Heerlijk recept: gnocchi alla romana met gestoofd lamsvlees en geroosterde schorseneren
Het waait, het regent, het is koud. Doe ons dus maar een portie comfortfood. Maar omdat we nog aan het uitbuiken zijn van kerst, gaan we voor gezond, met lekker veel groenten.
Wat heb je nodig? (voor 4 personen)
Voor de gnocchi
• 300 g fijn griesmeel
• 1 l melk
• 2 eigelen
• 30 g geraspte parmezaanse kaas + nog wat extra
• 30 g boter
Voor de gegrilde schorseneren
• 500 g schorseneren
• 1 tl gedroogde tijm
• 2 el fijngehakte peterselie
• sap van 1/2 citroen
• olijfolie
• peper en zout
Voor de lamsstoverij
• 500 g lamsvlees (schouder)
• 1/2 fles rode wijn(voldoende om het vlees onder te zetten)
• 1 ui
• 1 wortel
• 1 selder
• 3 knoflookteentje
• 1 takje tijm
• 1 laurierblad
• 150 ml lamsfond
• 6 gepelde tomaten uit blik
• 200 ml tomatenpassata
Voor de gremolata
• 1 teentje knoflook
• 1/2 bosje peterselie
• zeste van 1 citroen
Bereiding
Zo maak je de gnocchi
- Breng de melk aan de kook, en op smaak met peper en zout.
- Voeg zodra ze bijna kookt het griesmeel toe. Roer meteen. Zorg dat er geen klonters ontstaan.
- Zet het vuur laag en roer ca. 15 min tot het deeg loskomt van de pan en zich als één geheel beweegt. Zet het vuur af. Roer de eigelen een voor een door het deeg, en daarna ook de boter en parmezaan.
- Stort het deeg uit op een ruim vel bakpapier. Strijk het uit tot een lage koek van ongeveer 1,5 cm hoog.
- Laat afkoelen en opstijven.
- Druk met een glaasje of uitsnijvorm grote gnocchi uit het deeg en leg die in een ingevette ovenschaal.
Zo maak je de schorseneren
- Was de schorseneren grondig. Schil ze met een dunschiller. Snij in stukken (3 à 4 cm) en leg in een kom water waarin je 1/2 citroen hebt uitgeperst om verkleuren tegen te gaan.
- Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olijfolie.
- Kruid met tijm, peper en zout.
- Rooster ze onder de grill van de oven (ca. 15 min).
Zo maak je de lamsstoverij
- Snij het lamsvlees in stukken. Strooi er peper en zout over.
- Snij de ui, knoflook, wortel en selder in brunoise.
- Verwarm olijfolie in een grote pan en bak het vlees aan. Schep het uit de pan.
- Voeg de groenten toe en laat stoven tot ze zacht zijn.
- Voeg dan het lamsvlees opnieuw toe, net als de rode wijn, lamsfond, tomaten en passata. Breng aan de kook.
- Voeg de laurier en tijm toe.
- Laat een uur zachtjes sudderen.
Zo maak je de gremolata
- Meng de citroenzeste, fijngehakte peterselie en fijngeperste knoflook in een kommetje.
- Strooi parmezaan over de gnocchi.
- Zet de ovenschaal een tiental minuten onder de grill van de oven.
- Schep de gnocchi op de borden en doe het lamsvlees erbij.
- Schik de schorseneren erop.
- Werk af met de gremolata.
Door Ann Van Der Auwera. Foto’s: Wout Hendrickx.
Meer recepten:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier