Gezond en snel: 3 x confituur zonder suiker
Het is een klassieker: de dag beginnen met een boterham met confituur. Wil je graag eens variëren, laat je dan verbazen door deze suikerarme recepten. Bon appétit!
3 x suikerarme confituur
Confituur maken zonder suiker: klinkt als een moeilijke opdracht, maar eens je weet hoe het moet, is het een eitje. Waar in doorsnee recepten de suiker als bind- en bewaarmiddel dient, wordt die in alternatieve recepten vaak vervangen door een andere zoetstof (denk: honing, agavesiroop of stevia). Chiazaad en pectine zorgen voor de binding. Enkele ideetjes:
Rabarberconfituur met honing
Rabarberconfituur met honing
Dit heb je nodig
- 2 stengels rabarber
- 1 eetlepel chiazaad (boordevol omega-3 vetzuren) in plaats van gelatine.
- 1 eetlepel honing, esdoorn- of agavesiroop.
- 1 theelepel gemberpoeder.
- Tip: je kan ook wat sinaassap of aardbeien toevoegen. Die smaken matchen perfect met het zoetzure van rabarber.
Mix tot rabarberconfituur
- Verwijder de bladeren van de rabarber en spoel de stengels. Snij ze in stukjes van ongeveer 3 centimeter.
- Verhit de rabarber met wat water op een middelhoog vuur.
- Voeg de honing, esdoorn- of agavesiroop, het gemberpoeder en de chiazaadjes toe en spatel af en toe om. Laat een kwartier pruttelen zonder het deksel erop.
- Laat de confituur afkoelen en schep in potjes die je goed kan afsluiten.
- Bewaar in de koelkast of serveer.
- Smakelijk!
Frambozenconfituur met appeldiksap
Frambozenconfituur met appeldiksap
Dit heb je nodig
- 600 g frambozen
- 400 ml appeldiksap
- 1 zakje pectine (bv. pec plus van Imperial) van 20 g
Mix tot frambozenconfituur
- Doe alle ingrediënten, behalve de pectine, samen in een kookpot en laat 5 minuten afgedekt pruttelen.
- Stamp alles fijn met een vork of pureestamper en voeg het zakje pectine toe.
- Breng opnieuw aan de kook en laat 1 minuut stevig doorkoken.
- Giet de hete confituur in glazen potjes en sluit onmiddellijk af met een deksel. Keer om en laat afkoelen.
- Geniet!
Pruimenconfituur met stevia
Pruimenconfituur met stevia
Dit heb je nodig
- 300 g ontpitte, gepelde pruimen
- Een halve verse gember
- Sap van 1 sinaasappel
- 6 g pectine (bv. pec plus van Imperial)
- 75 g stevia in kristalkorrels
Mix tot pruimenconfituur
- Snijd het vruchtvlees van de pruimen in kleine stukjes en hak de gember tot kleine blokjes. Doe samen met het sinaasappelsap in een kookpot.
- Zet op het vuur en laat 5 tot 10 minuten afgedekt koken.
- Als alles mals is, haal je de pot van het vuur en roer je de pectine erdoorheen.
- Warm alles weer op, roer de stevia door je compote en laat 1 minuutje stevig pruttelen.
- Giet de hete confituur in glazen potjes en sluit onmiddellijk af met een deksel. Keer om en laat afkoelen.
- Enjoy!
Ook proberen
- Garnaalkroket lovers: met dit recept maak je ze eenvoudig zelf
- Zo maak je zelf een zuurdesembrood
- Hartige pannenkoeken van spinazie en courgette
Beelden: Unsplash
Openingsbeeld: GettyImages
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier