Cadeautip: zo kies je een wijn waar je écht mee scoort

Wijn onder de kerstboom?  Een dankbaar geschenk. Wie drinkt er niet graag een lekker glas? Maar hoe zorg je er voor dat een wijnbox geen suf en inspiratieloos cadeau is maar een écht succesnummer?

1. Heeft hij/zij een wijnkelder?

  • Ja? Ga dan voor wat serieuzere wijnen die je kan wegleggen en nu nog betaalbaar zijn (neem dus geen te oude jaargangen). Voor rood mogen er wat tannines aanwezig zijn zoals in Cabernet Sauvignon of Nebbiolo druiven. Deze wijnen worden zachter met de tijd. Of kies wat bekendere appelaties zoals Bourgogne of Piemonte.
  • Nee? Neem dan drinkklare wijn. Wijnen met wat standing moet je dan zoeken in de wat oudere jaargangen. Laat je niet te makkelijk verleiden tot de aankoop van ‘uitzonderlijke aanbiedingen’, vaak zijn dit kelderresten waar men van af wilt. Kies voor goed bewaarde wijnen van een wijnhandel die je vertrouwt. Voor frivole, toegankelijke wijnen speel je op veilig met fruitige wijnen zonder houtgebruik.

2. Is hij of zij avonturlijk aangelegd?

  • Ja? Waag je eens aan een minder voor de hand liggende regio. Eentje waar de wijnsterren gunstig staan maar die minder bekend zijn. Oregon, de Niagara Peninsula, Patagonië of Denmark Australië zullen ogen doen twinkelen!
  • Nee? Hou de regio oerklassiek. Denk Sancerre, Bourgogne, Piemonte, Bordeaux of de Moezel. Toch kan je ook in deze veilige keuzes wat avontuur stoppen. Zoek de pareltjes: kleinschalige wijndomeinen met een ziel. Vraag naar het verhaal achter de wijn en waarom deze wijnboer er uit springt. Karakter proef je, ook in klassieke wijnen.

3. Echt indruk maken?

  • Kies dan voor een grote naam van een bekende regio zoals Champagne of Bourgogne.
  • Wil je écht een statement maken: schenk eens een groter formaat zoals een magnum of een dubbele magnum, de jeroboam (met die naam alleen al scoor je!). De gelukkige zal je cadeau altijd zien staan in de kelder. En wist je dat grotere formaten beter ouderen? Wijnmakersdiners worden altijd vergezeld van magnums, hét formaat van de echte expert.

4. Ga voor lokaal

Belgische wijn is in opmars. Het aantal goede wijnmakers in België neemt toe en de omstandigheden worden gunstiger, mede dankzij de warmere zomers. Belgische wijnen blijven eerder kleinschalig maar worden met grote vakernst gemaakt. De beste Belgische domeinen hebben een verfijnde kwaliteit die veel wijnamateurs zal verbazen.

5. Think outside the box.

Wil je het allemaal? Je kan gaan voor een clubformule of een abonnement. Een membership met bijvoorbeeld een maandelijks wijnkrediet waarmee de gelukkige voor een aantal maanden zelf haar favoriete wijnen kiest. Of een vast maandelijks verrassingspakket. Upcoming en funtastic!

 Meer tips voor de feestdagen:

Tips van Pieter Ramaekers van Vinetiq.eu

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content