© Charlie Dekeersmaecker.

Bockie de Repper is natuurwijnfan: “Klassieke wijn, dat zijn weggesmeten katers. En dat háát ik”

Annelore De Donder

Weinig beters dan natuurwijn, dat vinden ook de drie ingewijden die wij spraken over het hipstersap. Eens foodie en tv-persoonlijkheid Bockie de Repper (38) het ingenieuze samenspel van harmonieën in natuurwijn geproefd had, was hij verloren. “Voor mij is natuurwijn de ‘normale’ wijn.”

Bockie de Repper: “Ik weet perfect waar en wanneer ik verliefd ben geworden op natuurwijn. Een vijftal jaar geleden was ik op een evenement, met aan de ingang een kraam van Antidoot (brouwerij waar op natuurlijke wijze bier, cider en wijn wordt gemaakt, red.) bemand door een hippiefiguur met een grappig hoedje op. Hij maakte de vergelijking met een orkest, en hoe dat natuurlijk samenspel voor de mooiste harmonieën kan zorgen. Toen ik proefde, kon ik dat ook effectief smaken, en ik dacht: ‘What the fuck is dit?!’.

Diezelfde avond heb ik aan tafel gezeten met enkele van de leveranciers wier wijn ik nu zelf, zovele jaren later, op de kaart zet in Villa Vilander, de Aalsterse zaak waar ik wijnadvies geef. Ook Stijn Pans, de sommelier van de Veranda, heb ik daar leren kennen. Het is nog altijd een van de mooiste avonden uit mijn leven, zowel qua smaak als qua romantisch idee van een lange tafel vol flessen. Ik wist toen: dit is mijn shit. De jaren die volgden, is één lange ontdekkingstocht gebleken.”

“Eigenlijk drinken we nog maar tachtig jaar de ‘conventionele’ wijnen. Door de toegenomen massaproductie zijn we dat de ‘normale’ smaak gaan vinden. Maar voor mij is natuurwijn net de normale, en de conventionele de abnormale wijn. Het klinkt misschien omhooggevallen, maar ik kan het niet meer opbrengen om die klassieke wijn nog te drinken. Intussen vind ik dat weggesmeten katers – en dat háát ik! Mijn katers zijn zo gruwelijk, dat ik wil dat ze ’t waard zijn.” (lacht)

Stagiair sommelier en Druifdozen

“Voor mij is het een uit de hand gelopen hobby die ik dankzij Google en social media heb kunnen uitbouwen: de domeinen, de kenmerken, het verhaal achter waarom een druif mij dronken maakt, dat zoek ik allemaal op. Ik heb natuurlijk ook al veel bijgeleerd op de wijntastings van m’n leveranciers. Daar ben ik trouwens heel slecht in – in het uitspuw-deel alleszins. (lacht) In Villa Vilander laat ik mezelf nog altijd ‘stagiair sommelier’ noemen, maar ik weet intussen wel waarover ik het heb. Niet dat ik er per se graag in het rond loop; er is maar een heel gelimiteerde tijd dat ik aangenaam ben: in tipsy toestand. Tot dan ben ik sociaal awkward, daarna te dronken. Maar in die specifieke tijdspanne vertel ik je graag waar de druif vandaan komt, hoe ze smaakt en waar ze bij past.”

Mijn gruwelijke katers zijn het enkel waard als ik dronken ben geworden van goddelijke natuurwijn

Bockie de Repper

“Eigenlijk gun ik iedereen diezelfde prachtige ontdekking die ik destijds heb mogen meemaken. Tijdens de corona-lockdowns is zo ook het idee van de Druivendoos ontstaan, waarin ik elke maand drie exclusieve flessen natuurwijn stop waarvan ik vind dat je ze absoluut moet leren kennen. Niet zomaar een doos; er is nagedacht over het design, er zit een ‘ludieke’ foto bij en tekstjes waarin ik elke wijn op een herkenbare manier probeer te duiden. Om de druif helemaal uit te persen – ja, persen (lacht) -, hebben we er ook een online Druivenshow aan gekoppeld, waarbij ik een plezierig bekend iemand uitnodig – zoals Alina Churikova (de Mol van 2020, red.) of Mathieu Terryn van Bazart – om samen de Druivendoos mee te degusteren. Dat zijn al memorabele liveshows geweest, die we niet voor niets 16+ hebben moeten labelen…”

“Mijn favoriete fles is een Arbois Pupillin van Houillon – Overnoy uit 2014, die ik heb gekregen van mijn ex. Eigenlijk moet ik die voor een optimale smaak tien jaar laten liggen – maar wat als ik het niet zo lang trek? Alleszins, we hebben beslist om ze ooit samen leeg te drinken, en dan zal het zijn om te vieren dat ik nog leef.”

Lees meer getuigenissen:

Partner Content

Gesponsorde content