke hummus en ik ben al overtuigd dat hier iemand in de keuken staat met verstand van zaken.

Maar genoeg over het weerbericht, ik wil het hebben over de nieuwe superfood die plots overal opduikt: hummus. Schrijf trouwens nooit humus, want dat is compost. Deze smeuïge dip van kikkererwten is een beetje de aardappel van het Midden-Oosten, elke huisvrouw heeft een eigen recept. Twee jaar geleden was ik enkele dagen te gast in Beirut, waar ik de beste hummus van mijn leven heb geproefd: zijdezacht, met een hartige toets van tahin en net genoeg fraîcheur van citroen. Het gerecht wordt op verschillende manieren afgewerkt, bijvoorbeeld met bladpeterselie en olijfolie, met geroosterde pijnboompitten of rul gebakken lamsgehakt. In de plaats van brood krijg je er vaak in reepjes gesneden rauwe groenten bij om te dippen. Die hemelse ervaring is niet te vergelijken met de smaakloze stopverf die ze hier zo vaak op een vegetarisch broodje gezond kwakken.

Gelukkig is er sinds twee maanden Hümm in Antwerpen. Met die nutteloze umlaut lijkt het restaurant aan te leunen bij de Nordic trend, maar laat je niet misleiden: Hümm is wel degelijk een hummusbar. Ik stap er zonder reserveren binnen voor de lunch en vind nog net één plaatsje. De zaak zit stampvol trendgevoelige dertigers en veertigers die hier hebben afgesproken met vrienden of collega’s. Het gezellige geroezemoes doet me denken aan een Parijse bistro, maar dan zonder de moules frites.

Je krijgt standaard een karaf water met munt op tafel. De kaart is klein, maar ik denk wel dat iedereen hier zijn gading zal vinden. Bij “All day breakfast” kun je bijvoorbeeld kiezen voor chocoladehummus met French toast of shakshuka, de pittige tomatensaus met gepocheerde eieren. Er zijn ook zes soorten hartige toast, die ik graag allemaal zou uitproberen. Maar eerst neem ik een apero, drie kleine porties hummus – je kunt kiezen uit zes soorten – met een mandje vol knapperig warm Turks brood (€ 10). Ik vind het spijtig dat je niet kunt kiezen voor een broodloze optie, letterlijk élk gerecht wordt geserveerd op brood. Ik zou graag extra betalen voor een schaaltje rauwe groenten. Maar de drie soorten hummus zijn subliem, echte smaakbommen met een vederlichte textuur. Eén hap van de klassieke hummus en ik ben al overtuigd dat hier iemand in de keuken staat met verstand van zaken. Ook de hummus met rode biet is lekker fris en hartig. Mijn favoriet is de pikante hummus met chipotle, ze heeft een licht rokerige ondertoon en balanceert op het randje van nét niet te pikant.

Daarna volgt mijn ‘hoofdgerecht’, een toast met jalapenohummus, soja/gember gelakte kip, venkel en chili chutney (€ 14). De toast ziet er fantastisch uit en is ook gul afgewerkt, met wel drie soorten noten, rood witloof, scheutjes en gepekelde ui. Het is een genot om deze toast te eten, geen enkele hap smaakt hetzelfde. Ook de licht pikante hummus met koriander past perfect bij deze mooie combinatie van ingrediënten. Ik ontwaar wel één minpuntje. De stukjes kip zijn gemarineerd in soja, gember en vissaus: daardoor smaken ze veel te zout. Ik vermoed dat de toevoeging van een paar druppels honing of agavesiroop tijdens het bakken van de kip dit euvel zou verhelpen. Ik heb het meegedeeld aan de keuken, misschien luisteren ze wel.

Hümm is open tot 17u (in het weekend tot 18u), dus naast de lunch is deze plek ook ideaal om te gaan aperitieven voordat je ‘echt’ op restaurant gaat. Op de kaart staan lekkere bieren en natuurwijnen, dus dat komt helemaal goed.

Score (max. 5 sterren)

★★★★

Hümm – Kronenburgstraat 90, 2000 Antwerpen

Meer food-recensies

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content