Raclette-seizoen: bij deze 9 kaasrestaurants wil je deze kerstvakantie halt houden
Weinig mensen die nee zeggen tegen kaas en het winterseizoen vraagt om de gesmolten soort. Waar in België je terechtkan voor een ultieme cheese experience? Hierzo.
1. JACQ’S in Brussel
Sinds vorige december smul je in Brussel van grilled cheese; één van de meest geliefde, comfort food snacks uit Amerika. Zak af naar JACQ’S voor knapperig zuurdesembrood gevuld met lekkers (champi’s, tonijn, pastrami, porchetta...), afgetopt met artisanale kazen van Julien Hazard. Zin in een vroeg ontbijt? Ook hun gegrilde en gevulde brioches zijn om van te smelten.
JACQ’S – Defacqzstraat 24, 1000 Brussel.
2. La Fruitière
In een vorig leven hoedden Véronique Socié, sinds 2016 de eerste kaasspecialiste van België, en haar zoon Leo Bégin geiten ergens in de bergen van de Jura. Nu runnen ze hun eigen kaaswinkel in het centrum van Brussel waar je zowel kaas kunt kopen, als alle verschillende variëteiten aan een proeverij onderwerpen. Vooraleer zich achter een kaasplank, croque-monsieur of fondue te scharen, kunnen klanten eerst zelf door de winkel neuzen en kiezen wat er voor hen goed uitziet.
La Fruitière – Rue du Marché au Charbon 99, 1000 Brussel.
3. Le Chalet Robinson in Brussel
Le Chalet Robinson – de charmante hut op het eiland van Ter Kamerenbos – maakt het deze winter ultra cheesy. Als extraatje op hun menu? Raclette parties en driekazenfondues; dat vraagt om een reservatie met framily.
Le Chalet Robinson – Steigerweg 1, 1000 Brussel.
4. Kbane in La Hulpe
De meest feeërieke locatie om je kaasverslaving te onderhouden? Zonder fout Kbane. Bij hun Bistrot Montagnard verorber je kaasplanken, Zwitserse raclettes, fondue en tartiflette in één van hun sprookjesachtige chalets. Reserveren kan vanaf 4 personen dus nodig uit!
Kbane – Avenue Reine Astrid 92, 1310 La Hulpe.
5. Edgar Kaasbar in Gent
In 2017 lanceerde Eline Goossens het eerste kaasrestaurant van Gent en dat viel meteen in de smaak. Ze ontgoochelt dan ook nooit met haar giga aanbod kaasgerechten die mee veranderen met het seizoen. Cheese-digestie? Boek een nacht in hun stijlvolle, aanpalende guesthouse.
Edgar Kaasbar – Steendam 62, 9000 Gent.
6. Only Cheese by Van Tricht in Antwerpen
Van Tricht heeft verschillende winkels en bars, waaronder Only Cheese bij Brouwerij De Koninck. Zo’n 600 kaasbollen rijpen er tot hun volle potentieel en eenmaal klaar, gaan ze de toonbank in! Kies uit 170 verschillende kazen maar ook enkele verse producten als yoghurt van Bordier, feta, mozzarella en burratina van Casa Madaio. Spijt krijg je niet.
Only Cheese – Boomgaardstraat 1-3, 2018 Antwerpen.
7. Bistro Korboo in Aalst
Dit jaar opende kaaswinkel Korboo een cheesy bistro in Aalst. Naast zo’n 300 kazen kan je daar ook smullen van fijne charcuterie, broodjes met huisspecialiteiten en verschillende wijnen. Echte liefhebbers verlekkeren zich aan hun workshops, thema-avonden en een mini-masterclass Kaas. Zien we jullie daar?
Bistro Korboo – Kattestraat 35B, 9300 Aalst.
8. Fonduehuis
Midden in het centrum van Leuven schuiven kaasliefhebbers aan voor fondue, raclette of gourmet met vrienden of familie in de gezellige omgeving van een sfeervolle, Zwitserse alpine berghut. Ambiance en wintersfeer gegarandeerd. De à volonté-formule van Fonduehuis zorgt ervoor dat er naast geen hart, ook geen maag ongevuld blijft. Het verwarmde tuinterras dat het hele jaar open blijft, is het perfecte toevluchtsoord voor wie even aan de drukte – en kaasgeur – wil ontsnappen.
Fonduehuis – St. Maartenstraat 12, 3000 Leuven.
9. Sympa Bar in Luik
Sympa Bar in hartje Luik is een apero-, bier-, tapas- maar vooral ook kaasbar. In de winter geniet je er onder meer van tartiflettes en raclette bowls; hoe goed klinkt die laatste?!
Sympa Bar – Place du Vingt Août 28, 4000 Luik.
Meer tips voor het eindejaar:
Locaties openingsbeeld: Le Chalet Robinson – JACQ’S – Bistro Korboo.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier