Feestelijk aperitief: 5 heerlijke (en eenvoudige) borrelhapjes om je gasten te verrassen

Bijna eindejaarsavond en dus tijd om te bepalen welke hapjes op het menu moeten. Nood aan inspiratie? Wie bieden je graag een helpende hand om je aperitiefhapjes net dat tikkeltje verfijnder te maken. Hier schotelen we je enkele Pinterest-recepten voor zodat jij je gezelschap deze feestdagen zonder al te veel moeite kan verbluffen.

5 x speciale aperitiefhapjes

Lolly’s met liefdestomaatjes

Ingrediënten (4 personen):

  • 20 kerstomaatjes
  • 20 cl balsamico-azijn
  • 1 tl zaden (sesam, papaver, enz.)
  • 20 gram poedersuiker
  • 20 houten tandenstokers
  • 1 vel bakpapier

Bereiding:

  • Was en pel de cherrytomaatjes.
  • Prik in elke tomaat met een tandenstoker.
  • Verwarm de suiker en azijn op laag vuur gedurende ongeveer 6 minuten om een karamel te maken.
  • Dip de tomaten in de karamel en vervolgens in de sesamzaadjes.
  • Leg ze op het bakpapier zodat de karamel hard wordt.

Toastje van bladerdeeg met geitenkaas, vijgen en gekonfijte uien

Ingrediënten (4 personen):

  • Bladerdeeg
  • 2 vijgen
  • 2 bollen ‘Crottin de Chavignol’ geitenkaas
  • 1 potje uien-konfijt
  • Verse tijm
  • Eigeel

Bereiding:

  • Snijd de geitenkaas en vijgen in plakjes.
  • Vorm met een ronde koekjesvorm van 8 cm doorsnee 8 deegschijven en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Leg in het midden van elke schijf 1 theelepel gekonfijte ui, een plakje kaas en vijgen.
  • Bestrijk de omtrek van het bladerdeeg met eigeel.
  • Bak je toasts 25 minuten (op 180°).
  • Versier met kleine takjes verse tijm.

Kerstboom van bladerdeeg, pesto en kaas

Ingrediënten (4 personen):

  • Bladerdeeg
  • Basilicumpesto (of een andere pestosaus)

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Rol het bladerdeeg uit, bedek het met pesto en snijd het in 12 kleine vierkantjes.
  • Rol het vierkant vervolgens in de vorm van een worst en wikkel het om een spies. Vorm daarbij lussen, zoals op de foto.
  • Bak ongeveer 20 minuten, tot het deeg goudbruin is.

Oestertartaar met koriander, sjalot en gember

Ingrediënten (4 personen):

  • 8 oesters
  • Een sjalotje
  • Een paar takjes gehakte koriander
  • 1/2 tl geraspte gember
  • 1 el cider-azijn
  • 1 el limoensap
  • Rasp van een halve limoen
  • Peper
  • Zeezout

Bereiding:

  • Leeg de oesters neer en maak ze los in kleine blokjes.
  • Voeg het limoensap, de azijn en de peper toe, en meng voorzichtig.
  • Snijd de sjalot en koriander fijn en voeg toe aan de bereiding.
  • Voeg de geraspte gember toe.
  • Bewaar in de koelkast en serveer ze in de oesterschelpen.
  • Voeg vlak voor het serveren nog een beetje zeezout toe.

Zalmtartaar

Ingrediënten (4 personen):

  • 200g verse zalm
  • 2cl citroensap
  • Een sjalotje
  • Een appel
  • Zout
  • Peper

Bereiding:

  • Snijd alle ingrediënten in blokjes, en meng het geheel.
  • Breng op smaak met citroensap, peper en zout.

Meer inspiratie voor je eindejaarsmenu:

Door: Laura Swysen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content