Feestelijk dessert: After Eight chocoladebommetjes
Wat er niet mag ontbreken aan een goddelijk kerstmenu? Deze After Eight chocoladebommetjes. Feeling-chef Ann Van der Auwera proefde voor en deelt het perfecte recept.
Chocoladebommetje After Eight
Voorbereiding: 10 min. Bereiding: 90 min. Voor 4 taartjes.
Zo maak je de merengue
Dit heb je nodig
- 225 g fijne kristalsuiker
- 225 g bloemsuiker
- 1 el maïszetmeel
- Enkele druppels groene voedingskleurstof (meng blauw en geel)
- 1 tl muntextract
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 120° C.
- Doe het eiwit in een kom en voeg de fijne kristalsuiker toe. Mix dit goed, tot de klopper strepen trekt. Klop er dan de bloemsuiker en het maïszetmeel door en mix alles goed. Roer er enkele druppels kleurstof en muntextract door.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe het merenguemengsel in een spuitzak en spuit er bergjes van op het bakpapier, met voldoende tussenruimte. Zet de merengues in de oven en verlaag de temperatuur naar 110°C. Bak de merengues gedurende 1 uur, zet dan een houten lepel tussen de ovendeur zodat al het vocht verdampt en laat de merengues nog een half uurtje op dezelfde temperatuur extra uitdrogen.
Zo maak je de taartjes
Dit heb je nodig
- 300 g Oreokoekjes
- 150 g gesmolten boter
- 25 g cacao
- 600 g zachte kaas (type Philadelphia)
- 250 g bloemsuiker
- 150 g donkere chocolade
- 8 After Eight-chocolaatjes
Zo maak je het
- Maal de koekjes fijn in een keukenrobot. Roer de gesmolten boter en de cacao erdoor en meng goed. Zet een vormpje of dresseerring van 8 cm doorsnee op elk bord en druk de koekjesbodem daarin stevig aan.
- Klop de zachte kaas en de bloemsuiker samen goed op in de keukenrobot. Verdeel het mengsel in twee delen. Smelt de chocolade au bain-marie in een steelpan en meng deze door de helft van het kaasmengsel. Verdeel dit over de taartjes. Werk af met de rest van het kaasmengsel en laat de taartjes opstijven in de koelkast.
- Haal de taartjes net voor het serveren uit de vormpjes. Breek de After Eight in grove stukken en zet die op de taartjes. Verkruimel de merengues (houd er een paar apart voor de afwerking) en strooi die op de taartjes. Garneer elk taartje met een merengue en serveer.
‘Als kind kreeg ik altijd een After Eight en een vuurwerkstokje bij het dessert; ik ben het nooit vergeten’
Dennis Broeckx is chef van Under The Palm Trees (Antwerpen): “Als kind aten we in onze familie met Kerstmis fondue en met Nieuwjaar was het gourmet. Daarna kregen de kinderen altijd een After Eight en een vuurwerkstokje bij het dessert. Ik ben dat nooit vergeten en hou nog steeds van die frisse muntsmaak in combinatie met chocolade. Tegenwoordig kook ik een stuk gastronomischer dan fondue of gourmet, maar die After Eights blijven erbij horen. Eén keer heb ik als eerbetoon zelfs een dessert bedacht met chocolade en munt.”
Meer feestvoer
- Home-apero: 5 x aperitiefboxen om uit te proberen
- Glansrecept: gelakte makreel met rode bieten slaatje
- Wishlist voor foodies: deze verrukkelijke cadeaus zijn 100% Belgisch
Tekst: Evelien Rutten. Recept: Ann Van der Auwera. Foto: Wout Hendrickx.