Bar Bulot: heerlijk nostalgisch genieten van kokkels, scheermessen en gegrilde kreeft

Evelien Rutten

Foodjournaliste Evelien Rutten geeft elke maand in Feeling – en elke week op feeling.be – haar onverbloemde, overheerlijke mening over de nieuwste restaurants en de laatste foodtrends. Evelien proeft voor en fileert haarfijn wat ze op haar bord krijgt. Geen greintje snobisme, maar eerlijke updates over wining-and-dining waar jij als lezeres van zult smullen. Deze week ging Evelien langs bij Bar Bulot: best seafood in town.

 

Het is zomer en dan kijk ik als vanouds met afschuw naar de beelden van kamperende festivalgangers. Hoe wassen die mensen zich? Wat voor salmonella uitlokkende rommel eten ze bij temperaturen van 35 °C? En kunnen ze wel slapen op zo’n onooglijk dun kampeermatje tussen 7.000 tieners die zwalpend tegen hun tent plassen? Ik zie natuurlijk enkel de ongemakken en heb geen oog voor de kameraadschap; laat staan de legendarische momenten die er ontegensprekelijk mee gemoeid zijn. Hoe ouder ik word, hoe onbeschaamder ik mezelf wil wentelen in pure luxe. Niet elke dag natuurlijk, dan had ik een ander beroep moeten kiezen. Handelsingenieur bijvoorbeeld. Helaas reikt mijn wiskundig brein niet verder dan de regel van drie. En dan nog.

De luxueuze momenten in mijn leven worden met zorg uitgekozen. Na een vermoeiend congres een wijnbar binnenstappen en een glas Ruinart champagne bestellen. In de parfumerie een pot dagcrème van Estée Lauder aanwijzen: “Nee, die andere, de duurste.” Bij Cru het avondmaal bijeen shoppen in de vorm van een dozijn exquise delicatessen. Maar de ultieme vorm van -betaalbare- luxe is toch een tafeltje boeken bij Bar Bulot in Brugge, de pop-up seafood bar van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens. Sinds deze twee gastronomische lefgozers de deuren van Hertog Jan achter zich dichtsloegen, openen ze de ene na de andere nieuwe zaak.

Noord-Franse kust vibes

Bar Bulot is geen eigentijdse brasserie zoals het recent geopende L.E.S.S., maar een heerlijk nostalgisch visrestaurant zoals je ze vindt aan de Noord-Franse kust, inclusief scheepvaartbrocante aan de muren. De kaart is onverbiddelijk: wie niet van vis houdt, heeft hier niets te zoeken. Wie wél van vis en schaaldieren houdt, belandt in de hemel.

De kaart is zo opgesteld dat je een twaalftal kleine porties kunt sharen. Wulken komen in de favoriete spice blend van De Mangeleer: een pittige Szechuan bereiding. Kokkels, palourdes, scheermessen… alles is heerlijk vers en met zorg bereid. Je loopt hier weinig risico om een rubberen mossel voorgeschoteld te krijgen. Wat je verder ook doet, bestel zeker de garnaalkroketten. Want dat zijn de beste die ik in zeer lange tijd heb geproefd. De Mangeleer heeft er naar verluidt maanden aan gewerkt om ze precies zo smeuïg en pittig te krijgen. Mochten ze deze kroketjes online te koop aanbieden, mijn diepvries zat al vol.

Geen foute keuze

Als hoofdgerecht kun je kiezen voor kreeft, langoustine, krab of een hele vis. Bind die papieren serviet maar om, want die heb je nodig. Ongegeneerd lik ik de smaakvolle kruidenolie van een intens zoete langoustine. De kreeft is op het randje van gaar, precies zoals ik het graag heb. Je hebt de keuze uit een gegrilde versie met pittige, Oosterse kruiden, een kreeft met groene kruiden of een koude kreeft met cocktailsaus. Geloof me: er is geen foute keuze.

De reusachtige zeebaars (1,2 kilo!) die we vervolgens voorgeschoteld krijgen, is bereid met veel olijfolie, knoflook, citroen en rozemarijn. Als je nog geen vakantiegevoel had, slaat dat nu toch wel keihard toe. Een beetje kennis van de anatomie van de vis komt van pas, want je moet ze zelf fileren. Mits de occasionele achtergebleven graat hier en daar lukt dat gelukkig prima. We sluiten af met de klassieker der klassiekers: een à la minute gedraaide dame blanche met warme chocoladesaus.

Kom, haast je. Na de zomer is het gedaan.

Op ons bord bij Bar Bulot

Op ons bord bij Bar Bulot

Op ons bord bij Bar Bulot

Op ons bord bij Bar Bulot

Op ons bord bij Bar Bulot

Op ons bord bij Bar Bulot

Op ons bord bij Bar Bulot

Op ons bord bij Bar Bulot

Op ons bord bij Bar Bulot

Op ons bord bij Bar Bulot

Op ons bord bij Bar Bulot

Op ons bord bij Bar Bulot

Op ons bord bij Bar Bulot

Op ons bord bij Bar Bulot

Op ons bord bij Bar Bulot

Op ons bord bij Bar Bulot

Op ons bord bij Bar Bulot

Op ons bord bij Bar Bulot

Op ons bord bij Bar Bulot

Op ons bord bij Bar Bulot

Op ons bord bij Bar Bulot

4 sterren

★★★★

Bar Bulot, best seafood in town

Torhoutse Steenweg 479 –  8200 Brugge

www.barbulot.be

Meer lezen van Evelien:

Partner Content

Gesponsorde content