Hier vind je deze zomer de lekkerste ijsjes aan de kust
Speciaal voor jullie trokken wij naar zee om de lekkerste ijsjes van de kust te gaan testen. Hier is onze top 11 van de beste ijssalons, van De Panne tot in Knokke! Mmmm...
11 x lekkere kust-ijsjes
Bali Beach
Bali Beach
Een vleugje Bali in Knokke! Je vindt hier Aziatische beachware en accessoires maar bovenal heerlijke Frops (fruit pops). Na hun reis naar Bali waren Valerie en Dirk zo verslingerd aan de lokale fruitsijsjes dat ze die hier ook begonnen te maken, met smaken als appel-gember en kers-cacao. Bovendien zijn ze gluten- en lactosevrij en bevatten ze amper 50 calorieën. Als ontbijt serveren ze nu ook Fluffy Frops, een rijkelijk gevulde bowl met granola, vers fruit én Frops.
Bali Beach – Leopoldlaan 132 – 8300 Knokke
Ijsbar René
Ijsbar René
In de zomer blijft deze ijsbar open tot 23 uur. Ideaal om nog een late strandwandeling te maken met een mooie zonsondergang. De zaak gaat zijn 20ste seizoen in en intussen zijn ze aan de derde generatie toe. Het recept is in al die tijd onveranderd gebleven en bevat een geheime toets. Alles wordt in huis gemaakt met ingrediënten van topkwaliteit. In de toog liggen 30 variëteiten ijs en sorbet. Ann en haar man gaan met hun tijd mee en verkopen niet alleen traditionele smaken, maar ook verrassende variaties als cuberdon-, en bio-ijs van geitenmelk in vanille, chocolade, speculoos en aardbei. Lekker romig licht ijs, met natuurlijke smaken en een iets zoute toets.
Ijsbar rené – Leopoldlaan 22 – 8420 De Haan
Gelato Maxzim
Gelato Maxzim
Gelato Maxzim: met tiramisu of amaretto. Dit is al jaren een vaste waarde. Het ijs wordt hier dan ook dagelijks vers gemaakt op basis van de fior di latte, op de traditionele manier die Maxzim geleerd heeft van de Siciliaanse dottore Roberto Jacobi in Milaan. Er zijn zo’n 20 vaste smaken, waar telkens nog een paar ijssoorten aan worden toegevoegd, zoals tiramisu, amaretto... Toppers blijven stracciatella en nocciola. Goed om te weten: er zijn ook 2 ijsjes op basis van soja – natuur of chocolade – zodat ook diabetici en mensen met een melkallergie probleemloos een hoorntje kunnen weglikken.
Gelato Maxzim – Hertstraat 3 – 8400 Oostende
Dolce & Gelati
Dolce & Gelati
Chocoholics zijn hier aan het goede adres, want het chocolade-ijs is hier als een ijskoude mousse die langzaam smelt in je mond. Hier maken ze elke ochtend ijs en openen ze de toog om 1 uur ’s middags. Verser kan dus niet. Het vruchtenijs en de sorbet worden met echte verse vruchten gemaakt en dat proef je. Probeer zeker het passievruchtenijs. Deze zaak bestaat nu zeven jaar en ze experimenteren er graag met smaken. Baileys, pisang en wodka-lemon zijn een paar van de hits. De klanten kunnen hun coupes meenemen naar het leuke terrasje op de dijk met uitzicht op het casino.
Dolce & Gelati – Zeedijk 151 – 8430 Middelkerke
’t zoet genot
’t zoet genot
Een mooi strandterras, een toog en een verzorgde tearoom, uitstekende producten en enthousiaste uitbaters. Luc en Marilyn maken al 15 jaar alles zelf: ijs, maar ook taarten, wafels en pannenkoeken. “Alleen het allerbeste is goed genoeg voor onze klanten.” Wij proeven een ijsje en kunnen het alleen maar beamen: het ‘kiba’-aroma, een mengsel van zoete kers en banaan, heeft iets van een artisanale cuberdon. Heerlijk. Het speculoosijs, een specialiteit, wordt hier evenveel verkocht als vanille. In het pistache-ijs zitten echte stukjes gedroogd fruit. Dit koppel verdient een prijs voor hun ijs!
’t zoet genot – Zeedijk 476 – 8670 Oostduinkerke
Ijswinkel Da Vinci
Ijswinkel Da Vinci
De Oostenrijkse Sylvia Manders woonde lange tijd in Italië met haar Nederlandse man en leerde er ijs maken op de traditionele manier. Nu heeft ze al zo’n 20 jaar haar razend populaire gelateria in Brugge, waar ze heel eigenzinnig haar eigen Italiaanse ijssoorten creëert. “Ik werk alleen met room, dat is niet te zwaar, en alles wordt vers gemaakt. Ik experimenteer ook vaak met smaken. Wat het grootste succes heeft, hangt van het weer af. Als het kouder is, is het Ferrero Rocher-ijs erg populair en ook de sorbet met heel donkere chocolade. In de zomer zijn alle sorbets erg in trek. Sylvia maakt ook groente-ijs, met worteltjes, sinaasappelsap en gember, of met spinazie, selderij en komkommer, heerlijk fris en groen. Haar nieuwste experiment: Oostenrijkse pruimen-confituur met maanzaadjes, verwerkt in fior di latte. “Ik maak alles wat ik zelf lekker vind, en het mag niet te zoet zijn!”
Ijswinkel Da Vinci – Geldmuntstraat 34 – 8000 Brugge
Hoeve Hazegras
Hoeve Hazegras
Op 3 km van het centrum van Knokke, midden in de polders, ligt een oude boerderij waar jonge gezinnen en lekkerbekken van alle leeftijden graag een ijsje eten. Je komt er via een geplaveide weg langs het Zwin en bestelt er aan de toog, in de zaal of op het terras achter de boerderij. Lieve Gunst serveert er ijs dat volledig in huis gemaakt is, met melk, boter en eieren van de boerderij. Daaraan voegt ze dan 100% natuurlijke aroma’s toe. De specialiteit is vanille-ijs, geparfumeerd met echte vanille. Het ijs is licht en romig met een uitgesproken melksmaak en een natuurlijk aroma – het nauwelijks roze aardbeienijs is een openbaring.
Hoeve Hazegras – Hazegrasstraat 122 – 8300 Knokke-Heist
Avalanche
Avalanche
Peter Bossier, de meester-patissier-ijsbereider van deze gezellige tearoom, heeft het vak geleerd bij de groten: Debailleul en Wittamer in Brussel, DelRey in Antwerpen. Hij is een meester in zijn vak en gebruikt alleen producten van topkwaliteit. Hier wordt al het ijs en de sorbet met de hand gemaakt, en alles wat erin verwerkt wordt, is natuurlijk. Je koopt het ijs aan de toog, in de zaal of in meeneemverpakking van 1/2 liter, en naast enkele basissmaken kun je er in de zomer nog specialiteiten als speculoos- of cuberdonijs bij krijgen. De coupe maison bestaat uit twee bollen sorbet, twee bollen ijs en verse vruchten, en is hier erg populair. Wij genoten van de natuurlijke aroma’s, de smaak van goede boerenmelk en de perfecte textuur van het ijs.
Avalanche – Kerkstraat 18 – 8420 Wenduine
’t Sneukelhuisje
’t Sneukelhuisje
Eline, Stéphanie en Christophe zijn drie enthousiaste jonge mensen die zo dol zijn op ijs dat ze er dé trekpleister van maakten in hun gezellige traditionele theesalon. Hier geen toog; ijs wordt alleen in de zaal verkocht, in coupes. Het assortiment is uitgebreid en dé topper is de ‘Big Boy’, een coupe met zes bollen ijs, verse vruchten, chocoladesaus en slagroom. Niet voor kleine eters dus. De melkproducten komen van een boerderij in Diksmuide, de aroma’s uit Italië en de verse vuchten van de vroegmarkt. Elke dag wordt het ijs artisanaal bereid. Wie van luchtig, wat schuimig, zoet ijs houdt, is hier aan het juiste adres. Opletten, want de zaak zit een beetje verstopt aan de voet van een groot betonnen gebouw. Anders loop je er zo voorbij.
’t Sneukelhuisje – Astridlaan 3/0001 – 8620 Nieuwpoort-Stad
Crémerie Sainte-Catherine
Crémerie Sainte-Catherine
Hier staan ze in de rij tot op het trottoir en terecht: het artisanaal gemaakte ijs is er heerlijk. De zaak bestaat sinds de jaren 60 en het geheime recept wordt van generatie op generatie doorgegeven. Verse melk, boter en room van de boerderij worden verwerkt met aroma’s die rechtstreeks van Italië komen. Om de twee uur wordt er vers ijs gedraaid en dat is vol, romig en stevig.
Crémerie Sainte-Catherine – Albert-1-laan 185 – 8620 Nieuwpoort-Bad
Glacier De La Poste
Glacier De La Poste
Zonder dit instituut zou Het Zoute gewoon Het Zoute niet zijn. De Glacier is verhuisd naar een plek op de dijk zelf, waar het een beetje doet denken aan een fastfoodrestaurant, met klanten die aanschuiven voor de verschillende kassa’s en togen vol bakken ijs in allerlei smaken. Die variëren van de klassiekers tot originelere smaken zoals After Eight en Galak chocolade. De bollen ijs zijn enorm, en omdat de vanille een beetje tegenviel – er zat een nasmaakje van melkpoeder aan – probeerden ze het noten-vijgenijs. Stukken lekkerder, steviger en boordevol smaak en stukjes noot. Ook de bosbessensorbet, met echte stukjes vruchten, was een aanrader.
Glacier De La Poste – Zeedijk-Albertstrand 448 – 8300 Knokke-Heist
Meer over ijsjes:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier