5 x verrassende recepten voor een zondagse brunch
Brunch zoals het nieuwe jaar hoort te zijn: hartverwarmend en propvol verrassende smaken. Geen beter cadeau voor je gasten.
1. Briochewentelteefjes met frambozen
Voor 4 personen • 20 min. + 25 min. in de oven
Dit heb je nodig:
• 400 g briochebrood, in plakkenvan ongeveer 1,5 cm dik
• 80 gahornsiroop
• 50 g bruine suiker
• 6 el boter, gesmolten
• 6 eieren
• 300 ml volle melk
• 3 el sinaasappellikeur
• 1 el vanille-extract
• 1 tl kaneelpoeder
• snuifjegemalen nootmuskaat
• snuifjezout
• 150 ml volle room
• 1 elpoedersuiker
• 200 g frambozenconfituur
• handvol frambozen, voor de afwerking
• 1 takje munt
Zo maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 190°C. Vet een ovalen ovenschaal in met boter. Meng de ahornsiroop met de bruine suiker en boter onder elkaar en giet in een ovenschaal.
2. Klop de eieren met de melk, likeur, vanille-extract, kaneel, nootmuskaat en zout los. Dompel elk stuk brood onder in het eimengsel en leg het brood mooi in de ovenschaal. Giet het resterende eimengsel over de sneetjes brood.
3. Zet ongeveer 25 minuten in de oven, tot de wentelteefjes goudbruin zijn. Als de bovenkant van het brood te snel bruin wordt, dek de wentelteefjes dan losjes af met aluminiumfolie.
4. Verwarm de confituur in de microgolfoven of in een pannetje. Klop de room met de poedersuiker lobbig.
5. Serveer de wentelteefjes warm, met de room, confituur, extra frambozen en blaadjes munt. Werk nog verder af met extra poedersuiker.
2. Aardappelgalette met gerookte zalm
Voor 4 personen • 20 min. + 48 min. in de oven
Dit heb je nodig:
• 1 kleine rode ui, fijngesnipperd
• 6 grote vastkokendeaardappelen
• handvol dille
• 80 g gruyère, geraspt
• 20g parmezaan, geraspt
• 150 g gerookte zalm
• 3 el boter, gesmolten
• 2 el olijfolie
• peper en zout
Zo maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de aardappelen en snijd ze met een scherp mesje of een mandoline in dunneplakjes. Dep de plakjes goed droog en hussel ze door elkaar met de boter. Kruid met peper en zout.
2. Verhit de olijfolie in een gietijzeren pan en leg er in lagen de aardappelplakjes in. Bestrooi elke laag met een beetje gruyèrekaas. Leg halverwege de galette een laagje gerookte zalm. Eindig met een laag aardappelen.
3. Bedek de bovenkant van de aardappelen met bakpapier en leg er een zwaar gewicht op (bijvoorbeeld een ovenschaal). Bak 8 minuten op middelhoog vuur. Verwijder het gewicht en het bakpapier en bak nog eens 40 minuten in de oven.
4. Keer de galette om op een bord. Werk af met de geraspte parmezaan, fijngesnipperde rode ui en plukjes dille.
3. Citrussalade met kip en honing-mosterddressing
Voor 4 personen • 30 min.
Dit heb je nodig:
• 500 g kipfilet • 2 sinaasappelen • 1 witte pompelmoes• 1 roze pompelmoes • 3 mandarijntjes • sap van ½ sinaasappel • 150 g boerenkool • handvol gemengde salade ofcress • pitjes van 1 granaatappel • olijfolie • peper en zoutVoor de dressing• sap van ½ sinaasappel • 1 tl mosterd • 1 tl honing • 2 elappelazijn • olijfolie • peper en zout
Zo maak je het:
1. Kruid de kipfilets met peper en zout en bak ze rondom bruinin hete olie. Blus de pan met het sinaasappelsap en laat zachtjes in het vlees inkoken. Blancheer de boerenkool 5 minuten ingezouten water. Giet af en laat afkoelen.
2. Hussel de boerenkool met de salade of cress en verdeelalles mooi op een serveerschaal.
3. Snijd de schil van de citrusvruchten met een scherp mesje rondom weg en snijd het vruchtvlees in plakjes. Leg de plakjesbovenop de salade en bestrooi met de granaatappelpitjes.
4. Snijd de gebakken kipfilets in dunne plakjes en verdeel ze over de salade.
5. Mix alle ingrediënten voor de dressing, kruid met peper en zout en druppel de dressing over de salade.
4. Briebrood met gemarineerde vijgen en chilihoning
Voor 4 personen • 20 min. + 25 min. in de oven
Dit heb je nodig:
• 1 klein rond broodje, ± 400 g
• 1 ronde brie
• 6 vijgen
• handvolmuntblaadjes
• enkele takjes rozemarijn
• 1 el witte balsamico
• 1 tlchilivlokken
• 2 el honing
• olijfolie
• peper en zout
Zo maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd het bovenste deel van het brood. Snijd nu een ronde uit de bovenkant van het brood die even groot is als de brie. Hol het brood een beetje uit en leg de kaas in de holte van het brood. Leg er enkele takjes rozemarijn op, besprenkel met olijfolie en kruid metpeper.
2. Maak aan de zijkanten van het brood ongeveer elke 3 cm verticale inkepingen, snijd ze niet helemaal door. Zet het brood 25 minuten in de oven.
3. Snijd ondertussen de vijgen in partjes. Hak de munt fijn en voeg samen met de azijn en 1 el olijfolie toe. Kruid met peper en zout en meng alles door elkaar. Laat even rusten. Roer de chilivlokken onder de honing.
4. Haal het brood met de brie uit de oven en schik er de vijgen op. Werk af met de chilihoning en extra takjes rozemarijn.
5. Mini-pantaartjes met bacon en ei
Voor 4 personen • 15 min. + 18 min. in de oven
Dit heb je nodig:
• 4 vierkante plakjes bladerdeeg
• 4 à 6plakjes bacon
• 4 eieren
• handvol versekruiden, zoals oregano, basilicum, kervelof fijngehakte bieslook
• 12 groeneaspergepunten
• 50 g geraspte kaas
• boter
• peper en zout
• extra: 4 kleinegietijzeren pannetjes
Zo maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 180°C.Blancheer de aspergepunten beetgaar inlichtgezouten water.
2. Duw met een vork kleine inkepingen inde randen van elke plakje bladerdeeg. Smelt een klontje boter in elk pannetje en leg er een plakje bladerdeeg op. Zet 8 minuten inde oven.
3. Neem de pannetjes voorzichtig uit de oven en leg 1 Ã 2 plakjes bacon op het bladerdeeg. Breek er nu voorzichtig een eitje over. Bestrooi met geraspte kaas en zet 10 minuten in de oven. Werk de pannetjes voor het serveren af met de groene aspergepunten en verse kruiden.
Meer lezen
Door Sonja Peeters. Beeld: Wout Hendrickx.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier