Feestelijk borrelen: 9 heerlijke (en eenvoudige) aperitiefhapjes om je gasten te verrassen
De kerst- en nieuwjaarsfeesten naderen met rasse schreden, en dus is het stilaan tijd om te bepalen welke aperitiefhapjes op het menu moeten. Nood aan inspiratie? Wij schotelen je enkele Pinterest-recepten om jouw gezelschap zonder veel moeite te verbluffen.
5 x speciale aperitiefhapjes
Lolly’s met liefdestomaatjes
Lolly’s met liefdestomaatjes
Ingrediënten (4 personen):
- 20 kerstomaatjes
- 20 cl balsamico-azijn
- 1 tl zaden (sesam, papaver, enz.)
- 20 gram poedersuiker
- 20 houten tandenstokers
- 1 vel bakpapier
Bereiding:
- Was en pel de cherrytomaatjes.
- Prik in elke tomaat met een tandenstoker.
- Verwarm de suiker en azijn op laag vuur gedurende ongeveer 6 minuten om een karamel te maken.
- Dip de tomaten in de karamel en vervolgens in de sesamzaadjes.
- Leg ze op het bakpapier zodat de karamel hard wordt.
Toastje van bladerdeeg met geitenkaas, vijgen en gekonfijte uien
Toastje van bladerdeeg met geitenkaas, vijgen en gekonfijte uien
Ingrediënten (4 personen):
- Bladerdeeg
- 2 vijgen
- 2 bollen ‘Crottin de Chavignol’ geitenkaas
- 1 potje uien-konfijt
- Verse tijm
- Eigeel
Bereiding:
- Snijd de geitenkaas en vijgen in plakjes.
- Vorm met een ronde koekjesvorm van 8 cm doorsnee 8 deegschijven en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Leg in het midden van elke schijf 1 theelepel gekonfijte ui, een plakje kaas en vijgen.
- Bestrijk de omtrek van het bladerdeeg met eigeel.
- Bak je toasts 25 minuten (op 180°).
- Versier met kleine takjes verse tijm.
Kerstboom van bladerdeeg, pesto en kaas
Kerstboom van bladerdeeg, pesto en kaas
Ingrediënten (4 personen):
- Bladerdeeg
- Basilicumpesto (of een andere pestosaus)
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Rol het bladerdeeg uit, bedek het met pesto en snijd het in 12 kleine vierkantjes.
- Rol het vierkant vervolgens in de vorm van een worst en wikkel het om een spies. Vorm daarbij lussen, zoals op de foto.
- Bak ongeveer 20 minuten, tot het deeg goudbruin is.
Oestertartaar met koriander, sjalot en gember
Oestertartaar met koriander, sjalot en gember
Ingrediënten (4 personen):
- 8 oesters
- Een sjalotje
- Een paar takjes gehakte koriander
- 1/2 tl geraspte gember
- 1 el cider-azijn
- 1 el limoensap
- Rasp van een halve limoen
- Peper
- Zeezout
Bereiding:
- Leeg de oesters neer en maak ze los in kleine blokjes.
- Voeg het limoensap, de azijn en de peper toe, en meng voorzichtig.
- Snijd de sjalot en koriander fijn en voeg toe aan de bereiding.
- Voeg de geraspte gember toe.
- Bewaar in de koelkast en serveer ze in de oesterschelpen.
- Voeg vlak voor het serveren nog een beetje zeezout toe.
Zalmtartaar
Zalmtartaar
Ingrediënten (4 personen):
- 200g verse zalm
- 2cl citroensap
- Een sjalotje
- Een appel
- Zout
- Peper
Bereiding:
- Snijd alle ingrediënten in blokjes, en meng het geheel.
- Breng op smaak met citroensap, peper en zout.
Avocadotoast met granaatappelsalsa
Avocadotoast met granaatappelsalsa
Ingrediënten:
- een hele granaatappel
- witte balsamico
- sjalotjes
- jalapeño (optioneel)
- verse munt en/of peterselie
- een avocado
- sap van een citroen
- een stokbrood
- geitenkaas
- sinaasappel(schil)
Bereiding:
- Combineer alle ingrediënten voor de granaatappelsalsa (granaatappelpitjes, witte balsamico, sjalot, jalapeño, verse munt en/of peterselie) in een kom en laat dit minimaal 20 tot 30 minuten op kamertemperatuur staan.
- Vervolgens voeg je avocado en citroensap toe aan een kom en breng je het op smaak met zout. Prak de avocado goed tot een smeuïge massa.
- Snijd het stokbrood schuin in plakjes van maximaal 1,5 cm dik. Bestrijk beide kanten lichtjes met olijfolie en leg ze op een bakplaat.
- Bak de plakjes op 230ºC gedurende 6 tot 9 minuten, tot ze knapperig en goudbruin zijn. Strooi een beetje zout over de toast.
- Beleg de crostini’s door de avocado gelijkmatig over de sneetjes brood te verdelen. Schep de granaatappelsalsa erop en bestrooi met geitenkaas. Werk af met extra sinaasappelschil, als je dat lekker vindt.
Lees ook: 8 x de mooiste kerstmarkten van België
Gebakken brie met honing en noten
Gebakken brie met honing en noten
Ingrediënten:
- 225 g Brie-kaas (wiel of punt)
- een handvol gehakte noten zoals walnoten of pecannoten
- 2 eetlepels honing
- 1/4 theelepel kaneel
- een snufje zout
Bereiding:
- Bereid de Brie-kaas voor door een cirkel in de korst te snijden, ongeveer 0,5 cm vanaf de rand. Dit zorgt ervoor dat de kaas gelijkmatig smelt.
- Leg de Brie op een bakplaat of in een taartvorm. Stel de oven in op 175°C en bak de Brie gedurende 15 tot 20 minuten.
- Rooster de noten in een koekenpan op laag vuur. Roer regelmatig totdat ze een rijke, nootachtige geur hebben. Zorg ervoor dat ze niet aanbranden.
- Meng de noten met honing, kaneel en een snufje zout.
- Laat dit mengsel koken tot het bubbelt en goed gemengd is.
- Als de Brie klaar is, verwijder dan voorzichtig de bovenste korst met een mes om de warme, gesmolten kaas te onthullen.
- Giet de honing-notentopping over de Brie en laat deze in de kaas trekken.
- Serveer met crackers, plakjes appel, brood of andere lekkere dipopties.
Mini loaded potato bites
Mini loaded potato bites
Ingrediënten:
- 500 g kleine aardappelen (ongeveer 5 cm doorsnede)
- Olijfolie
- Grof zout
- Plakjes kaas naar keuze, in kleine vierkantjes gesneden
- Lichte zure room
- Gekookt spek, fijngehakt
- Gesneden lente-uitjes
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een grote bakplaat met aluminiumfolie.
- Gebruik een scherp mes om meerdere inkepingen te maken in elke aardappel, zonder helemaal door te snijden.
- Leg de aardappelen op de bakplaat, wrijf ze in met olijfolie en bestrooi met zout.
- Bak de aardappelen gedurende 30 minuten, tot ze zacht zijn.
- Plaats kaasplakjes in een paar van de inkepingen van elke aardappel.
- Zet de aardappelen nog 5-10 minuten terug in de oven, totdat de kaas gesmolten is.
- Laat de aardappelen 10 minuten afkoelen voordat je ze belegt met zure room, spek, lente-uitjes of andere gewenste toppings.
Geroosterde honingpompoen-feta dip
Geroosterde honingpompoen-feta dip
Ingrediënten:
- 550 g honingpompoen, gehalveerd in de lengte en ontdaan van zaden
- olijfolie
- grof zout
- 225 g feta, verkruimeld
- 120 ml olijfolie
- 3 eetlepels honing
- 60 ml water
- 12 salieblaadjes
- 1 rode Fresno-chilipeper, zonder zaadjes en dun gesneden
- 120 g fijngehakte pecannoten
- versgemalen zwarte peper
- geroosterd brood of crackers
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Leg de helften van de honingpompoen op een bakplaat. Besprenkel ze met olijfolie, wrijf in om goed te bedekken en bestrooi met een flinke snuf zout. Leg de pompoen met de snijkant naar beneden. Rooster gedurende 40 minuten, of totdat de pompoen zacht is. Laat de pompoen afkoelen tot kamertemperatuur.
- Schep het vruchtvlees uit de pompoen en gooi de schillen weg.
- Voeg het vruchtvlees toe aan een keukenmachine, samen met de feta, 60 ml olijfolie en 1 eetlepel honing. Pulseer om te mengen. Zet de keukenmachine aan en voeg langzaam het water toe terwijl je het mengsel glad mengt.
- Verhit een 30 cm roestvrijstalen koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de resterende 60 ml olijfolie toe. Zodra de olie heet is, bak je de salieblaadjes een minuut of twee totdat ze krokant zijn. Gebruik een schuimspaan om de salie op een papieren handdoek te leggen.
- Verlaag het vuur naar middellaag en voeg de gesneden chilipepers toe aan de olie. Bak ze een minuut of twee totdat ze zachter zijn.Voeg de pecannoten toe en rooster ze kort tot ze geurig zijn. Roer de resterende 2 eetlepels honing erdoor en laat het mengsel nog een minuut sudderen totdat het dikker is. Zet het vuur uit.
- Schep de dip in een ondiepe serveerschaal. Bestrooi met versgemalen zwarte peper. Schep het honing-pecan-topping erover en garneer met de gefrituurde salieblaadjes.
- Serveer met geroosterd brood of crackers om in de dip te dopen.
Door: Laura Swysen m.m.v. Cleo Decoster
Meer feesttips
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier