Hét feestingrediënt: Wilde paddenstoelen
Weinig ingrediënten hebben zo’n impact op je gerecht als wilde paddenstoelen. Visueel vormen ze al een echte eyecatcher, maar het is vooral de aardse, diep aromatische smaak die een banaal gerecht transformeert tot iets unieks en bijzonders.
Maak 4 overheerlijke paddenstoelenrecepten
Extra tip: check in de winkel al of je paddenstoelen nog goed vers zijn en of je onderaan in het bakje geen schimmel ziet.
Polenta met gebakken bospaddenstoelen
Voor 4 personen
7 dl gevogeltebouillon – 100 g boter – 250 g polentameel – 500 g bospaddenstoelen – 1 teentje knoflook – 2 fijngesneden sjalotten – peper en zout – enkele takjes platte peterselie – enkele basilicumblaadjes
Zo maak je het
- Breng de gevogeltebouillon met 70 g van de boter aan de kook en voeg het polentameel toe. Roer goed en laat enkele minuten pruttelen. Haal van het vuur en stort het mengsel in een beboterde, rechthoekige schaal. Laat afkoelen en snij in driehoekjes. Gril of bak ze krokant in wat boter.
- Bak in een andere pan de schoongemaakte paddenstoelen met het geperste teentje knoflook en de sjalotten in wat boter. Kruid met peper en zout.
- Schep de paddenstoelen over de polenta en werk af met fijngesneden bladpeterselie en basilicum.
Toast met bospaddenstoelen, kaas & bacon
Voor 4 personen
8 sneetjes brood – 500 g gemengde bospaddenstoelen – 1 teentje knoflook – 8 kleine plakjes bacon – 8 dunne plakjes kaas – boter – olijfolie – peper
Zo maak je het
- Bedruppel de sneetjes brood met olijfolie en rooster ze goudbruin.
- Bak de paddenstoelen met de geperste knoflook mooi bruin in wat boter. Gril de plakjes bacon.
- Schep de paddenstoelen op de toast en beleg ze met de kaas. Zet kort onder de grill tot de kaas is gesmolten. Werk af met de plakjes bacon.
Risotto met eekhoorntjesbrood
Voor 4 personen
2 fijngesneden sjalotten – 500 g eekhoorntjesbrood – 1 teentje knoflook – 2 kopjes risottorijst – 1 glaasje witte wijn – 3/4 l gevogeltebouillon – boter – 1 kopje geraspte Parmezaanse kaas – een handvol platte peterselie – peper en zout
Zo maak je het
- Snij één stuk eekhoorntjesbrood fijn. Bak de rest goudbruin in boter.
- Fruit de sjalotten in wat boter. Voeg het fijngesneden stuk eekhoorntjesbrood toe en laat even meebakken. Voeg na 5 minuten de geperste knoflook toe en laat even meebakken.
- Voeg de risottorijst toe en roer goed. Giet de wijn erover en laat die volledig verdampen. Voeg dan beetje bij beetje de gevogeltebouillon toe. Na ongeveer 18 minuten is de rijst beetgaar.
- Werk af met 500 g gebakken eekhoorntjesbrood, een extra klontje boter, de Parmezaanse kaas en de fijngesneden peterselie. Breng goed op smaak met peper en zout.
- Roer goed door elkaar en zet een deksel op de pan. Laat de risotto nog enkele minuten staan en serveer.
Aardappelsalade met bospaddenstoelen
Voor 4 personen
1 kg vastkokende aardappelen – 500 g bospaddenstoelen – boter – peper en zout – olijfolie – citroensap – fijngesneden platte peterselie
Zo maak je het
- Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met zout.
- Bak de paddenstoelen goudbruin en gaar in wat boter en kruid ze met peper en zout.
- Vermeng de aardappelen met een scheutje olijfolie, citroensap, zwarte peper, zout, fijngesneden peterselie en de paddenstoelen.