Zo maak je zelf een zuurdesembrood
Zuurdesembrood is hipper dan ooit. Het is lekker, zit boordevol vitamines en mineralen én het is natuurlijk. In tegenstelling tot brood uit de supermarkt, bevat het slechts 4 ingrediënten: water, bloem, zout en desem. Je kunt naar de bakker voor een heerlijk zuurdesembrood óf je maakt het gewoon zelf. Dit is een uitgelezen moment om het te proberen. Zo maak je zelf een zuurdesembrood.
Zuurdesembrood is hipper dan ooit. Je vindt het bij zowat alle bakkers, internationale chefs experimenteren er mee in hun menu’s en hipsters maken het gewoon zelf thuis.
Waarom zuurdesembrood maken?
Eerlijk is eerlijk, wil je snel een brood op tafel, dan kies je beter voor een ‘gewoon’ brood. Dat tover je op zo’n drie uur tijd uit de oven. Bij een zuurdesembrood ligt dat anders: het moederdeeg (oftewel, de starter van water en meel), ligt soms dagen te rijzen. Eigenlijk zorg je bij zuurdesem voor spontane fermentatie: door melkzuurbacteriën en natuurlijke gisten worden de koolhydraten en eiwitten in de bloem omgezet in melkzuur, azijnzuur en CO2.
Zo maak je zelf een zuurdesembrood
- Maak een starter: meng 100 g roggemeel en 100 ml water in een pot en sluit af. Laat minstens 24 uur rusten. Zie je bubbels, dan is het fermentatieproces begonnen. Voeg iedere dag 100 g roggemeel en 100 ml water toe.
- Na enkele dagen kun je brood bakken. Neem 300 gram van je moederdeeg en voeg 300 ml water, een snuifje zout en 600 gram bloem toe. Kneed goed.
- Laat het brood rijzen. Leg er een natte handdoek overheen en bewaar voor minstens 10 uur op kamertemperatuur.
- Leg bloem op je werkblad, leg het deeg erop. Plaats de handdoek er terug over en laat een half uurtje rusten op het aanrecht.
- Maak je deeg in de gewenste vorm, plaats op bakpapier, leg de handdoek er terug over en laat opnieuw vier uur rijzen.
- Je zuurdesembrood is flink groter geworden. Maak met een scherp mes inkepingen en strooi bloem over het brood voor een mooi resultaat.
- Plaats 40 minuten in de oven op 225 °.
- Laat je zuurdesembrood afkoelen. Smullen maar!
Heb je je starter niet volledig opgebruikt? Geen probleem! Voeg opnieuw 100 ml water en 100 g bloem toe en bewaar terug in de koelkast. Zo kun je volgende week zelf een nieuw zuurdesembrood bakken. Heb je de basis helemaal onder de knie? Dan kun je gaan experimenteren. Desem kan je maken met elk type bloem en met andere toevoegingen (denk aan honing, appelrasp...). Zo geef je er je eigen toets aan.
Recepten met zuurdesembrood
Natuurlijk kun je gewoon sneetjes van je brood snijden en die met wat beleg opeten. Maar je kunt ook andere heerlijke dingen doen met je zuurdesembrood. Probeer zeker eens deze toast met burrata, basilicum en gepocheerd ei of wat dacht je van een lekkere pizza?
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Video: Zo maak je thuis zelf zuurdesembrood
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Meer recepten om nu te proberen:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier