Dé culitip: Logeren & dineren in de Ardennen
Is uit eten gaan je favoriete bezigheid? Nóg zaliger wordt het als je daarna niet naar huis hoeft te rijden en gewoon naar je kamer kunt wandelen. Niemand hoeft BOB te zijn, nagenieten kan volop. Om de dag erna de omgeving te verkennen, na een topontbijt. Vijf culinaire aanraders in Wallonië verwennen je met een heerlijk bord én bed!
Onze 5 favoriete hotel-restaurants in Wallonië
Le Sanglier des Ardennes
Hét icoon van de Ardense hotels – Le Sanglier des Ardennes -is vernieuwd. De keuken van vaste waarde Frédéric Cardinael proef je nu in een modern ingerichte zaal, met een heel attente service. Een mooie verrassing is de gloednieuwe Brasserie Fred, een fraai staaltje van bistronomie in een wit loungy decor. De spa op de bovenverdieping is al net zo trendy, met lounge chairs op het dakterras. Ook om te slapen heb je er de keuze uit twee stijlen: de traditionele knusse, of de moderne 'supérieure' kamers en junior suites. Ook wie houdt van bubbelen zit hier goed, want er is een wellness op de bovenste verdieping.
Le Sanglier des Ardennes, Rue Comte d'Ursel 14, 6940 Durbuy
Menu Fred: € 28. Gastronomisch menu: vanaf € 40. Kamers vanaf € 80 voor 2 pers.
Gastro-formule: overnachting met ontbijt en viergangenmenu vanaf € 115 p.p.
Auberge de la Ferme
Zowat alle huizen in het dorp Rochehaut sur Semois maken deel uit van het hotel Auberge de la Ferme. Michel enPatricia Boreux verwennen er hun gasten graag en efficiënt. In de vroegere geitenstal zitten de nieuwe luxekamers. Je kunt er samen onder de kleurendouche en in het dubbele bubbelbad. Maar niet te lang, want het ontbijt is niet te missen: een weergaloze orgie van huisgerookte worst, eigengemaakte ham, kazen, fruit, eieren à la minute bereid naar wens en natuurlijk een glaasje bubbels. Dineren doe je in de streekbrasserie Taverne de la Fermette, pas gelauwerd met een Bib Gourmand, of in het gastronomisch restaurant, waar Michel inventieve odes brengt aan lokale ingrediënten zoals hoeve-ei met gerookt spek en zwarte truffel, of everzwijn met Luikse siroop. Rochehaut sur Semois staat bekend om het prachtige panorama op de meanderende Semois en het Wildpark. In de omgeving bezoek je het kasteel van Bouillon.
Auberge de la Ferme, Rue de la Cense 12, 6830 Rochehaut s/Semois
Kamer met ontbijt € 230 voor 2 pers.
Gastro-formule: overnachting met ontbijt, 4-gangenlunch en 7-gangendiner vanaf € 410 voor 2 pers.
La Grappe d'Or
In het warmste stukje België, de Gaume, waar zelfs wijnstokken graag groeien dankzij het microklimaat, heb je volop keuze aan wandelingen met lekkere haltes. Forel, wild, honing, foie gras, bier en wijn, de streek staat niet voor niets bekend als la Gaume Gourmande. Zeker als je Torgny als uitvalsbasis kiest. Daar vind je een van de beste restaurants van Wallonië, La Grappe d'Or. Chef-kok Clément Petitjean maakt er gastronomische hoogstandjes op basis van lokaal lekkers met internationale schwung, zoals varkensschouder met gekonfijte citroen en gepocheerde kweepeer met geturfd vanille-ijs. Na een uitstekend vijfgangendiner logeer je in klassiek charmante kamers in het statige huis, ofwel even verderop in een typisch dorpshuisje, L'Empreinte du Temps.
La Grappe d'Or, Rue de l'Ermitage 18, 6767 Torgny
Kamer vanaf € 95 voor 2 pers.
Gastro-formule: overnachting met ontbijt en 5-gangendiner in La Grappe d'Or: € 368 voor 2 pers. Slaap je in L'Empreinte du Temps, dan kost deze combinatie € 329 voor 2 pers.
Le Cor de Chasse
Mario Elias kreeg al in 2008 zijn Michelinster toebedeeld in Barvaux sur Ourthe, en ook boven zijn prachtige nieuwe locatie in Wéris fonkelt die ster. De vaste gasten van Le Cor de Chasse zijn daar niet verwonderend over: hij staat sowieso al bekend als de beste wildbereider van de Ardennen, en zijn keuken is een geraffineerd staaltje van 'art culinaire'. Als lid van de Jeunes Cuisiniers d’Europe is hij iemand die “uitgelezen smaakervaringen orkestreert”, en deMichelingids omschrijft hem als de leading man van de nieuwe Waalse gastronomie.De negen klassevolle kamers zijn op hun beurt staaltjes van moderne romantiek. Wat wil je nog meer voor een geslaagd weekend?
Le Cor de Chasse, Rue des Combattants 16, 6940 Wéris
Kamers vanaf € 110 voor 2 pers.
Gastro-formule: overnachting, ontbijt, 4-gangenlunch en 6-gangendiner vanaf € 170 p.p.
Le Manoir des Lébioles
Een lange oprijlaan leidt naar het Kleine Versailles in de Ardennen. Want zo wordt Le Manoir de Lébioles wel eens genoemd, al is het ietwat moderner. De luxueuze inrichting is zuiver van lijn en de designspa met zwart zwembad is ronduit prachtig. Ook de ligging in een vallei met heel wat wandelpaden is schitterend. De gasten kunnen rekenen op een intieme sfeer en eersteklas service. De geraffineerde keuken van chef Olivier Tucki werd beloond met 16 punten in de GaultMillau-gids. Bij een voorproefje van de menukaart loopt het water je al in de mond: meringue van paddenstoelen met foie gras, Bretoense kreeft met gekonfijte ui, prei en spekjes, en als dessert mango en gember sorbet, of een wolkje van kokos met spons van groene thee.