Chocolademania: Zo geniet jij optimaal van chocolade
25 mrt 2016
Absoluut genieten is het, een heerlijk stukje chocholade. Dankzij de tips van topchocolatier Pierre Marcolini geniet ook jij optimaal.
Uiteraard kies je voor chocolade van goede kwaliteit. Maar daarnaast helpen deze tips om er alles uit te halen.
- Bewaar je chocolade op kamertemperatuur
- Observeer de chocolade van dichtbij. Ziet hij er helder van kleur en glad uit? Dat is een teken van een minitieuze kristallisatie en raffinage.
- Ruik eraan. Naast de geur van cacoa, ontdek je verschillende aroma's: van fruit, bloemen of peper.
- Naast smaak en geur zorgt ook geluid voor genot. Iedereen kent het gelukzalige gevoel van krakende chocholade. Hoor je bij het breken geen duidelijk krakend geluid, dan bestaat de kans dat de chocolade erg vet of te warm is.
- Daarna komt het interessantste gedeelte, het proeven. Laat de chocholade enkele seconden smelten. Je papillen kunnen de smaken laten weken. Dedecteer wat je proeft. De basissmaken zijn suiker, zout, zuur en bitter. Ideaal is een subtiele zuurheid, gevolgd door een niet scherpe bitterheid.
- Zuig vervolgens zachtjes op de chocolade. Op die manier komt de tweede lading smaken vrij. Dedecteer rode of gele vruchten, kruiden, bloemen,... Ook als het stukje chocolade op is, kunnen nog smaken vrijkomen. Blijft de smaak behouden in je mond, dan is de chocolade van hoge kwaliteit.
- Nog een laatste tip: Begin bij het meest delicate stukje, eindig met het sterke stukje.
Geen zorgen, wij begrijpen het als u na enkele stapjes een nieuw stukje moet nemen om de test te doen, omdat u het eerste al verorberd hebt.
Inspiratie voor in het schoentje, ontdek je hier. Ben jij een echte chocoladefan? Hier vind je nog 7 interessante weetjes over chocolade.