Hoofdredactrice An Brouckmans tipt: 6 x gastronomische restaurants in Antwerpen

Zin in een middag of avond heerlijk gastronomisch tafelen in Antwerpen – en ja: het mag zowel qua look & feel als qua beproefde keuken net dat tikje méér zijn? Dan heeft Feeling-hoofdredactrice An Brouckmans – als fervent Antwerpenaar én foodielover in hart en nieren – wel enkele adressen in de aanbieding. “Opent er ergens in de stad een nieuwe hotspot zijn deuren, dan sta ik te trappelen om die uit te testen.”

Wat een goed gastronomisch restaurant voor haar zéker in petto moet hebben? “Een lekkere en gezonde keuken is natuurlijk vereiste nummer één. Ook veel groenten en een focus op bio- en organische producten zijn een must. Daarnaast vind ik een stijlvolle setting en een gastvrije sfeer erg belangrijk: restaurants die je als habitué op een persoonlijke manier ontvangen en je er elke keer weer thuis doen voelen, stijgen meteen op mijn lijstje.”

6 x gastronomische restaurants in Antwerpen

1. L’Amitié

Lekker eten en kwaliteitsvolle wijn in een relaxte atmosfeer, dat is waar het bij L’Amitié op de Vlaamse Kaai allemaal om draait. De hippe culinaire topper zet volop in op ’terroir foods’ wat zoveel wil zeggen als ‘een kaart die bol staat van de kraakverse, lokale en eerlijke producten’. De kwaliteitsvolle ingrediënten worden idealiter verwerkt tot kleine originele plats met een fijnzinnige twist, die je bovendien naar believen kan delen met je gezelschap. De sommelier van dienst zorgt voor een aangepaste wijn bij elke keuze. Zin om culinair te genieten met een groep vrienden? Dan is L’Amitié jouw adres!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

L’Amitié, Vlaamse Kaai 43, 2000 Antwerpen

2. Divin by Sepi

Ook de gastro- en wijnbar van gerenommeerd wijnsommelier en Feeling-gastvrouw Sepideh Sedaghatnia is een uitstekende plek voor wie op zoek is naar een échte culinaire ervaring van formaat. Divin by Sepi biedt twee formules aan: óf je kan er genieten van een vast menu waarop spitsvondig uitgedachte gerechten prijken als ‘makreel met gele curry en rammenas’ of ‘duindoorn bes met citroengras en gember’, óf je gaat voluit voor het gastronomische fingerfood-concept van de stek, waarbij je verschillende kleinere, maar evenzeer culinair hoogstaande hapjes deelt met je tafelgenoten.

Bij elke ‘gang’ staat ‘Sommelier van het Jaar 2014 (toen nog bij ’t Zilte)’ Sepi natuurlijk klaar om je van een gepast glaasje – én een persoonlijke babbel zo je wil – te voorzien.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Let wel: wie enkel komt voor een glas wijn en een portie fingerfood kan daarvoor zijn plekje aan de bar niet reserveren. Die felbegeerde ‘krukken’ gaan de deur uit volgens het principe van first come, first served

Divin by Sepi, Verschansingstraat 5-7, 2000 Antwerpen

3. BÚN

Wie zin heeft om ook de Vietnamese keuken van haar meest culinair hoogstaande kant te leren kennen, moet zeker eens langsgaan bij BÚN: een gedistingeerd en sfeervol restaurant in de Antwerpse Volkstraat dat de Aziatische keuken met een meer gastronomische Franse en verfijnde Zeeuwse cuisine combineert. Oorspronkelijk opende ‘fusion koppel‘ Huibrecht Berends – voormalig lid van Sergio Herman’s keukenstaf bij Pure C – en zijn partner Hoa Truong een kleinere vestiging van ‘BÚN’ nabij het Mechelseplein, die zich specialiseert in Vietnamese streetfood.

Toen dat concept helemaal op de rails stond, vond het koppel het tijd om hun Aziatische fingerfood met Belgische invloeden, een niveautje hoger te tillen en een tweede vestiging te openen die voluit voor de kwalitatief hoogstaande culinaire ervaring ging: BÚN, bar & restaurant. Een echte aanrader voor iedereen met een hart voor het Aziatische smakenpalet.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Bún, Volkstraat 43, 2000 Antwerpen 

4. Lewis

Ook in de schaduw van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten ‘verschuilt’ zich een gastronomische topper van formaat. Lewis – de nog maar vrij recent geopende foodhotspot van chef Thomas Snijders – vestigt zich in een prachtig gerenoveerd industrieel pand op het Antwerpse Zuid, dat zijn sensuele verleden als rendez-voushotel authentiek in ere houdt met wat rood neonlicht en een paar hippe brick walls.

De keuken bij Lewis? Puur en ruw, zo omschrijft chef Snijders het zelf. Om die authentieke combo te verkrijgen, ging hij de afgelopen jaren in de leer bij meesterchef Albert Adria in Barcelona en bij Relae in Kopenhagen. Ook qua sfeer en ontvangst is Lewis top of the list: “Thomas Snijders is een geboren gastheer die zijn klanten zonder uitzondering erg attent en enthousiast ontvangt!”

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Lewis, Schildersstraat 25, 2000 Antwerpen

5. Graanmarkt 13

Wie gastronomisch tafelen in Antwerpen zegt, zegt natuurlijk ook Graanmarkt 13. Wat de keuken van de culinaire hotspot zo aantrekkelijk maakt? De focus die chef Seppe Nobels legt op gezonde groenten, bio-producten en organische ingrediënten afkomstig van lokale telers en boeren. Om de eerlijkheid en de kwaliteit van zijn gerechten te garanderen, legde Nobels bovenop het prachtige rijhuis-pand van Graanmarkt 13 zelfs een hoogstpersoonlijke rooftop garden aan. Daar teelt hij naast wat homegrown groenten en kruiden, ook honing om in zijn originele bio-keuken te verwerken.

De unieke ‘healthy & local‘-aanpak van Nobels, leverde de chef al heel wat bekroningen op: in 2015 werd Graanmarkt 13 uitgeroepen tot ‘Beste Groentenrestaurant van Vlaanderen’ in de groene Gault&Milau en in 2018 prijkte het gastronomische restaurant in Antwerpen als hoogst genoteerde resto van de Benelux in de lijst van ‘Best Vegetables Restaurants in the World’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Graanmarkt 13, Graanmarkt 13, 2000 Antwerpen 

6. Mesa

Bij Mesa in de Antwerpse Kloosterstraat staat de wereld op het menu. De kaart van deze gastronomische topper inspireert zich op de ‘Tastes of the World’-keuken van Tomorrowland en brengt om de paar maanden een nieuwe reeks van 12 seizoensgebonden plats met invloeden vanuit alle hoeken van de wereld. Om je een idee te geven, momenteel op het menu: Spaanse Soffrito met rode poon, inktvis, chistorra en variante van courgette, Singapore Noedels met Goa Cheng-pasta, scheermesjes en kokkels en Txogitxu Côte à L’os met bomba rijst en gevulde zoete ui.

Zonder twijfel een van de meest superbe adresjes uit de lijst van gastronomische restaurants in Antwerpen. Vooral voor wie gezellig wil dineren met een groep vrienden, is Mesa een echte aanrader!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Mesa, Kloosterstraat 99, 2000 Antwerpen

Meer restaurants en andere hotspots in Antwerpen:

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content