Hapje: visballetjes met remoulade en komkommerspaghetti
Vorige maand verscheen Easy Nordic, het tweede kookboek van onze Feeling gastvrouw Dagny Ros Asmundsdottir. Speciaal voor Feeling geeft ze een exclusief voorproefje uit haar nieuwe kookboek. Dit typisch Scandinavisch recept met visballetjes kan zowel jong als oud bekoren. Bij Dagny thuis is het elke keer vechten om de overschotjes.
Voor 4 personen
voor de visballetjes
- 1 kg witte vis (bv. koolvis, maar elke witte vis is goed)
- 4 uien
- 3 el bloem
- 2 el aardappel- of maïszetmeel
- 1 ei
- 100 tot 200 ml melk
- olijfolie
- enkele stengels bieslook
- peper en zout
voor de remoulade
- 200 ml zure room
- 1 tot 2 el mayonaise
- 4 tot 6 (fijngehakt) kleine augurkjes (in azijn)
- 2 el kappertjes (in azijn)
- 1 kleine handvol bladpeterselie (fijngehakt)
- 1 tl mosterd
- 1 (fijngehakt) ansjovis
- peper en zout
voor de komkommerspaghetti
- 1 komkommer
- olijfolie
- peper en zout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 160°C. Hak de vis in een keukenrobot en doe hem in een grote schaal. Pel de uien en hak ze fijn. Meng de vis met de uien, de bloem, het aardappel- of maïszetmeel en het ei. Voeg melk toe, maar zorg dat het mengsel niet te nat wordt. Kruid met peper en zout. Smelt een klontje boter in een pan op een middelhoog vuur. Maak balletjes van het vismengsel en leg ze in de pan tot de pan vol ligt. Bak ze enkele minuten aan, draai ze om en bak verder tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. Doe in een ovenschaal en besprenkel met olie. Zet in de oven tot ze gaar zijn (ca. 10 min). Hak de bieslook fijn en strooi over de balletjes.
Meng alle ingrediënten voor de remoulade. Kruid met peper en zout. Zet in de koelkast tot het eten klaar is. Maak de komkommerspaghetti: was de komkommer en snij hem met schil in sliertjes met een mandoline, of rasp hem. Breng op smaak met een paar druppels olie, een beetje citroensap, peper en zout.
Tip van Dagny: je kunt het vismengsel best een paar uur op voorhand maken, dan zijn de balletjes nog lekkerder. En schrik niet van de hoeveelheid ui, die is echt bepalend voor de smaak
Op zoek naar nog meer lekkere recepten?
- Pittig aperitief: spicy water met komkommer, thaise basilicum en limoen
- Recept: Venetiaanse pasta met eend
- 6 lichte en lentefrisse recepten met superfoods
Door: Dagny Ros Asmundsdottir
Foto: Wout Hendrickx
Styling: Ann Van Der Auwera
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier