Het perfecte dessert: appel- en perentaart met ijs
‘An apple a day keeps the doctor away’, dat weten ze in Haspengouw maar al te goed. In ‘Appelen & Peren’ verklappen bv’s hun favoriete recept met lekkers uit Haspengouw. Wij verklappen drie dagen lang enkele van onze favoriete recepten. Vandaag het favoriete dessert van Kevin & Michèle De Bruyne.
Gezonde dorstlessers
Michèle: “Kevin is een echte dessertlover, vooral van ‘eenvoudige’ gerechtjes zoals appeltaart en daar mag best wel een bol ijs bij. Kevin is dol op ijs. De peer in het receptje zorgt voor een lekker zacht extraatje en dat is leuk. Ik hou minder van zoet, maar combineer graag een appel met vis en zeevruchten. Eén van mijn favoriete aperitiefhapjes is grijze garnaaltjes met bieslook, een beetje mayo en heel klein gesneden blokjes krokante appel. Thuis liggen er steeds appelen in de koelkast vooral in de zomer, want ze zijn lekker fris en een gezonde dorstlesser. Ook onze kleine Mason is dol op geschilde appeltjes uit het vuistje. Gelukkig, want Mason is allergisch aan koemelk dus het is niet zo evident om aangepaste snacks te vinden. Ongelofelijk trouwens in hoeveel etenswaren er koemelk verwerkt zit! Op vakantie nemen we altijd geschilde appelen mee in de strandzak. Mason moet dan wel snel zijn want anders eet Kevin ze op!”
Appel- en perentaart met ijs
Ingrediënten (voor 6 personen)
- 1 vel bladerdeeg
- 1 ei
- 80 g broyage (50% suiker, 50% amandelpoeder)
- 1 appel (breaburn)
- 1 peer (triomphe de Vienne)
- 2 el honing
- 25 g pecannoten
- 1 stuk steranijs of poeder
- takjes munt
- speculoos-ijs
Zo maak je het:
- Leg het bladerdeeg op een bakplaat. Snij er een rechthoek uit en maak met de restjes rondom een boord van 1 cm. breed. Prik de bladerdeegbodem in met een vork, bestrijk met losgeklopt ei en strooi er de broyage over.
- Verwijder met een appelboor de klokhuizen van peer en appel en snij het vruchtvlees in dunne plakjes. Leg deze trapsgewijs op de broyage. Bestrooi met gehalveerde pecannoten en druppel er een lepel honing over. Bak ca. 18 min. in een voorverwarmde oven op 190°C.
- Haal uit de oven, rasp er wat steranijs over en verdeel de taart in punten. Werk af met enkele blaadjes verse munt en serveer met speculoos-ijs.
Het boek ‘Appelen & Peren’ is gratis. Je kunt het bestellen via de Facebookpagina Haspengoud of via hilde@vautmans.eu
Meer lekkere recepten:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier