Heerlijk herfstgerecht: kleurrijke bonensalade met verse geitenkaas en kerstomaten
Europees Parlementslid Hilde Vautmans lanceert ‘Boerentrots‘, een nieuw boek om lokale boeren te steunen. Het is een boek met straffe verhalen van onze Vlaamse boeren én enkele heerlijke recepten boordevol lokale ingrediënten. Waaronder deze lekkere bonensalade met geitenkaas en kerstomaten.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Kleurrijke bonensalade met verse geitenkaas en kerstomaten
Dit heb je nodig (voor 4 personen):
- 400 g boterboontjes
- 200 g groene boontjes
- 2 takjes bonenkruid
- 100 g veldsla
- 12 kerstomaatjes (verschillende kleuren)
- 200 g spekreepjes
- 200 g geitenkaas
- 4 bosuitjes, in dunne ringetjes
Voor de mosterdvinaigrette:
- 2 el witte wijnazijn
- 6 el olijfolie
- 2 el mosterd
- 2 el graanmosterd
- 1 el water
- peper en zout
Zo maak je het:
- Roer voor de vinaigrette wijnazijn, olijfolie, mosterd en water goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Bewaar tot net voor gebruik in de koelkast.
- Kook de boontjes beetgaar in gezouten kokend water, giet af en spoel goed in koud water met ijsblokjes om hun kleur te behouden. Laat de afgekoelde boontjes goed uitlekken. Bak de spekjes in een warme pan in eigen vet krokant, haal het spek uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
- Snijd de worteltjes van de veldsla, spoel de blaadjes en zwier ze droog. Verdeel de boontjes over een schaal. Pluk het bonenkruid en strooi over de boontjes. Meng tomaatjes, bosui en veldsla door de boontjes. Brokkel er de geitenkaas over, bestrooi met het gebakken spek en bedruppel met vinaigrette.
Tip: De spekjes kun je vervangen door ringetjes gebakken witte pens, stukjes gebakken halloumi, reepjes nieuwe maatjes, in 2 gesneden hardgekookte kwarteleitjes, vlokjes verse geitenkaas,... variatie te over. Als extraatje of om er een echte maaltijdsalade van te maken kun je er 4 gesneden koude gekookte krieltjes bij doen en fijngesnipperde kropsla.
‘Boerentrots’ zal gratis verspreid worden. Je kan het boek ook aanvragen via hilde@vautmans.eu
Meer lekkere recepten:
- Recept: zo maak je zelf cinnamon rolls met cappucione icing
- Snel afvallen met lokale ingrediënten: voedingsdeskundige Delphine Steelandt tipt hoe
- Recept: gebakken krielaardappelen in zoutkorst
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier