Elisabeth Van Lierop: “Door onze sobere levensstijl hoef ik niet fulltime te werken om toch ruim toe te komen.”
Duurzaamheid is gĆ©Ć©n trend. Het is een levensstijl, waarbij bepaalde keuzes anders kunnen. Omdat wij bij Feeling geloven dat alle beetjes helpen, voorzien we jou het hele jaar door van tips om zĆ©lf teĀ #consubeteren. Zo laten we elke maand een expert aan het woord die toont dat ‘bewust consumeren’ niet ‘minder genieten’ is. Elisabeth Van Lierop bijt de spits af.
Wie is Elisabeth Van Lierop?
- Woont in Antwerpen.
- 33 jaar.
- Mama van Nala (5) en Iggy (2).
- 11k volgers op Instagram.
- Auteur van het boek ‘Planteneters‘.
- Oprichter van de blogĀ plantbased.be.
- Eet al 10 jaar vegan.
- Voedt ook haar gezin plantaardig op.
Haar boodschappenlijstje
- 360 Macchiato ijs van Alpro; eigenlijk is alles van Alpro een winnaar bij ons in huis: mijn kinderen eten bijvoorbeeld ook met gemak zo’n pot yoghurt per dag op.
- Beyond Burger; de eerste keer dat ik ‘m proefde, dacht ik dat ze zich hadden vergist en me een dierlijke burger hadden gegeven. Dat was even schrikken.
- De burgers van Greenway.
- De vegan schnitzels van Albert Heijn.
- DĆ© plantballetjes van Ikea.
- King Monty maakt lekkere vegan chocolade.
- De choco van La Vida Vegan is lekkerder dan die mƩt melkpoeder.
- De kaas van Violife was de eerste die ons echt kon overtuigen. HunĀ Greek White blok, de geraspte strooikaas en cream cheese liggen bijna altijd in onze ijskast.
- In een koffiebar bestel ik meestal een cappuccino met Oatly havermelk.
- De vegan spreads van Delio en La vache qui regarde passer les trains zijn ook een aanrader.
- Mijn zussen vinden het vegan ijs van Ben & Jerry’s lekkerder dan de dierlijke versie, de Netflix & Chill’d is mijn favoriet.
- Als we ons Ć©cht willen verwennen, halen we ijs op een hoorntje van Icelab Nicecream creations (Antwerpen).
- Wij slikken dagelijks B12 en D. Het supplement Veg 1 van Vegan Society is lekker en bevat beide.
Elisabeths sustainable tips
Wat zijn volgens jou de belangrijkste peilers voor een milieubewuste levensstijl?
“Koop minder, kies bewust. Minder spullen, minder kleding, minder make-up, minder gadgets, speelgoed, meubels, dierlijke voeding, minder wegwerpproducten... Als je het zo bekijkt lijkt het alsof je jezelf veel moet ontzeggen. Maar je kan het ook anders zien: door minder uit te geven aan spullen, hou je meer ruimte en budget over voor de dingen die er Ć©cht toe doen: tijd doorbrengen met diegenen die je graag ziet. Door onze sobere levensstijl hoef ik bijvoorbeeld niet fulltime te werken om toch ruim toe te komen. Onze kindjes Nala (5) en Iggy (2) zijn nog klein en ik vind het wel fijn dat ik er nu nog zo intens kan zijn voor hen.
Eens mijn kinderen wat groter zijn, hoop ik terug meer tijd te vinden om te sporten en lezen. Daar kan geen nieuw paar schoenen tegenop.
Mijn gezin staat op dit ogenblik Ć©cht op de eerste plek. Ik heb dan ook de allerbeste man, een leven zonder hem voelt als applaudisseren met maar Ć©Ć©n hand. En onze kinderen zijn de max, ook al houden ze niet van slapen. Door hen voel ik de noodzaak om duurzaam te leven extra hard. Alle klimaatvoorspellingen zijn niet echt optimistisch en ik wil ze natuurlijk wel graag een mooie toekomst geven. Daarom eten we plantaardig, nemen we zo vaak mogelijk de fiets en kopen we voornamelijk tweedehands, bio, fairtrade lokaal en seizoensgebonden. De wetenschap is het er over eens dat een plantaardig(er) dieet enorme voordelen kan opleveren voor het milieu. Meer nog, als we onze kinderen een leefbare toekomst willen geven, moeten we met zān allen zo snel mogelijk onze ecologische voetafdruk verkleinen. Eens mijn kinderen wat groter zijn, hoop ik terug meer tijd te vinden om te sporten en lezen. Daar kan geen nieuw paar schoenen tegenop.”
Je kledij is heel minimalistisch. Shop je enkel vintage?
“Tien jaar geleden besloot ik om enkel nog maar fair fashion te dragen. Ik was net afgestudeerd, dus mijn budget liet het nog niet toe om duurdere stuks te kopen. Bij wijze van experiment stopte ik daarom volledig met shoppen. En dat vond ik zo fijn dat ik bijna acht jaar niets nieuws kocht: enkel wat ondergoed en een paar panty’s. Al de rest vond ik op rommelmarkten of in tweedehandswinkels. Mijn kinderen dragen ook bijna enkel tweedehands dingen. Ze kregen veel van vrienden met iets oudere kindjes, maar er zijn ook een aantal toffe kinderwinkels: Finn&Julia of Bobbi Ray hebben bijvoorbeeld een toffe selectie aan hippe merken aan een fractie van de nieuwprijs. Wat we daar niet vinden, vullen we aan met stuks van Vinted. Tien jaar geleden was mijn garderobe hĆ©Ć©l minimal: twee korte broekjes, wat panty’s en een paar zwarte bovenstuks. Ik droeg bijna alle dagen hetzelfde. Het was een soort van stil statement en het was ook heel bevrijdend: ik leerde dat het eigenlijk niemand Ć©cht kan schelen wat je aanhebt. Ook zonder een fancy outfit wou Tijs (Delbeke, mijn man ondertussen) op tweede date š!”
Welke grote kledingketens zetten volgens jou goede stappen richting duurzaamheid? Er bestaat immers veel greenwashing...
“Een keten die 52 collecties per jaar uitbrengt, kan nooit echt duurzaam zijn. Slow Ć©n fair fashion zijn the way to go. De basisvragen voor duurzame mode moeten altijd zijn: Heb ik een stuk Ć©cht nodig? Overproductie is nefast voor onze planeet. Iedereen heeft ondertussen al wel die bergen vol afgedankte kleren gezien die in de woestijn worden gedumpt. Is het onder duurzame omstandigheden gemaakt of zijn er mensen uitgebuit tijdens de productie van dit stuk? En ten slotte: werden er natuurlijke stoffen zonder te veel chemicaliĆ«n gebruikt? Synthetische stoffen zorgen voor veel microplastics in het water en kunnen achteraf heel moeilijk gerecycleerd worden. Zelf kocht ik de voorbije twee jaar een jeans van Kings of IndigoĀ en hou ik van de basics van Armed Angels. Ik deed onlangs ook een fotoshoot voor mundo melocoton: een klein Belgisch merk voor ouders en kindjes. Ze brengen maar Ć©Ć©n collectie per jaar uit. “
Hoe ziet jouw beautyroutine eruit?
“Ook mijn beautyroutine is hĆ©Ć©l minimalistisch. Ik poets elke dag mijn tanden, we wisselen af tussen elektrisch poetsen en bamboe tandenborstels. Ik borstel en was mijn haar Ć©Ć©n keer per week en gebruik enkel deo als het Ć©cht nodig is. We testten al verschillende solid deo’s uit maar onze favoriet is de Bergamot + Lime van Schmidt’s. Verder ben ik fan van het Belgische merk CĆ®me, want hun volledige verhaal klopt. Hun assortiment is beperkt tot de essentials en de producten zijn eerlijk gemaakt met pure ingrediĆ«nten. Het team achter CĆ®me is continu op zoek naar manieren om de productie/verpakkingen duurzamer te maken. Ze geven bovendien een groot stuk van de winst terug aan plaatselijke communities in Nepal, waar ze hun ingrediĆ«nten vandaan halen. Hun verhaal klopt gewoon van start tot finish en dat is fijn. Welke producten ik zĆ©lf van hen gebruik? Hun douchegel is gemaakt op basis van natuurlijke zeepnoten en ruikt hĆ©Ć©rlijk. Ook hun lippenbalsem is al jaren een vaste waarde in ons huis. Ik gebruik zelden dagcrĆØmes maar als ik iets gebruik dan is het wel hun serum met rozenolie ‘Kissed by a Rose’; hij ruikt zoooooooo goed. Hun ‘Under my Skin’ dag & nachtcrĆØme is ook top. Na alweer een vermoeiende nacht – met mijn zoon die nooit wil slapen – voelt dat als een me-time momentje. In de winter wordt mijn huid soms een beetje droog, dan gebruik ik af en toe een huidolie.”
Je reist graag. Hoe zorg je ervoor dat je dit zo ecologisch mogelijk doet?
“Ik hou niet zo van kou, dus proberen we elk jaar de Belgische winter te ontsnappen door er even tussenuit te gaan. Vroeger dacht ik dat ik hiervoor naar de andere kant van de wereld moest, maar ondertussen weet ik dat we in het zuiden van Europa ook de zon kunnen vinden. De rest van het jaar doen we vooral veel mini-uitstapjes in eigen land. Mijn kindjes vinden boshuisjes zoals Bush Box of Warredal de max. Je moet echt niet ver gaan om er even tussenuit te zijn. Staycation is hip Ć©n terecht.”
Compenseer je een vliegtuigreis door te investeren in duurzame projecten?
“Ik kan niet beloven dat ik nooit nog ga vliegen, maar we proberen het wel zo weinig mogelijk te doen. MoĆ©sten we in de toekomst nog eens een overzeese vlucht maken, dan moet het echt de moeite waard zijn en is het waarschijnlijk ineens voor een langere periode. CO2 compensatie is goed, maar we moeten vooral zo snel mogelijk minderen met vliegen. Een compensatie dekt nooit de volledige ecologische voetafdruk.”
Je eet al heel lang vegetarisch. Wanneer maakte je de overstap naar vegan en waarom?
“Toen ik 15 was, had ik een straight edge lief die me niet wou kussen nadat ik vlees had gegeten. Dus werd ik van de ene dag op de andere vegetariĆ«r. Mijn moeder moest hard lachen want daarvoor at ik Ć©cht graag vlees. Mijn zussen en ik vochten er letterlijk om. Ik ben dus helemaal niet gestopt om ethische redenen: ik was gewoon een verliefde puber die wou rollebollen met haar vriendje, haha. Maar dat wilde ik toen natuurlijk niet toegeven, dus begon ik me in te lezen over dierenwelzijn en gaandeweg ook over de impact van vleesconsumptie op het milieu. Hoe meer ik las, hoe logischer de stap naar helemaal plantaardig eten. Op een gegeven moment gaf mijn papa me eitjes mee uit zijn tuin. Maar toen ik Ć©Ć©n van die eitjes openbrak om pannenkoeken te bakken, bleek er een prematuur kuikentje in te zitten, en in het tweede eitje dat ik openbrak ook. Dus zocht ik een recept op voor vegan pancakes en the rest is history.”
Toen ik 15 was, had ik een straight edge lief die me niet wou kussen nadat ik vlees had gegeten. Dus werd ik van de ene dag op de andere vegetariƫr.
“Tien jaar geleden liet ik dan alle dierlijke producten achterwege. Het voelde gewoon juister: geen vlees eten maar toch nog melk drinken? Ik kreeg dat niet langer aan mezelf uitgelegd. Het is er ondertussen enkel gemakkelijker op geworden; het aanbod in winkels, koffiebars en restaurants is exponentieel gestegen. Mijn kinderen groeien plantaardig op en hebben niet het gevoel dat ze iets moeten missen. In tegendeel: mijn dochter van 5 is soms strikter vegan dan ik. Als we in een koffiebar zijn, tikt ze me soms op de vingers: mama, die taart is niet plantaardig dus we gaan die echt niet bestellen hĆ©.”
Je voedt je kinderen dus ook volledig plantaardig op. Heb je jezelf hiervoor laten begeleiden?
“Ik at al een paar jaar plantaardig voordat ik zwanger werd. Dus voor mij was het de normaalste zaak om ook tijdens de zwangerschap vegan te blijven eten. Mijn gynaecoloog vond het helemaal okĆ© want mijn bloedwaarden zagen er prima uit.”
Uit het klassieke bordje āaardappelen-groenten-vleesā gewoon het vlees schrappen, is geen goed idee.
“Ook daarna ging alles vlot: mijn kinderen kregen de eerste maanden exclusief borstvoeding en daarna verdiepte ik me gaandeweg in alles waar je op moet letten als je plantaardig wil opvoeden. Uit het klassieke bordje āaardappelen-groenten-vleesā gewoon het vlees schrappen, is geen goed idee. Zeker niet voor kindjes die nog volop aan het ontwikkelen zijn. Maar, ik kan je meteen geruststellen: als je hier en daar rekening houdt met een aantal aandachtspunten, is een veganistisch dieet zeker geschikt voor jong en oud. Meer nog: een dieet dat rijk is aan groenten, fruit, peulvruchten, volkoren granen, aangevuld met gezonde vetten uit noten, pitten en zaden levert tal van gezondheidsvoordelen op. Bij onder andere Sustainable Family, Eva vzw en BE Vegan hebben ze een diĆ«tiste in huis die gespecialiseerd is in vegan voeding. Ondertussen bracht ik ook zelf het boek ‘Planteneters‘ uit, boordevol recepten en tips om je kinderen plantaardig en duurzaam op te voeden.”
Ook op andere vlakken in het huishouden kan je een groot verschil maken. Heb je nog meer groene tips?
“Vroeger dacht ik dat een drinkbus iets voor seuten was, dat stigma is gelukkig verdwenen. Wij hebben altijd een Dopper of Klean Kanteen bij als we op pad zijn. Plastic kan makkelijk 450 jaar meegaan en daarom is het bizar dat we het de voorbije decennia zijn gaan gebruiken als wegwerpproduct. Water in een wegwerpflesje? Ik vind dat tĆ© gek voor woorden.”
Wat en wie probeer je te bereiken met je Instagramkanaal?
“Ik besefte onlangs dat ik al tien jaar op Instagram zit. Waanzinnig hĆ©. In het begin deelde ik van alles en nog wat: uitstapjes naar een galerij, een ijdele selfie of de latte-art in mijn cappuccino. Ondertussen post ik vooral over onze zoektocht naar duurzaam leven. Je vindt op mijn Instagram een bonte mix van vegan recepten, reisfoto’s en duurzaam opvoeden. Ik merk dat veel ouders met dezelfde vragen zitten en dan is het fijn om op Instagram te kunnen kijken hoe anderen het aanpakken.”
Dit bericht op Instagram bekijken
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Het februari-nummer van Feeling draait volledig rond ecologie en #consubeteren: van mode over beauty, tot hoe we als kleine consument toch allemaal ons steentje kunnen bijdragen aan het redden van de planeet. Haal ‘m nu in de krantenwinkel!
Meer eco-tips
- Experten aan het woord: Wat is een duurzaam dieet?
- Eco-friendly: 4 x duurzaam logeren in de natuur
- #Consubeteren: 9 x onze favoriete ecologische producten
Beelden: Trix Eden Breuls.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier