Hobbykok? Deze smaakmakers mogen niet ontbreken in je keuken
De tweede lockdown is het uitgelezen moment om de keuken in te duiken en de avontuurlijke kok in jezelf naar boven te halen. Welke smaakmakers mogen zeker niet ontbreken? Foodjournaliste Evelien Rutten legde haar oor te luisteren bij verschillende chefs.
Smaakmakers
De avontuurlijke hobbykok heeft graag een heel arsenaal smaakmakers ter beschikking. Een rondvraag bij verschillende chefs bracht ons bij dit boodschappenlijstje:
Vietnamese vissaus
Voor een aromatische, licht gezouten toets. Lekker bij rauwe komkommer, gebakken rijst, vinaigrettes of gestoomde vis.
Pikante saus
Van tabasco tot sriracha; een paar druppels geven een nieuwe dimensie aan mayonaise, pastasauzen, gegrilde groenten of soepen.
Sherryazijn
De complexe, nootachtige smaak geeft een aromatische toets aan allerhande vinaigrettes.
Pindakaas
Niet als beleg, maar als secret ingredient in marinades en lekkere sausjes bij gegrild vlees of gevogelte.
Marmite
Als je dit gistsmeerseltje toevoegt aan hartige sauzen of soepen, krijg je een heel bijzondere, aromatische diepte in je gerecht.
Worcestershiresaus
In hartige gerechten krijg je het effect van een bouillonblokje, maar wij gebruiken de saus tegenwoordig vooral in onze bloody mary’s.
Sambal
Ga eens voor sambal manis (gebakken chili), sambal brandal (met citroen) of sambal badjak (met ui en knoflook).
Kappertjes
De piepkleine smaakbommetjes die onmisbaar zijn bij slaatjes, vis, americain en talloze Italiaanse bereidingen.
Tip van Evelien: focus op je saus
Vooral op het gebied van sauzen valt er veel technische kennis te vergaren. Een goede saus maakt of breekt een gerecht. Op restaurant krijg je vaak heel lichte, schuimige sausjes, of kleine drupjes gel op je bord. Dat lijkt heel gesofisticeerd, maar vaak zijn deze moderne interpretaties toch gebaseerd op klassieke Franse sauzen. Leer dus eerst wandelen voordat je gaat rennen.