© Wout Hendrickx

5 x heerlijke Franse bistrogerechten

Het startschot voor de Olympische Spelen is gegeven. Supporter voor de Parijse prestaties met de beste Franse bistrogerechten.

1. Hartig briochebrood

Voor 1 brood • 25 min. + rijzen + 45 min. in de oven

briochebrood

Dit heb je nodig:

  • 400 g tarwebloem
  • 7 g gedroogde gist
  • ½ el suiker
  • 1 kl zout
  • 5 eieren + 1 eidooier
  • 30 g roomboter, op kamertemperatuur

Voor de vulling:

  • 40 g gesmolten roomboter
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el peterselie, fijngehakt
  • blaadjes van 3 takjes rozemarijn, fijngehakt
  • blaadjes van 4 takjes tijm, fijngehakt
  • Extra: rechthoekige brood- of cakevorm

Zo maak je het:

1. Kneed een soepel deeg van de bloem, gist, suiker, zout, de 5 eieren en de boter. Laat het deeg afgedekt op een warme plaats ongeveer 45 minuten rijzen.

2. Verwarm de oven voor op 200°C. Rol het deeg uit tot een lange, rechthoekige lap van ongeveer een halve cm dik.

3. Meng voor de vulling de geperste knoflook onder de boter en bestrijk er de deeglap mee. Bestrooi met de verse kruiden en rol de lap op. Leg de rol met de naad naar beneden op een bebloemd werkblad en halveer in de lengte (maar snij niet volledig door). Vlecht de twee strengen losjes over elkaar. Duw het einde dicht en leg in een beboterde cakevorm. Dek losjes af met plasticfolie en laat opnieuw rijzen tot het brood net over de rand van de vorm komt.

4. Klop de extra eidooier los met een scheutje water en bestrijk er het brood mee. Zet ongeveer 45 minuten in de oven. Ontvorm en laat het brood afkoelen op een rooster.

Tip: Lekker met gezouten boter of kruidenboter of als dessert bij een kaasplankje.

2. Steak tartaar

Voor 4 pers. • 25 min. + 15 min. in de vriezer

bistrogerechten

Dit heb je nodig:

  • 350 g runderfilet (van goede kwaliteit)
  • 1 sjalot
  • 6 kleine augurkjes
  • 2 el peterselie, fijngehakt
  • 1 kl mosterd
  • klein scheutje cognac (optioneel)
  • 1 el kappertjes
  • 2 à 3 ansjovisfilets
  • enkele druppels tabasco
  • 4 kwartel­eitjes
  • 4 appelkappers
  • handvol kervel
  • peper en zout

Zo maak je het:

1. Dep het vlees droog met keukenpapier en leg het 15 minuten in de vriezer. Zo zul je het vlees straks makkelijk kunnen snijden.

2. Pel en snipper de sjalot fijn, hak de ansjovisfilets fijn en snij de augurken in kleine blokjes.

3. Snij het vlees zo fijn mogelijk met een scherp mes. Schep er de sjalot, de peterselie, mosterd, kappertjes, ansjovis, tabasco en eventueel de cognac onder. Proef en breng verder op smaak met peper en zout.

4. Splits voorzichtig de eieren en laat de dooier in een halve eierschaal. Het eiwit heb je niet nodig. Schep de tartaar in 4 glaasjes en werk af met met de dooier, een appelkapper en een plukje kervel. Kruid extra met peper en serveer.

Tip: Lekker met een sneetje krokant geroosterd stokbrood.

3. Salade Lyonnaise

Voor 4 pers. • 25 min.

bistrogerechten

Dit heb je nodig:

  • 1 krop krulsla of frisee
  • 2 kleine stronkjes witloof
  • 2 el bies­look, fijn-
  • gehakt
  • 1 teentje knoflook
  • 4 eieren
  • 8 plakjes ontbijtspek
  • 2 kl mosterd
  • 4 el wittewijnazijn
  • 1 klein stokbroodje
  • boter
  • olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je het:

1. Pocheer de eieren. Snij het stokbrood in dunne plakjes en bak ze in boter langs beide kanten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en halveer ze.

2. Spoel de sla en laat uitlekken. Haal de blaadjes los van de stronken witloof.

3. Verhit ondertussen 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak het spek goudbruin. Schep het spek uit de pan en pers de knoflook in het spekvet. Roer er de mosterd, de azijn en een scheutje olijfolie onder en kruid met peper en zout. Roer goed door en zet het vuur dan uit.

4. Verdeel de sla, het witloof, het spek en de sneetjes stokbrood over de borden. Druppel er de dressing over en serveer met een gepocheerd ei. Werk af met gesnipperd bieslook.

Eieren pocheren doe je zo:

1. Vul een kookpot voor 3/4de met water, voeg een scheutje azijn toe en breng het water aan de kook.

2. Breek elk ei voorzichtig in een apart koffiekopje en zorg dat de dooier heel blijft.

3. Zet het vuur zachter, zodat het water net onder het kookpunt blijft. Roer nu met een garde tot er een draaikolk ontstaat.

4. Schenk het ei voorzichtig in het midden van de draaikolk, pocheer 2 minuten en haal het ei met een schuimspaan voorzichtig uit het water. Laat uitlekken op keukenpapier.

4. Bouillabaisse

Voor 4 pers. • 40 min.

bistrogerechten

Dit heb je nodig:

  • 300 g zeeduivel, in hapklare stukken
  • 300 g filets van rode poon of zee­barbeel
  • 1 kg venusschelpen, schoongemaakt
  • 8 sint-jakobsvruchten
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 grote venkel met loof
  • 100 g wortel, in blokjes
  • 100 g selder, in blokjes
  • 1 tomaat, in blokjes
  • 1 el tijmblaadjes
  • 1 laurierblaadje
  • 1 vastkokende aardappel
  • 120 ml droge witte wijn
  • 75 ml pastis
  • 2 el tomatenpuree
  • 1,2 l visbouillon
  • snuifje cayennepeper
  • 160 ml olijfolie
  • peper en zout

Voor de rouille:

  • 3 eidooiers
  • 1 gegrilde rode pap-rika (bokaal), in stukken
  • 1 teentje knoflook
  • sap van ½ citroen
  • ½ kl mosterd
  • 1 snuifje saffraan
  • ½ kl cayennepeper
  • 100 ml arachideolie
  • peper en zout

Zo maak je het:

1. Schil de aardappel en snij in blokjes. Snij de helft van de venkel in blokjes, de andere helft in dunne plakjes. Bewaar het venkelloof. Roerbak de venkelblokjes, aardappel, wortel, ui, selder en tomaat in olijfolie. Voeg de tijm en laurier toe, dek af en laat op een zacht vuur sudderen tot de groenten zacht zijn.

2. Blus met de wijn en de pastis en laat de alcohol verdampen. Roer er de tomatenpuree onder en bak nog 1 minuut verder. Giet er de bouillon bij en breng aan de kook. Laat nog 5 minuten doorkoken. Bak ondertussen de plakjes venkel beetgaar in olijfolie. Kruid met peper en zout.

3. Haal de tijm en laurier uit de soep en mix de soep glad. Giet door een zeef en breng op smaak met peper en zout. Breng opnieuw aan de kook. Voeg de schelpen, sint-jakobsvruchten en de vis toe. Laat sudderen tot de vis gaar is en de schelpen open zijn.

4. Doe voor de rouille de eidooiers in een maatbeker. Voeg de mosterd, het citroensap, de saffraan, cayennepeper, de geperste look, de stukken paprika en enkele lepels van de soep toe. Mix glad terwijl je de olie erbij giet. Breng op smaak met peper en zout.

5. Verdeel de soep over diepe borden en werk af met de gebakken venkel en het venkelloof. Serveer met een lepel van de rouille.

5. Clafoutis met kersen

Voor 4 à 6 pers. • 20 min. + 40 min. in de oven

bistrogerechten

Dit heb je nodig:

  • 500 g kersen
  • 3 eieren
  • 40 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 150 ml volle melk
  • 100 ml room
  • 30 g boter, gesmolten + extra om in te vetten
  • 50 g bloem + extra om te bestuiven
  • 2 el amandelschilfers
  • 2 el poedersuiker, voor de afwerking

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Beboter een bakvorm of ovenschaal en bestuif met bloem. Ontpit de kersen en verdeel ze over de bodem van de bakvorm.

2. Klop de eieren los met de suiker, vanillesuiker, melk, room en boter. Zeef er de bloem bij en klop tot een glad beslag. Giet dit over de kersen, en zet ongeveer 40 minuten in de oven tot het deeg mooi goudbruin ziet.

3. Werk de clafoutis af met de amandel-

schilfers en het poedersuiker. Serveer warm of afgekoeld.

Tip: Ook lekker met ander seizoensfruit zoals druiven, nectarines, pruimen...

Meer recepten

Door Sonja Peeters. Beeld: Wout Hendrickx.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content