Heerlijk hapje: zelfgemaakt knäckebröd met makreel en komkommer
Heerlijke hapjes van knäckebröd, makreel en komkommer. Voor bij een aperitiefje of gewoon zomaar omdat het kan en vooral omdat het oh zo lekker is!
Voor 4 personen
- Makreelfilets 8
- Minikomkommer 2 (in flinterdunne plakjes gesneden)
Voor het Knäckebröd
- Chiazaad 35 g
- Lijnzaad 35 g
- Sesamzaad 35 g
- Zonnebloempitten 35 g
- Pompoenpitten 35 g
- Volkorenmeel 150 g
- Maldon-zout 1/2 tl
- Plantaardige olie 1 el
- Water 150 ml
Voor de kruidensalade
- Romige Griekse Yoghurt 1 dl
- Knoflook 1 teen (gehalveerd)
- Dadels 10 (ontpit)
- Muntblaadjes 16
- Koriander 2 el
- Lente-ui 2
- Spaanse rode peper 1/2
- Limoensap 1
- Dille (enkele takjes)
- Olijfolie
- Zwarte peper en zeezout
Happig naar meer hapjes? Ontdek dan ook deze aperitiefhapjes met een Mexicaanse twist
Bereidingswijze
Meng zaden, pitten en meel in een grote kom. Voeg olie en water toe. Roer en kneed tot een bol, en zet die zo’n 30 minuten in de koelkast. Rol het deeg met een deegroller uit tot
een dun vierkant van 40 op 30 cm en snij dat in rechthoeken. Bak 50 minuten in de oven op 150°C tot de stukjes mooi lichtbruin en krokant zijn. Natuurlijk mag je het knäckebröd
ook kopen, maar zelfgemaakt smaakt zo veel lekkerder (en het is echt niet moeilijk).
Vervolgens: pel en pers je het halve teentje knoflook en roer je door de yoghurt. Snij de dadels, muntblaadjes, koriander, lente-ui en rode peper fijn, en roer ook die door de yoghurt. Breng op smaak met limoensap, peper en zout. Zet dat fris weg tot je het knäckebröd serveert.
Kruid de makreelfilets met peper en zout en bestrijk het vel met olijfolie.
Snij ze in stukjes van ongeveer 2 cm en bak in olijfolie in een pan op middelmatig
vuur tot ze nét gaar zijn. Beleg telkens een stuk knäckebröd met de kruidensalade en een stukje makreel. Werk af met plakjes komkommer en een takje verse dille. Enjoy!
Ontdek ook de favoriete hapjes van Feeling-gastvrouw Dagny Ros
Voor meer lekkere hapjes:
Door Ann Van Der Auwera
Foto’s: Wout Hendrickx
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier