Dé culitip: Hopscheuten
België is een echt bierland. Dat betekent dat er in ons kleine land veel hopplanten aanwezig zijn. Die plant wordt niet alleen gebruikt als ingrediënt bij het brouwen, maar de scheuten zijn echte delicatessen.
De hopscheuten – vanaf maart verkrijgbaar – worden handmatig geoogst. Elke scheut weegt gemiddeld 1 gram, dus moet de teler duizend keer snijden voor 1 kilo. Geoefende boeren doen daar twee uur over; niet gek dus dat hopscheuten erg duur zijn. Hopscheuten zijn lekker met zwezeriken, kalfsvlees of vis.
Hier eet je ze (h)op z'n best
West-Vlaanderen
Stefaan Couteneye van 't Hommelhof is de pionier van de Vlaamse bierkeuken. "Ik serveer hopscheuten niet alleen omdat we vlak bij de Poperingse hopvelden wonen, maar ook omdat ze bijzonder lekker zijn. Hopscheuten vragen om lichte bieren, zachte pilssoorten zoals Sas, Bel of Bavik."
’t Hommelhof, Watouplein 17, 8978 Watou, 057/38.80.24.
> Ontdek hier een wegenkaartje
Gratis aperitief of koffie
Mail het woord ‘hommelhof’ naar feelitvoordeel@feeling.be. Met de code die je ontvangt, krijg je een gratis aperitief of koffie, maar niet op zaterdagavond en zondagmiddag. actie geldig tot 24/3.
Oost-Vlaanderen
In de streek rond Brussel wordt al eeuwenlang hop geteeld. Ze mogen dan ook niet ontbreken in de keuken van Bart Tastenoye van Kelderman. "Mensen komen van heinde en verre om hier hopscheuten te eten", zegt hij. "Omdat we een visrestaurant zijn, serveer ik ze met gegrilde zonnevis."
Kelderman, Parklaan 4, 9300 Aalst 053/77.61.25.
> Ontdek hier een wegenkaartje
Limburg
Bert Meewis van De Slagmolen kent de klassieke keuken als geen ander. Hij combineert zijn ingrediënten in elegante en smaakvolle bereidingen. Hopscheuten horen er altijd bij. "Ik heb klanten die alleen tijdens het hopseizoen komen eten. Ze zijn tuk op de hopscheuten in mousselinesaus en gepocheerd ei."
De Slagmolen, Molenweg 177, 3660 Opglabbeek, 089/85.48.88.
> Ontdek hier een wegenkaartje
Antwerpen
Wouter Keersmaekers kookt in De Schone van Boskoop graag met verloren groenten en smaken. "Hopscheuten bereid ik het liefst rauw, met wat hazelnootolie en een scheutje balsamico. Of ik kook ze in water met zout, citroensap en olijfolie, en warm ze voor het serveren op in ingekookte room, met een gepocheerd ei erbij."
De Schone van Boskoop, Appelkantstraat 10, 2530 Boechout, 03/454.19.31.
> Ontdek hier een wegenkaartje
Vlaams-Brabant
In de keuken van Les Eleveurs, van jonge chef Nico Corbesier, zijn seizoensproducten zoals hopscheuten een constante. "We halen ze kraakvers bij onze vaste boer in Poperinge. Hopscheuten moet je heel klassiek brengen: gekookt met een gepocheerd ei, een beetje mousselinesaus en toast om in de saus te dopen."