Heerlijk dessert: scones met citroen en maanzaad

De leukste cadeautjes zijn zelfgemaakt! Geef jij graag wat lekkers uit de keuken cadeau, dan zorgt Karolien Vanoppen voor inspiratie. In haar nieuwe boek ‘Cadeautjes uit de keuken’ deelt ze recepten voor lekkers dat je kunt uitdelen. En het beste nieuws: wij mogen alvast drie recepten verklappen. Vandaag: scones met citroen en maanzaad.

Scones met citroen en maanzaad

“Vroeger was ik een beetje bang van scones. Ik stelde me altijd voor dat het droge, smakeloze brokjes deeg waren, die je met moeite kreeg doorgeslikt. Geen idee waarom dit zo in mijn hoofd zat, want wat zijn die dingen toch lekker! Ze zijn net supersmaakvol en smelten bijna op je tong. Het allerlekkerste zijn ze als ze nog een beetje warm zijn, maar ook koud zal je er niet van kunnen afblijven. Scones meng je het best niet te lang – er mogen nog wat hobbels en knobbels in het deeg zitten – anders bestaat de kans dat ze taai worden. Ze moeten mooi rijzen en zijn klaar als ze een goudbruine kleur hebben. Heb je liever standaardscones? Laat de citroenzeste en maanzaadjes gewoon weg.”

Ingrediënten voor +/- 12 stuks met een doorsnede van 5 cm

  • 330 g zelfrijzende bloem
  • 65 g suiker
  • 1/4 tl baking soda
  • snuifje zout
  • 1 el maanzaad
  • 120 g koude boter (zie tips)
  • zeste van 1 citroen
  • 120 g yoghurt
  • 1 ei
  • melk om af te werken

Zo maak je ze:

  • Verwarm de oven voor op 205 °C.
  • Doe bloem, suiker, baking soda, maanzaad, citroenzeste en zout in een kom en kneed er de boter onder. In een ander kommetje meng je de yoghurt met het ei. Voeg dit mengsel dan toe aan het bloemmengsel en kneed kort, je deeg mag niet te glad zijn.
  • Rol het deeg uit tot ongeveer 1,5 cm op een licht bebloemd werkblad en steek er met een ronde vorm de scones uit. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met een beetje melk (zo krijgen ze een mooie kleur). Bak de scones 10 tot 12 minuten tot ze goudbruin zijn.

Tips: 

  • Scones worden vaak geserveerd met clotted cream, iets wat bij ons best moeilijk te vinden is. Ik vervang dit altijd door een ‘cheat’-versie, ik meng hiervoor 75 gram opgeklopte room (min. 30-40%) met 60 gram mascarpone.
  • Pas de baktijd aan als je wat kleinere scones maakt – ik maak er met een doorsnede van 5 cm.

Meer recepten ontdekken of liever het boek cadeau doen? Cadeautjes uit de keuken van Karolien van Karolien Vanoppen is nu te koop. (Uitgeverij Pelckmans)

MEER LEKKERE DESSERTJES:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content