Dé ambiancetip: Sharing is caring
De essentie van feesten? Samenkomen en genieten. Daar hoort niet noodzakelijk een uitgebreid meergangenmenu bij. Helemaal van deze tijd zijn gastronomische tapas: met zorg samengestelde hapjes die in mooie schalen op tafel worden gezet. Iedereen ontspant zich en het feest kan beginnen.
Ontdek de lekkerste culinaire feesthapjes
Met deze culinaire tophapjes verras je je gasten én hun smaakpapillen. Klein, maar superfijn. Zo hebben we het graag!
Pommes Moscovite
Voor 2 personen
Kook 8 vastkokende aardappelen (in de schil) gaar. Giet af en laat afkoelen. Snij ze doormidden en hol ze uit. Plet het kruim met een klontje boter en vul de aardappelen terug op. Werk af met een schepje zure room, kaviaar, peper, zout en een takje dragon.
Oosterse vleesrolletjes
Voor 2 personen
Bak een mooi stuk ossenhaas enkele minuten in boter aan beide zijden. Bestrooi met grof zeezout en zwarte peper, laat even rusten uit de pan. Snij in dunne plakken en bestrijk ze met kant-en-klare hoisinsaus. Leg op elk plakje een stukje lente-uit en rol op. Zet vast met een prikker en bestrooi met sesamzaadjes.
Oestertartaar
Voor 2 personen
Steek 12 oesters open en haal het vruchtvlees uit de schelp. Snij tot een fijne tartaar en meng met 1 fijngesneden pepertje, 1 fijngesneden sjalot, de zeste en het sap van 1 limoen, peper, zout en enkele blaadjes citroentijm. Schep de tartaar op toastjes en serveer deze op de schoongemaakte oesterschelpen.
Broodje met duif en geroosterde ui
Voor 2 personen
Snij 2 rode uien doormidden en leg de helften in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met tijmblaadjes. Leg 30 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven. Bedruppel dan met balsamico en laat nog enkele minuten verder garen. Wrijf 4 duivenfilets in met een mengsel van olijfolie, fijngesneden rozemarijn en peper. Bak met de velkant naar beneden in bruisende boter met een laurierblaadje. Draai enkele keren om. Na 5 minuten zijn de filets gaar. Breng op smaak met zout en laat even rusten. Snij 4 stukken stokbrood doormidden en bestrijk de onderste helft met mosterd. Beleg verder met rode bietenblaadjes, de uien, de duivenfilet en wat cottage cheese.
Wraps met pekingeend
Voor 2 personen
Kruid 1 eendenfilet met peper en zout, szechuanpeper en vijfkruidenpoeder. Bestrijk de velkant met honing. Zet 35 minuten in een op 160°C voorverwarmde oven. Laat rusten en snij in plakjes. Snij ½ komkommer in plakjes, 1 bos lente-uitjes en ½ prei in reepjes. Warm 2 wraps op en bestrijk ze met pruimenjam. Beleg vervolgens met de komkommer, lente-uit, prei en de eend. Rol op en snij schuin doormidden.
Kaneel-appelmuffins met vanillemascarpone
Voor 6 stuks
Zeef 250 g bloem met 2,5 tl bakpoeder en een snufje zout in een kom. Meng met 60 g bruine suiker en 1 tl kaneelpoeder. Maak een kuiltje. Klop 2 eieren los en giet ze met 1,5 dl melk en 50 g gesmolten boter in het kuiltje. Roer alles snel door elkaar. Roer er dan 2 geschilde en in stukjes gesneden appels door. Verdeel het deeg over een beboterde muffinvorm. Vul elke holte voor 2/3 op. Zet 25 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven. Meng intussen 125 g mascarpone met 1 mespunt vanillezaadjes en 50 g suiker. Klop luchtig. Serveer bij de muffins.