Genieten: 10 tips voor het perfecte kopje koffie
18 okt 2017
Kun jij ’s morgens ook zo genieten van een heerlijk kopje koffie? Je bent zeker niet alleen. En liefst willen we thuis net zo lekkere koffie op tafel toveren als die van die geweldige barista in die koffiespeciaalzaak. Dat vinden ook Marjolein en haar moeder. Zij schreven ‘Slow Coffee’, een leuke gids voor de koffiegenietende thuisdrinker, de nieuwsgierige koffiefreak, de dappere experimenteerder en de vlijtige kenniszoeker, die bewust wil genieten van het koffiemoment. Aan Feeling verklappen ze 3 dagen lang dé tips voor iedereen die van koffie houdt. Vandaag legt Marjolein uit hoe we je lekkere koffie thuis maakt.
Gebruik kwaliteit. Zie het als een investering in een toekomst vol zalige koffiemomenten
10 tips voor het perfecte kopje koffie:
- Haal de koffie zo vers mogelijk in huis en koop geen al te grote koffievoorraden.
- Sla de koffie op in een droge, niet al te warme ruimte. Bewaar de koffie niet in het keukenkastje boven het fornuis, maar in een droge, koele bergplaats, ver van alle keukendampen.
- Gebruik kwaliteit: voor je koffie, maar ook voor je molen en zetapparaten. Het is investeren in een toekomst vol zalige koffiemomenten.
- De koffie malen nèt voor je hem zet is het neusje van de zalm.
- Gebruik ziedend water (nèt van de kook) en een goede manier om de koffie te zetten. (Alle mogelijke koffiesystemen voor lekker Slow Coffee vind je in het nieuwe boek ‘Slow Coffee’ van Martine en Marjolein)
- Laat bereide koffie zelf nooit koken : “Café bouillu, café foutu”!
- Hou de koffie niet warm op een plaat of in de thermos. Dat verzuurt de koffie en zelfs de beste kwaliteit sneuvelt na verloop van warme tijd, omdat de aroma- en smaakdragers in een thermos afbreken en een zurige smaak aan de koffie geven. Als je niet anders kan, hou de koffie niet langer dan een uur in een thermos.
- Beter is het om je koffie op een natuurlijke manier wat langer warm te houden: spoel de koffiekan vóór gebruik met heet water om, zodat het porselein of aardewerk zelf warm is.
- Als je een koffiekan koopt en ook je kopjes, kies dan voor porselein, glad aardewerk (niet poreus) of glas. Die materialen beschermen het aroma van je koffie, hoewel glas iets minder aangenaam is om er koffie uit te drinken.
- Hou al je koffie-attributen grondig schoon. Van molen tot kan, reinig alles met klaar water en wrijf het droog, zodat geen oude smaken de volgende pret bederven.