BBQ-recept: Italian style pulled pork
Krijg je vrienden op bezoek voor een gezellige barbecue? Dit gerechtje kan zowel aan tafel als uit het vuistje gegeten worden!
Italian style pulled pork
Het duurt even, maar het is het wachten meer dan waard. Dit traag gegaard varkensvlees is een echte crowd pleaser. Verwacht geen taaie lap tussen je tanden, maar botermals vlees dat zo uit elkaar valt. En dat tussen een lekker krokant broodje.
Wat je nodig hebt:
Voor 8 personen
- 2 kg varkensschouder of buikspek
- 3 el venkelzaad
- 3 el gedroogde peterselie
- 1,5 el gedroogde tijm
- 3,5 el chilivlokken
- 1 bol knoflook (fijngesneden)
- 4 takjes rozemarijn
- 6 takjes salie
- 800 ml rundsbouillon
- 100 ml rode wijn
- 1 ui (grof gesneden)
- 1 laurierblad
- 120 g tomaten uit blik
- 500g verse spinazie
- 32 plakjes provolone (Italiaanse kaas)
- 2 stukken ciabatta of 8 broodjes
Zo maak je het:
Verwarm de BBQ stevig voor. Dit recept is niet moeilijk, maar neemt wel een drietal uur in beslag. Roer het venkelzaad, de peterselie, tijm, chilivlokken, de helft van de look, rozemarijn en salie door elkaar in een kommetje. Leg de varkensschouder op een braadslee of in een ruime pan en strooi er de helft van het kruidenmengsel over. Rol de schouder op. Zet om de cm vast met keukengaren en bestrooi ook de buitenkant met het kruidenmengsel. Werk af met peper en zout.
Braad de schouder in 40 min. goudbruin op een BBQ met gesloten deksel. Haal de braadslee van de BBQ en voeg de resterende look, de bouillon, wijn, ui en het laurierblad toe. Schik de tomaten op en rond het gebraad. Laat nog eens 20 min. garen op de BBQ met gesloten deksel. Dek het vlees dan af met aluminiumfolie en laat nog eens 2 uur verder garen. De temperatuur van de BBQ mag ondertussen langzaam dalen naar 160°C. Draai het gebraad af en toe om, zodat de saus mooi over het vlees verdeeld raakt.
Haal het vlees van de BBQ, verwijder het laurierblad en pureer de saus in een blender. Blancheer of stoof de spinazie. Giet af en breng op smaak met peper, zout en olijfolie. Neem de stukken ciabatta of de broodjes en beleg ze met spinazie, provolone en plakjes pulled pork. Giet er nog wat extra saus over en leg nog even opnieuw op de BBQ, zodat je de broodjes warm kunt serveren.
Nog meer lekkere recepten op de BBQ:
- 5 x vegetarische BBQ gerechten om dit weekend uit te testen
- 7 x gezonde én lekkere bijgerechten voor bij de barbecue
- Recept: platbrood met tapenade van gegrilde aubergines van de BBQ
Tekst: An van der Auwera. Beeld: Wout Hendrickx.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier