Hét kookboek: True Food
Iedereen heeft de mond vol van biologisch en lokaal geteeld voedsel. Maar waar vind je deze producten? In de supermarkt liggen zelfs in december nog zomergroenten zoals tomaat, courgette en aubergine te blinken. In het aanstekelijk kookboek True Food lees je hoe je op een zachte manier kunt overschakelen naar een gezonde kookstijl met meer respect voor lokaal geteeld voedsel én de vier seizoenen.
De auteur breekt dan ook een lans voor de locavoor: iemand die zich bewust is van de herkomst van zijn voedsel. Per jaargetijde staan netjes alle groenten en fruit opgesomd die op dat moment op hun best zijn. Je krijgt er telkens een pak makkelijke, originele recepten bij en leert zelf groenten pekelen of kiemen kweken. Geen gedoe, maar gewoon lekker en smaakvol eten.
True Food, Carrie Solomon, Uitgeverij Lannoo.
Beeld: copyright Lannoo
Maak onze herfstfavorieten uit True Food
In True Food staan geen ingewikkelde recepten. Maak gewoon het beste van wat de natuur je op dit moment te bieden heeft. Dit zijn onze vier favoriete november-recepten.
Salade van rauwe bietjes met geitenkaas en dragon
Voor 4 personen
Was en schil 700 g bieten. Snij ze met een mandoline in zo dun mogelijke plakjes. Meng met 3 el olijfolie, 1 el walnotenolie, 3 el appelazijn en 5 takjes fijngesneden dragon. Breng op smaak met peper en zout. Serveer op een platte schaal met 250 g in plakjes gesneden geitenkaas.
Vijgen-steenvruchtentaart
Voor 8 personen
Rol een taartbodem goed uit. Zet even in het vriesvak en maak intussen de vruchten klaar. Snij 750 g vijgen in kwartjes. Snij 750 g steenvruchten uit het seizoen (bv. perziken, nectarines of pruimen) in plakken. Meng het fruit met 6 eetlepels honing. Leg de afgekoelde taartbodem op bakpapier op een ovenplaat. Schep het fruit in het midden en vouw de randen over het fruit naar binnen. Bestrijk de taart met losgeklopt ei en wat melk. Zet 45 minuten in een op 190°C voorverwarmde oven.
Tip: je kunt deze taart ook maken met stukjes appel, peer, mango of ontpitte druiven.
Boerenkoolsmoothie
Voor 4 personen
Was 10 boerenkoolbladeren en verwijder de kernen en harde stukken. Scheur de bladeren in stukken en doe ze in de blender. Schil 2 appelen en verwijder het klokhuis. Snij in kwarten en voeg toe aan de boerenkool. Voeg dan 125 g yoghurt en een eetlepel honing toe. Mix glad.
TIP: met de overschot van de boerenkool maak je de überhippe boerenkoolchips. Scheur de bladeren in stukjes, wentel door wat olijfolie en laat 12 minuten bakken (of tot ze krokant zijn) op een bakplaat in een op 170°C voorverwarmde oven.
Zelfgemaakte honingmosterd
Voor 2 jampotten
Meng 6 el gele mosterdzaadjes met 6 el honing, 1,5 dl witte wijn, 0,6 dl appelazijn en 2 tl zout. Dek af met plastic folie en laat 24 uur in de koelkast staan. Mix vervolgens met een staafmixer en voeg eventueel wat water toe als het mengsel te dik is. Doe de mosterd in schone jampotten en zet in de koelkast. Laat ze daar voor het eerste gebruik zeker 24u staan. Ze blijven een maand goed.