Thuis op restaurant met oud en nieuw: 10 x hier bestel je de lekkerste feestmenu’s
Of je nu zin hebt in kreeft, truffelpasta of smoked rib-eye; bespaar jezelf de moeite en steek je kostbare tijd in tafeldekken, opsmukken en je kleine, maar fijne kerstbubbel omhelzen. Deze restaurants doen de rest.
10 x feestmenu’s voor eindejaar
Geen zin om dit eindejaar af te zakken naar een restaurant voor de feesten? Geen probleem, want heel wat steengoede restaurants hebben tegenwoordig een take-out service die de meest geavanceerde sterrengerechten gewoon tot aan jouw voordeur brengt. Sommige chefs werkten speciaal voor de gelegenheid zelfs een kant-en-klaar feestmenu uit. Tijdig een keuze maken uit het uitgebreide aanbod en online of telefonisch een bestelling plaatsen, is het enige dat jij dit jaar moet doen.
1. Bar Bulot at home – Brugge (en Antwerpen)
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Wat? Bar Bulot is de à la carte brasserie van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens die zich specialiseert in Frans-Belgische gerechten met een moderne twist. Naast een prachtige vestiging in Brugge en een relatief nieuwe uitvalsbasis op de site van ‘Botanic Sanctuary Antwerp’, een vijfsterren luxehotel in hartje Antwerpen, bieden de meesterchefs en voormalige eigenaars van driesterrenrestaurant Hertog Jan ook een take-out service aan.
Op het menu? Van een paar rasechte Belgische klassiekers in een verfijnd jasje – zoals steak tartare, tomaat garnaal en ragout van bressekip – ook een paar gerechtjes op basis van uitheemse streekproducten. Kroketjes van Iberico ham, gravad lax zal en platte zeeuwse oesters klinken ons alvast voortreffelijk in de oren.
Hoe bestellen? Bestellen kan simpelweg via de at home-menu app van Bar Bulot of via de website.
2. Le Pristine – Vlaanderen & Zeeland
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Wat? Ook Le Pristine van Sergio Herman heeft een speciale selectie maison-gerechten die je online kan bestellen en vervolgens lekker in je eigen habitat kan nuttigen. Klein feestje op de planning staan? Dan pimp je dat prima met het hoogstaande aanbod comfortfood van Le Pristine.
Op het menu? Winterse comfortfood in een luxejasje
- Vegan pizza arrabiata met basilicum, burrata en olijven
- Pizza Mortadella met burrata, pistache en olijf
- Pasta Ragù ‘Le Pristine’, girolles, taleggio
- Pizza Zeekat met guanciale, barilotto en olijven
- Strozzapreti, scheermes, venkel, miso artisjok en oesterblad
Prijs? Van € 19 – € 29 per persoon / per gerecht.
Hoe bestellen? Bestellen kan van dinsdag t/m zaterdag van 12u tot 15u en van 17u tot 21u. Afhalen kan op de locatie van Le Pristine in Antwerpen. Wie bestelt via deliveroo krijgt zijn waar netjes aan huis geleverd.
Le Pristine: Lange Gasthuisstraat 13, 2000 Antwerpen, meer info via lepristine.com.
3. 5 chefs, één 5-zintuigen box – Brussel en Gent
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Wat? Dit jaar zijn Valerio Borriero, Olivier De Vriendt, Kevin Perlot, Toshiro Fujii en Joël Rammelsberg (de vijf chefs van San Sablon, San Gent, Toshiro, VerTige en Rizom) samengekomen om een box met delicatessen-producten te ontwerpen. Hun 5 zintuigen-box komt in een op maat gemaakte doos: zo kan je je gasten op kerst- of oudejaarsavond verwennen met een paar van hun kenmerkende specerijen en andere verwenproducten.
Op het menu? In de box vind je een zestal exclusieve delicatessen die je gerechten en bijbehorende geestrijke dranken van een extra stukje persoonlijkheid voorzien. Onder meer aanwezig in de box:
- 1 fles “Djin”, de iconische Air du Temps gin
- 1 zakje gedroogde citrusvruchten voor cocktails
- 1 potie l’Air du Temps honing
- 1 zak gedroogde bladeren voor infusies, recht uit de tuin
- 2 kopjes van Bibenbou, l’Air du Temps pottenbakker
Prijs? € 125 voor één 5 zintuigen-box vol exclusieve ontdekkingen.
Hoe bestellen? Reserveer een box op de websites van San Sablon, San Gent, Toshiro, VerTige en Rizom. Afhalen kan bij een van de vijf restaurants in kwestie.
San Sablon: Rue Joseph Stevens 12, 1000 Brussel. / San Gent: Brabantdam 50, 9000 Gent. / Rizom: Rue Sainte-Louise 82, 7301 Boussu. / Vertige: Vlaamsesteenweg 19, 1000 Brussel. / Toshiro: Bronstraat 73, 1060 Brussel.
4. Humus x hortense ‘End of the Year-takeaway’ – Brussel
Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door humus x hortense brussels (@humushortense)
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Wat? Speciaal voor het eindejaar stelt het team van humus x hortense in Brussel een verfijnd degustatiemenu van 4 gangen (of een feestmenu De Luxe van 5 gangen) samen én een speciale apero-box voor wie vrienden over de vloer krijgt zonder uitgebreid tafelen. Voor die laatste neem je best een kijkje op hun website!
Op het menu? 4 gangen.
- Knolselder ravioli met kappers en ajo blanco
- terrine van prei, bietenchutney en mierikswortel
- Geroosterde maitake, pompoenmole en spruitjes of Ballotine van groene kool, raap, panisses, vin jaune, chocolade en shiitake
- Assortiment van mignardises
Wie gaat voor het feestmenu DeLuxe mag daar eventueel nog een Kerstman-brioche, een huisgemaakte tomatensalsa en huisgemaakt ijs bij verwachten. Humus en Hortense voorziet ook een uitgebreide selectie bruisende en stille wijnen die perfect bij het menu passen en een aantal kruidige cocktails – met en zonder alcohol – als aperitief. Die laatste kan je voor een kleine meerprijs per halve liter bij je menu aankopen.
Prijs? € 65 pp voor vier gangen / € 75 pp voor het DeLuxe-menu van 5 gangen.
Hoe bestellen? Reserveer je takeaway menu hier of via info@humushortense.be. Bestellen kan tot 19/12 voor kerstavond en tot 26/12 voor oudjaar.
Restaurant humus x hortense: de Vergniesstraat 2, Elsene, meer info via humushortense.be.
5. Fiera ‘Holiday takeout’ – Antwerpen
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Wat? Have yourself A ‘Very Fiera Christmas’ dankzij de feestelijke belevingsbox met daarin een volledig kerstmenu samengesteld door chefs Andy Decremer en Davide Mazzoni. Liever een decadent feestje in de mond op oudjaar: ook daar hebben de masterchefs een antwoord op gevonden.
Op het menu?
In de kerst-belevingsbox:
- A very Fiera Christmas Cocktail
- Pompoek, faux-gras, Bellota
- Slow cooked carpaccio van kalf met truffelcrème, gemarineerde beukenzwam en parmezaan
- Gebakken coquilles met velouté van pastinaak, kafirlelie, schorseneren en waterkers
- Parelhoenbraadstuk met duxelles, pistacchio, cranberry, handgerolde kroketten en fijne champagne
- Christmas Delight met mandarijn, gepofte rijst, chocolade en steranijs
- Een shot BEKA
Op het nieuwjaarsmenu:
- Signature Cocktail ’22
- Zalm Bonbon met oester Ceviche en blini Aubergine
- Wagyu Carpaccio met garnaal, kruidenmayo, brioche en limoen
- Halve kreeft met citroenboter, fregola, aioli en lichte bisque
- Hertenkalfsfilet met gerookte knolselderijcrème, citroentijm-aardappel, mini pastinaak en madeirajus
- “Gold Chocolate” met passievrucht, bloedsinaasappel, verbena en rozenwater
Prijs? € 89 p.p.
Hoe bestellen? Bestel je kerst- of nieuwbaarsbox nu op fiera.be/holidaytakeout en haal op 24 of 31 december jouw overheerlijke feestmenu af. Bestellen kan tot en met woensdag voor de feestdag in kwestie.
De afhaalpunten:
- Fiera, Lange Nieuwstraat 14, Antwerpen
- Flinckheuvel, Sintjobsteenweg 25, Schilde
- J&M Catering, Boomsesteenweg 28, Schelle
6. Haven X-mas box – Gent
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Wat? Op kerstavond, kerstdag en oudejaarsavond kan je bij Haven je eigen feestmaaltijd afhalen. Ze maken er een feestbox van waar je ook nadien nog kan van genieten. Hun gastronomische wandeling loopt dit eindejaar vooral door de straten van Sichuan: alle gerechten vinden inspiratie in de authentieke Chinese streetfood-tradities. Om je nog meer te verleiden met de Aziatische keuken, krijg je het kookboek ‘Tokyo Streetfood: koken en reizen in Japan’ er ‘gratis’ bij voor wat meer tekst en uitleg.
Op het menu? Een uitgebreide, oosters geïnspireerde christmas deluxe dining-menu met bites, startes, mains en een dessertje voor achteraf.
- AMUSE
- Oosters amuse-gueule hapje.
- VOORGERECHTEN
- Gepocheerde kip in sojasaus met gember
- Op houtskool gegrilde varkensspiesjes
- Komkommersalade met dressing van zwarte rijstazijn
- Krokante aubergine in een szechuan saus
- Gestoomde dumplings in huisgemaakte chilibouillon
- HOOFDGERECHTEN
- Kreeft in droge rode curry met verse groene peper en krachai gember
- Op houtskool gegrilde rib-eye met een pittige limoen-chili dressing
- Venusschelpen in huisgemaakte phrik pao saus en thaise basilicum
- Krokant gebakken zeebrasem in tamarinde saus
- Roergebakken knapperige boontjes en rode ui in hoisin saus.
- DESSERT
- A Hong Kong Delight Mango kokos sago
Prijs? € 65 p.p. (minimum 2 personen). Inclusief maaltijd en kookboek ‘Tokyo Streetfood: koken en reizen in Japan’.
Hoe bestellen? Bestellen kan via de takeout-service van eethaven.be. Afhalen kan op vrijdag 24 december tussen 17 en 18 uur en zaterdag 25 december tussen 12 en 13 uur.
Haven: Dok-Noord 7, 9000 Gent, meer info via eethaven.be.
7. Beaucoup Fish ‘Kerstmenu’ – Brussel
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Wat? Ook bij Beaucoup Fish, een van de lekkerste visrestaurants van Brussel voorzien ze een speciaal kerst- en nieuwjaarsmenu om af te halen.
Op het menu?
- Tartaar van langoustine, kiwano, citrusvruchten
- Sint-Jakobsnoten, gekarameliseerd witloof, hazelnoot
- Gemarineerde zeebaars, granenrisotto, wintertruffel, bisque
- Fôret noire
BEAUCOUP FISH’S Classics
- Garnaalkroketten 20,-/ 4s
- Oesters n°3 Ostra Regal 3,5-/s
- Bouillabaisse 26,-/p.p
- In huis gerookte zalm 6,-/100g
- Huisgemaakte Foie Gras 14,-/100g
Wijnselectie ter plaatse.
Prijs? € 75,- p.p. Leuke extra: per aankoop van é menu’s krijg je gratis een fles Prosecco aangeboden.
Hoe bestellen? Bestellen kan telefonisch (+32 (0)2 218 64 20) of via de website tot 22 december een menu met kerst en tot 29 december voor een menu met oudjaar. Afhalen kan op 24 december en op 31 december tussen 10 uur en 14 uur.
Beaucoup Fish, Van Gaverstraat 2, 1000 Brussel.
8. L’Autre Vie ‘Ho-ho-ho kerstafhaal’ – Sint-Martens-Latem
8. L’Autre Vie ‘Ho-ho-ho kerstafhaal’ – Sint-Martens-Latem
Wat? Speciaal voor een warme kerst riep L’Autre Vie dit jaar een Ho-ho-ho kerstafhaal in het leven. Een vast menu met feestelijke gerechtjes in vier gangen is het recept. Voor wie het avondmaal met kerst niet per se zo uitgebreid hoeft te zijn, is er ook een mini á la carte-afhaal van klassiekers als huisgemaakte terrine van ganzenlever met truffel en Champagne ‘Gallimard’.
Op het menu? 4 gangen – of aparte kerstklassiekers dus.
-
- Carpaccio van coquilles, kruidenroom, radijs en gepekelde rode bietjes
- Pomme Ostandaise, grijze garnaaltjes, beurre blanc saus van kreeft, verse kruiden en optioneel supplement van kaviaar
- Parelhoenfilet, witloof, knolselder, spitskool, veenbes, truffelsaus en aardappelkroketten
- Chocoladetaartje met gezouten karamel, meringue Italienne, sablé crumble en crème anglaise
Prijs? € 56 p.p.
Hoe bestellen? Bestel tot 16 december via lautrevie.be/kerstafhaal en haal je menu af achteraan op de parking van het restaurant op 24 december tussen 9u30 en 13u of op 31 december tussen 9u30 en 13u.
L’Autre Vie: Kortrijksesteenweg 126, 9830 Sint-Martens-Latem, meer info via lautrevie.be.
9. Ugly Duckling ‘X-mas takeout’ – Knokke
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Wat? Bij Ugly Duckling, het gastronomische restaurant van Jan Van Ongevalle – de man die ook cocktailbar The Pharmacy op de kaart zette – staat fun dining centraal. Met oud op nieuw of met kerst haal je de toffe signature deel-dishes van de stek gewoon naar je thuis.
Op het menu? Een menu met een tiental gerechten die bedoeld zijn om te delen.
- Oesters met karnemelk-bieslook-nasturtium
- Sint Jacobsvrucht met knolselder-spruitjes
- Tom Kha Kai, glasnoedels-Noordzee krab-paksoi
- Taco met chipotle-kip-pico de gallo
- Pasta met truffel en burrata
- Langoustine met fregola-jus van langoustine-koffie-pompoen
- Sirloin met ganzelever-jus van paddestoelen-wortel-krieltjes
- Abrikoos met honing-beepollen
- Churros met dulce de leche-duindoornbes
- Chocoladen eendje
Optioneel: supplement Kaviaar Imperial Héritage (+70€).
Prijs? van € 105 tot € 175 p.p.
Hoe bestellen? Bestellen kan via de website tot en met 22 december (voor 12 uur) voor kerst en tot en met 28 december (voor 12 uur) voor oud- of Nieuwjaar. Afhalen kan ter plekke op 24 december of op 31 december tussen 10 en 13 uur.
Ugly Duckling, Lippenslaan 98, 8300 Knokke.
10. Tømmer kerstmenu – Mechelen
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Wat? Good food needs wood, dat is het motto van Tømmer in Mechelen. Op het kerstmenu dan ook vooral authentieke en traag gegaarde gerechten die een tijdje in openlucht boven het vuur gehangen hebben.
Op het menu?
Apero-box met BITES:
- bitterbal van Mechelse koekoek met limoen en gerookte mayo
- verse zadencrackers
- kaasdip met pickles en zoete mosterd
- gedroogde herkuul entrecôte
- Tømmer albondigas in pittige tomatensaus
3 of 4 gangen menu:
- Gerookte eendenborst met gekonfijte ui, miso en zoetzure zwammen
- Ravioli van kreeft, groene kruiden, wittewijnsaus en viskuit
- Stoverij van BBQ-varkenswangen of piepkuiken in hooi met truffel, gepofte aardappel, parmezaan en winterse ovengroenten
- Chocolate meltdown met gezouten pastinaak en duindoornbes
- Extra: assortiment koekjes voor bij de koffie
Prijs? € 25 voor de apero-box (2 personen) en € 49 p.p. voor het eindejaarsmenu.
Bestellen? Bestellen kan via de website. Afhalen kan in Putte op 24 december van 10 tot 13 uur of je kan je kerstmenu ook laten aan huis laten leveren op dezelfde datum en tussen dezelfde uren.
Tømmer, Houwstraat 20, 2580 Putte.
Meer inspiratie voor de feestdagen:
- De Feeling redactie test uit: deze feestkapsels wil je proberen
- Binnenkijken: zo dekt Veronique Leysen haar feesttafel
- Zo recycleer je jouw feestjurk van vorig jaar (zonder dat iemand het merkt)
Openingsbeeld: MAVEN Antwerp.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier