Gezond ‘uit’ eten!
Vaak denken we dat door uit te gaan eten, we pas écht een gezonde maaltijd binnen krijgen.
Uit onderzoek blijkt echter dat op restaurant gaan één van de grootste oorzaken is van een ongezond eetpatroon. Nochtans hoef je enkel maar je gezond verstand te gebruiken om ook op restaurant van voldoende vitaminen en een volwaardige maaltijd te kunnen genieten.
Enkele tips die je daarbij kunnen helpen:
– Om je maag te vullen, heb je per maaltijd niet meer nodig dan een portie voeding ter grootte van je vuist. Omdat je op restaurant meestal niet zelf je porties bepaalt, is het misschien best dat je dat idee in je achterhoofd houdt als je je bestelling doorgeeft. Misschien is 1 portie kroketjes voldoende voor twee personen?
– Bestel sauzen en dressings apart zodat je zelf kan bepalen hoeveel je ervan gebruikt.
– De bijgerechten zijn vaak een boosdoener zonder dat je het goed beseft. Niet zelden komen zij in gefrituurde of gegratineerde vorm voor. Lekker? Ja! Gezond? Allesbehalve! Kies voor een gezondere optie zoals een slaatje, een aardappel in de schil, ...
– Net zoals thuis geldt: beperk het gebruik van alcoholhoudende dranken en zeker ook frisdranken. Ze bevatten niet alleen een enorme hoeveelheid suiker maar het koolzuur dat in frisdranken zit, kan vaak erg belastend zijn voor je maag. Bestel bv. een glas wijn om van te genieten en een glas water om de dorst te lessen.
– Een goed idee is om iets kleins achter de kiezen te hebben een uurtje voor je op restaurant vertrekt: een stuk fruit, wat noten, een groentensmoothie, ... Op die manier ben je zeker niet te gulzig eens je gaat eten.
– Wees niet bang om de ober in je menukeuze te betrekken. Vraag of er vegetarische opties zijn? Kan je twee voorgerechtjes bestellen in plaats van een hoofdgerecht? Kan je eventueel een halve portie groenten bestellen?
– Let op de kookmethoden: gestoomd is een stuk gezonder dan gegrild, gekookt is veel beter dan gefrituurd, etc.
– Veel restaurants hebben ‘doggybags’ tegenwoordig, de mogelijkheid om de rest van je maaltijd mee naar huis te nemen. In plaats van je overvol te proppen, kan je de volgende dag nog een keer genieten.
– Eet bewust: het is inderdaad gezond om sushi te eten maar ook daar kan je je op miskijken. Zo kan bepaalde sushi zorgen voor een hoog cholesterolgehalte owv de vette vis en de spicy mayonaise die er in verwerkt zit. Ook de zogenaamde groentenchips of tempura worden gefrituurd en gezout, opletten dus! En frozen yoghurt mag dan misschien 1 van de nieuwe ‘health hypes’ zijn, de hoeveelheid suiker die vaak wordt toegevoegd, is dat allerminst! En datzelfde geldt ook voor voorverpakte smoothies. In het algemeen geldt dat je die beter ‘vers’ tot je neemt.