Cocktail-hour: ginger sour en linzenkroketjes met yoghurtdip
Speciaal voor de ietwat aparte zomer waar we met z’n allen op afstevenen, zet Feeling vijf zomerse cocktailklassiekers met een twist – én een perfect bijpassend hapje als smakelijke danspartner – op een rij! Vandaag op het apero-menu: Ginger Sour en linzenkroketjes met yoghurtdip.
Ginger sour
Wat je nodig hebt (voor 1 glas):
- 90 ml whisky
- 60 ml limoensap
- 1 à 2 tl geraspte gember
- 10 ml suikersiroop
- 1 eiwit
- rozemarijn (1 takje)
- ijsblokjes
Zo maak je het:
Deze cocktail maak je best glas per glas. Koel het glas door er enkele blokjes ijs in te doen. Doe de whisky, het limoensap, de gember, de suikersiroop en het eiwit in een shaker. Vul aan met ijsblokjes. Shake stevig. Als je dat goed doet, krijg je een mooi wit schuimlaagje wanneer je het drankje uitschenkt. Serveer met een takje rozemarijn.
Linzenkroketjes met yoghurtdip
Wat je nodig hebt (voor 8 linzenkroketjes):
- 1/2 ui
- knoflook (2 tenen)
- 1 groene chilipeper 1
- 2 el komijnzaad(gemalen)
- 2 el korianderzaad
- 200 g rode linzen
- 2 eieren
- 100 g zelfrijzende bloem
- zeste van 1 citroen
- een neutrale olie (om te bakken bv. druivenpitolie)
Zo maak je het:
Snij de ui en knoflook fijn. Verwarm een pan op een middelgroot vuur. Doe er een beetje vetstof in en bak ze glazig. Hak de groene chili fijn. Doe hem bij de sjalot en de look. Voeg ook het komijn- en korianderzaad toe. Roer. Voeg de linzen toe, net als 650 ml water. Laat opstaan, roer af en toe, tot de linzen gaar zijn (zo’n 10 min). Doe de linzen in een ruime kom en laat afkoelen.
Scheid de eieren. Roer het eigeel en de bloem door de linzen. Klop de eiwitten op en spatel ze ook voorzichtig door het linzenmengsel. Laat even opstijven in de koelkast. Verhit vlak voor serveren neutrale olie in een steelpan en verwarm de oven tot 180°C. Rol kroketjes van het linzenmengsel. Bak ze goudbruin in de olie. Leg ze in een ovenbestendige schaal en laat nog enkele minuten verder garen in de oven. Serveer met de yoghurtdip.
Voor de yoghurtdip
Wat je nodig hebt:
- bladpeterselie (1 pakje)
- knoflook (1 teen)
- 1 groene chilipeper
- 1 el komijnpoeder
- 1/2 tl kardemom
- 2 el koud water
- 50 ml olijfolie
- sap van 1 citroen
- 250 ml Griekse yoghurt
Zo maak je het:
Mix de bladpeterselie, look, groene chili, het komijnpoeder en de kardemom fijn in een blender. Voeg het water, de olijfolie en het citroensap toe. Mix tot een homogene massa. Roer dit door de yoghurt. Proef en breng verder op smaak met zout.
Meer lezen over cocktails en gezonde recepten:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier