Home baking: 8 eenvoudige cakes om nu thuis te maken
Heb je de laatste tijd – net zoals zoveel mensen trouwens – net iets meer tijd dan anders, en brengt dat de bakker in jezelf naar boven? Mooi zo: dan hebben wij een paar overheerlijke recepten om dringend bij op je to bake-lijstje te zetten. Van deze acht cakes worden jij en waarschijnlijk ook de rest van je gezin instant een stukje gelukkiger.
Home baking: 8 x cakes die je makkelijk zelf kan bakken
1. Chocoladecheesecake van Pascale Naessens
Feeling-gastvrouw Pascale Naessens deelt in haar boeken altijd de lekkerste gezonde recepten en leukste weetjes over een gezonde levensstijl. Speciaal voor Feeling klapt ze nu ook online uit de biecht over één van haar overheerlijke desserts. Lik duimen en vingers af bij deze lekkere chocoladecheesecake.
WAT HEB JE NODIG:
- 200 g donkere chocolade
- 400 g mascarpone
- 4 eieren
- 75 g kokosbloem
- 50 g kokosbloesemsuiker
- boterpapier
ZO MAAK JE HET:
- Hak de chocolade grof of gebruik chocoladecallets. Klop de mascarpone luchtig.
- Meng de eieren met de suiker, meng er de kokosbloem onder, dan de mascarpone en tot slot de grof gehakte chocolade. Leg het boterpapier in een ovenvaste schaal en giet er het beslag in.
- Zet de chocoladecheesecake een 40-tal minuten in een warme oven op 180 °C, of tot je er een vork in kunt steken die er wel nog vochtig uitkomt maar waar geen beslag blijft aan kleven. Laat de cake eerst afkoelen voor je hem snijdt (als dat tenminste lukt).
- Serveer eventueel met wat blauwe bessen.
2. Notencake met koffieroom
Met een stukje van deze overheerlijke notencake naast je laptop, wordt thuiswerken plots een stuk leuker!
WAT JE NODIG HEBT:
- 400 g boter
- 250 g zelfrijzende bloem
- 4 eieren
- 2 eidooiers
- 200 ml room
- 250 g rietsuiker (fijne)
- 150 g griessuiker
- 2 el rietsuikersiroop
- 100 ml espresso
- 50 ml water
- 1 el oploskoffie
- 6 walnoten (gehalveerd)
- 100 g hazelnootpoeder
- ½ kl kaneelpoeder
- zoutsnuifje
ZO MAAK JE HET:
- Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een springvorm van 20 cm in. Bestuif met bloem.
- Klop 250 g boter 10 minuten krachtig met de suiker en rietsuikersiroop tot een schuimige massa.
- Splits de eieren en klop de dooiers door het botermengsel. Klop de eiwitten tot sneeuw. Zeef de bloem en spatel ze door het beslag. Voeg hazelnootpoeder, kaneel, zout en de espresso toe. Spatel er de eiwitsneeuw door.
- Doe het beslag in de vorm en zet 50 minuten in de oven. Prik in de cake met een satéprikker: als die er droog uitkomt is de cake gaar. Ontvorm en laat afkoelen op een rooster.
- Koffieroom: laat het water met de suiker inkoken tot siroop, schud het pannetje om ’m gelijkmatig te laten kleuren. Laat afkoelen.
- Roer er de eidooiers en de oploskoffie (in 2 el lauw water) door. Roer 150 g boter zacht en roer er de siroop in straaltjes door. Klop de room luchtig en spatel ‘m erdoor. Laat opstijven in de koelkast.
- Snij de cake dwars doormidden. Bestrijk de onderste helft met de helft van de koffieroom, leg de bovenste helft erop en werk af met de rest van de koffieroom. Garneer met de walnoten.
Tekst: Libelle Lekker. Beeld: Getty Images.
3. Cheesecake in een potje
Deze ‘cake’ moet theoretisch gezien dan wel niet gebakken worden, maar is té lekker om uit ons lijstje weg te laten. Bovendien heb je er maar een beperkte dosis kookkunsten voor nodig en is het nog eens snel klaar ook. What’s not to like?
WAT JE NODIG HEBT:
- 20g Boterkoek
- 1 snufje Kaneel
- 75g Plattekaas – mager, natuur
- 1eetlepel(s) Yoghurt, mager
- 1koffielepel(s)Vanillesuiker
- 100g Diepvriesfruit, rood fruit naar keuze
- 1koffielepel(s) Confituur of gelei, light
ZO MAAK JE HET:
- Verkruimel het koekje, meng met kaneel en doe in een pot. Roer de plattekaas met de yoghurt en de vanillesuiker romig en schep op de koekkruimels.
- Meng het fruit met de confituur en verdeel over het plattekaasmengsel
4. Baby Ruth-cake met meringue en pinda’s
Ook Feeling-gastvrouw Dagny Ros Asmundsdottir weet hoe je een lekkere cake op tafel zet. Eén van haar persoonlijke favorieten? De baby Ruth-cake! Voor het recept van dit gebak liet Dagny Ros zich inspireren door een chocoladereep uit haar kindertijd die “Baby Ruth” heet en op onze Snickers lijkt. Het is geen bikini friendly recept, maar het maakt je wel happy. En dat is wat telt, toch?
WAT HEB JE NODIG:
- 3 eiwitten
- 200 g suiker
- 120 g ongezouten pinda’s
- 15 zoute koekjes (bijvoorbeeld Tuc)
- 1 tl vanille-extract
- 2 tl bakpoeder
- 1/2 tl natriumcarbonaat
- een taartvorm van ca. 23 cm diameter
VOOR DE CRÈME
- 50 g boter
- 100 g melkchocolade
- 3 eierdooiers
- 60 g bloemsuiker
VOOR DE AFWERKING
- 100 ml volle room
- 1 kleine handvol gezouten pinda’s
- 1 groot handvol rozijnen met chocolade (je kunt een mix van 3 soorten chocolade nemen)
ZO MAAK JE HET:
- Verwarm de oven voor op 175°C. Klop de eiwitten stijf met de suiker (in een keukenmachine).
- Hak de pinda’s en de koekjes fijn en meng ze met het vanille-extract, het bakpoeder en het natriumbicarbonaat. Spatel dat voorzichtig onder de opgeklopte eiwitten.
- Vet de taartvorm in en doe het beslag erin. Zet de bakvorm ongeveer 20 minuten in het midden van de oven. Laat de cake afkoelen.
- Maak intussen de crème: smelt de boter en de chocolade samen au bain-marie. Meng de eierdooiers met de bloemsuiker (in een keukenrobot). Roer de gesmolten chocolade eronder en bestrijk de cake met de crème.
- Werk af: klop de room op en bestrijk de taart ermee. Hak de pinda’s grof en strooi ze over de taart. Werk verder af met de chocoladerozijnen.
Tekst: Dagny Ros Asmundsdottir. Foto: Wout Hendrickx.
5. Rolcake met citroen
Al wie al wel eens een half oog op Bake Off Vlaanderen geworpen heeft, zal het beamen: niet meteen het makkelijkste baksel uit het pak zo’n rolcake. Toch is deze versie met citroen en pistachenoten de inspanning dubbel en dik waard!
WAT JE NODIG HEBT:
- 3 eieren
- boter
- 80 g suiker
- 80 g zelfrijzende bloem
- ¼ el zout
- 3 dl room
- 2 pakjes vanillesuiker
- 3 citroenen (geraspte schil)
ZO MAAK JE HET:
- Verwarm de oven voor op 180°C. Smeer een bakplaat in met boter en leg er een vel bak- papier op. Strijk erover zodat het bakpapier mooi tegen de bakplaat plakt.
- Klop de eieren schuimig, tot het volume verviervoudigd is. Voeg de suiker toe en klop ver- der. Voeg dan de bloem, het zout en de citroenschil toe en meng nog even. Spreid het deeg met een spatel uit op het bakpapier tot een dunne laag van 1 cm. Zet 9 minuten in de oven tot de cake lichtjes kleurt.
- Neem een schone handdoek, maak vochtig en wring goed uit. Leg de handdoek op het biscuit en keer om zodat het bakpapier vanboven ligt. Trek het papier heel voorzichtig van het biscuit. Rol het biscuit meteen op en wikkel in de natte doek. Laat volledig afkoelen.
- Klop de room stijf met de vanillesuiker. Spatel de citroenrasp er voorzichtig onder en zet koel tot gebruik. Wanneer de rol afgekoeld is, kun je hem weer uitrollen. Hou 1⁄4 van de citroenroom apart en smeer de rest uit over de cake met een spatel. Rol de cake opnieuw voorzich- tig op en wikkel in een vel plasticfolie. Laat nog minimaal een uur rusten in de koelkast.
- Haal uit de koelkast, besmeer met de resterende room en bestrooi met de pistachenoten. Snij in fijne stukjes en serveer.
Tekst en beeld: Libelle Lekker.
6. Classic: gemarmerde cake
Een klassieker, maar daarom niet minder lekker. Niets heerlijker immers dan een lekker stukje gemarmerde cake bij een kop koffie of tas thee. Ga snel aan de slag met dit recept en tover deze chocoladecake uit je over.
WAT JE NODIG HEBT:
- 40 g pure chocolade
- 40 g witte chocolade
- 180 g gezeefde bloem
- 1 el bakpoeder
- 3 grote eieren (koud)
- 6 el melk
- 130 g halfgezouten boter op kamer-temperatuur
- 200 g griessuiker
- 1 mespunt zout
- boter en bloem voor de vorm
ZO MAAK JE HET:
- Verwarm de oven voor op 170°C. Splits de eieren. Vermeng de suiker en de boter in blokjes in een grote kom. Doe de eierdooiers, de melk, de bloem en het bakpoeder erbij en meng goed.
- Breek de 2 soorten chocolade in stukjes en laat ze apart smelten au bain-marie of in de microgolfoven.
- Klop het eiwit stijf met een mespunt zout. Voeg de eiwitsneeuw geleidelijk bij het mengsel met de eierdooiers.
- Verdeel het deeg over 2 kommen. Doe de pure chocolade bij de ene kom en de witte chocolade bij de andere, meng voorzichtig.
- Beboter een cakevorm en bestuif met bloem. Doe afwisselend 1 el van het ene deeg en 1 el van het andere deeg in de vorm, tot alle deeg opgebruikt is.
- Schuif in de oven en laat 40 tot 45 minuten bakken. Laat de cake afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.
7. Glutenvrije cake zonder koemelk en lactose
Het is niet altijd makkelijk om een lekkere vervanger te vinden voor gebak met gluten. Maar met deze cake lukt het wél! Je maakt hem met een goede glutenvrije bloem. Smullen maar!
WAT JE NODIG HEBT:
- 2 eieren
- 250 g glutenvrije bloem (+ extra)
- 1/2 zakje glutenvrij bakpoeder
- 1 el pure chocolade (geraspt)
- 1 el oploskoffie
- 200 g margarine (plantaardig)
- griessuiker225 g
VOOR HET NOTENMENGSEL
- 75 g gemengde noten (geplet)
- 50 g margarine (plantaardig)
- 50 g griessuiker
- 1 el sojamelk
- poedersuiker (voor de afwerking)
ZO MAAK JE HET:
- Verwarm de oven voor op 175°C. Klop de eieren los met de suiker. Voeg de gezeefde bloem, het bakpoeder, de chocolade en de oploskoffie toe. Smelt de margarine en meng ze door het beslag.
- Doe het beslag in een ingevette en bebloemde cakevorm. Bak de cake 50 minuten in de voorverwarmde oven.
- Maak het notenmengsel. Meng de geplette noten met 50 g margarine en evenveel griessuiker. Doe er een mespuntje bloem bij, opgelost in de sojamelk. Verwarm het geheel in een pannetje en laat indikken.
- Overgiet de cake met het notenmengsel en strijk uit over de hele oppervlakte. Laat de cake verder kleuren onder de grill.
- Ontvorm de cake en laat afkoelen op een rooster alvorens te serveren. Werk af met wat poedersuiker. Serveer er eventueel wat confituur bij.
Teks: Libelle Lekker. Beeld: Getty Images.
8. Wortelcake met yoghurtglazuur
Wat ook niet in ons lijstje mag ontbreken nu je niet meer naar je favoriete koffie hotspot kan om een plakje te eten? Wortelcake natuurlijk! Deze variant met laagje yoghurtglazuur om het af te maken, is perfect voor het vieruurtje!
WAT JE NODIG HEBT:
- 250 g wortelen (geraspt)
- 250 g zelfrijzende bloem (gezeefd)
- 250 g boter (op kamertemperatuur)
- 4 eieren
- 250 g bruine suiker
- 1 kl bakpoeder
- 1 kl vierkruidenpoeder
- 750 ml Griekse yoghurt
- 250 g roomkaas (type Philadelphia)
- 250 g bloemsuiker
ZO MAAK JE HET:
- Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de boter luchtig met de suiker in de keuken- machine. Voeg één voor één de eieren toe.
- Meng in een kom de gezeefde bloem met het bakpoeder en vierkruidenpoeder. Doe de bloem bij het beslag en meng goed. Roer tot slot de wortelen door het beslag.
- Beboter en bebloem de springvormen. Verdeel het beslag over beide vormen. Bak de cakes 30 à 40 minuten in de oven tot ze gaar zijn.
- Haal uit de oven en laat 5 minuten afkoelen in de vorm. Ontvorm ze en laat ze verder afkoelen op een rooster.
- Meng de yoghurt met de roomkaas en de bloemsuiker tot een glad glazuur. Spatel de helft over een cake, leg er de tweede cake bovenop en overgiet met de rest van het glazuur. Laat opstijven in de koelkast.
Tekst: Libelle Lekker. Beeld: Getty Images.
Meer lezen over food en bakken:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier