3 x heerlijke lunchrecepten met brood
Brood is helemaal terug van weggeweest. Ben jij nog op zoek naar creatieve manieren om dat saaie boterhammetje met kaas in je lunchbox te vervangen? Dan hebben wij voor jou drie heerlijk lunchrecepten met brood. Smakelijk!
Recept 1. Maaltijdbrood uit de moestuin met tomatenboter
Maaltijdbrood
Dit heb je nodig:
voor 4 personen
- 150 g bloem
- 150 g volkorenmeel
- 2 tl bakpoeder
- 1 grote courgette (geraspt)
- 1 el bladpeterselie (fijngesneden)
- 1 el oregano (fijngesneden)
- 2 lente-uitjes (in ringetjes)
- 3 el chorizo (in blokjes gesneden)
- 1 handvol olijven
- 100 ml zonnebloemolie
- 50 ml olijfolie
- 2 eieren
- 100 g parmezaan
- 1 el sesamzaad
- peper en zout
Zo maak je het:
Doe bloem, volkorenmeel en bakpoeder in een kom. Doe er een snuf zout en een flinke draai van de pepermolen bij, de courgette, lente-ui, fijngesneden groene kruiden, chorizo, olijven en 75 g van de parmezaan. Klop in een andere kom de oliën en de eieren door elkaar. Giet dit bij het droge mengsel en roer tot een beslag. Schep dit beslag in een met bakpapier beklede bakvorm en bestrooi met de rest van de parmezaan en de sesamzaadjes. Bak ca. 45 min in een op 180°C voorverwarmde oven.
Serveer dit lunchrecept met brood met een fris groen slaatje en tomatenboter.
Tomatenboter
Dit heb je nodig:
- 50 g gezouten roomboter
- 2 tenen look
- 6 halfgedroogde tomaten
- 1 takje rozemarijn
- enkele takjes tijm
- peper en zout
Zo maak je het:
Mix alle ingrediënten in een keukenrobot tot een zacht, smeerbaar geheel. Breng op smaak met peper en zout. Laat indien nodig tot net voor gebruik opstijven in de koelkast.
Recept 2. Mediterraan picknickbrood
Dit heb je nodig:
voor 4 personen
- 2 ciabatta’s
- 3 rode paprika’s
- 2 rode uien (in plakjes)
- 2 à 3 groene tomaten (in plakjes)
- 2 bollen buffelmozzarella (in plakjes)
- enkele blaadjes basilicum
- 8 ansjovisjes
- 16 olijven
- 6 plakjes mediterane ham (bv. parmaham)
- rodewijnazijn
- peper en zout
Zo maak je het:
Rooster de paprika’s in de oven tot het vel zwart blakert. Verwijder het vel, snijd de paprika’s in reepjes. Besprenkel met olijfolie en rodewijnazijn en strooi er zout en peper over. Snijd de ciabatta’s open. Beleg met rode paprika, rode ui, tomaat, mozzarella, basilicum, olijven, ansjovis, ham en opnieuw tomaat en paprika. Druk het brood stevig dicht, wikkel er plasticfolie rond en laat dit lunchrecept met brood minstens 2 uur afkoelen in de koelkast met een gewicht op alvorens te serveren.
Recept 3. Indisch platbrood met geroosterde kip en frisse salsa van mango
Geroosterde kip
Dit heb je nodig:
voor 4 personen
- 4 halve kipfilets
- 400 ml yoghurt
- 2 teentjes look (fijngeperst)
- 6 el citroensap
- 2 el tandoorikruiden (kant-en-klaar)
- olijfolie
- zout
Zo maak je het:
Doe de tandoorikruiden, yoghurt, look, 2 el olijfolie, het citroensap en een snuf zout in een kom. Roer goed, leg de kipfilets erin, dek af met zilverpapier en laat 24 uur marineren in de koelkast. Bak de kipfilets aan op een hoog vuur en laat ze dan ca. 25 min verder garen in een op 220°C voorverwarmde oven. Snijd in plakjes.
Indisch platbrood
Dit heb je nodig:
- 2 grote zoete aardappelen
- bloem
Zo maak je het:
Kook of stoom de zoete aardappelen. Verwijder de schil. Prak fijn. Weeg hoeveel puree je hieraan overhoudt, en voeg dezelfde hoeveelheid bloem toe. Kneed. Voeg extra bloem toe tot het deeg niet meer kleverig aanvoelt. Verdeel het in vier. Bestuif je werkvlak en deegrol met bloem. Rol elk stuk deeg uit tot een platte cirkel. Laat een pan of schaal goed heet worden in een op 220°C voorverwarmde oven. Leg het deeg erin en bak het goudbruin en krokant (ca. 8 min).
Salsa van mango
Dit heb je nodig:
- 1 mango
- 1 rode peper
- 1 rode ui
- 2 cm gember (geraspt)
- zeste en sap van 1 limoen
- olijfolie
- zout
Zo maak je het:
Snijd de mango en de ui in kleine blokjes. Verwijder de zaadlijst van de peper en snijd de peper ook fijn. Stoof de mango, ui, peper en gember aan in olijfolie. Voeg de zeste en het sap van de limoen toe. Laat kort garen. Breng op smaak met zout.
Serveer het platbrood met plakjes kip, salsa en verse, gehalveerde kerstomaatjes. Werk af met een plukje bladpeterselie of koriander.
Meer recepten voor een lunch met brood:
- Recept: platbrood met tapenade van gegrilde aubergine van de BBQ
- Recept: gezond bananenbrood van Ellemieke Vermolen
- Recept: toast van zuurdesembrood met burrata, basilicum en gepocheerd ei
Door: Ann Van Der Auwera. Foto’s: Wout Hendrickx.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier