3 x gezonde groentetaarten die vliegensvlug klaar zijn
Met een kroost die rond je oren draait én een fulltime (telewerk) job, is het niet altijd makkelijk ’s avonds een snel en gezond recept boven te toveren. Enter: de groentetaart. Eenvoudig, lekker én boordevol vitamines.
3 x gezonde groentetaart recepten
1. Groentetaart met broccoli en mozzarella
1. Groentetaart met broccoli en mozzarella
De groentetaart uit Puur Pascale 2 van Pascale Naessens kan ook met tomaten, wortelen, courgetten… welke groenten je maar lekker vindt. Leg wat bakpapier in de schaal om de taart er nadien makkelijk uit te halen en serveer met een frisse salade.
Ingrediënten
- 1 broccoli
- 1 bolletje mozzarella
- 6 eieren
- 2 dikke bundels basilicum (40 g)
Aan de slag!
- Mix de eieren met het basilicum tot het eimengsel groen kleurt. Kruid met peper en zout. Bak de broccoliroosjes in 3 à 4 minuten beetgaar (of zachter, zoals je wenst) in wat olijfolie met een scheutje water.
- Giet het eimengsel in een vuurvaste schaal en leg er de broccoliroosjes in. Snijd de mozzarella in plakjes en schik ze tussen de broccoli.
- Zet de taart een 20-tal minuten in de oven op 180 °C.
2. Groentetaartjes met zoete aardappel
2. Groentetaartjes met zoete aardappel
Ingrediënten
- 3 zoete aardappelen
- bladerdeeg (250 g kant-en-klaar)
- 1 ei
- zure room (100 ml)
- 4 geraspte wortelen
- harde geitenkaas (100 g)
- pompoenpitten
- rode chilipeper
- kaneel
- komijnpoeder
- grof zout
- peper
Aan de slag!
- Leg de ongeschilde zoete aardappelen 45 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven. Laat ze afkoelen en verwijder de schil. Snijd ze vervolgens in dunne schijfjes.
- Rol het bladerdeeg uit en snijd er rondjes van 6 cm uit. Leg ze op de bakplaat en bestrijk ze met het losgeklopte ei. Leg in het midden wat zure room en bestrooi met de geraspte wortel. Leg de plakken zoete aardappel erop, maar houd de buitenste randen vrij.
- Strooi er ten slotte de geraspte geitenkaas, pompoenpitten en chilipeper over. Breng op smaak met komijn en kaneel. Zet 25 minuten in de voorverwarmde oven op 200°C.
3. Culinaire groentetaart met basilicum granita en olijvencrumble
3. Culinaire groentetaart met basilicum granita en olijvencrumble
Heb je wat meer tijd, probeer dan dit culinaire recept van Pillows Hotels. Een groentetaart voor de fijnproevers onder ons.
Het taartje
- 300 g bloem
- 100 g boter
- 3 zout
- 1 ei
- 2 el koud water
Meng alles en leg een laagje van 2 mm in een bakvorm. Bak 20 minuten op 180°C .
Seizoensgroenten
Snij de groenten (spruitjes, wortelen, bonen, bieten...) en bak ze in olie met knoflook en tijm. Bevochtig met sushi-azijn, groentebouillon en een beetje boter. Voeg zout en peper toe.
Basilicum granita
- 120 g basilicum
- 60 g spinazie
- 400 g suikersiroop
- 65 g citroensap
- 200 g water
- 20 g vodka
Meng alles, zeef en zet in de vriezer. Meng af en toe met een vork.
De vulling
- 60 g olijvencrumble: 100 g olijven, 25 g boter, 25 g bloem, 50 g panko – mix en bak 30 minuten in de oven op 180°C
- 100 g ricotta
- 10 g mirin (zoete rijstwijn)
- 3 g zout
- 20 g sushi-azijn
Presentatie
Spreid de vulling in het taartje, leg de groenten erin en werk af met het granita en een mooie salade van jonge scheuten.
Meer recepten
- Garnaalkroket lovers: met dit recept maak je ze eenvoudig zelf
- Zo maak je zelf een zuurdesembrood
- Hartige pannenkoeken van spinazie en courgette
Openingsbeeld: Photo by Heather Barnes on Unsplash
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier