Aperitiefhapje met kerst: paella van mosselen
Nog op zoek naar een lekker en makkelijk aperitiefhapje voor kerst? Dan kan je deze paella van mosselen misschien eens proberen! Met een schelpje ziet alles er immers toch meteen wat feestelijker uit. Bovendien kan je de paella al op voorhand maken, zodat je je op het feestje zelf enkel nog met je gasten moet bezighouden.
Wat je nodig hebt
- 1 kg mosselen
- 2 uien, grofgesneden
- enkele takjes selder, grofgesneden
- een scheut witte wijn
- tijm
- laurier
- peper
Voor de vulling:
- 1 sjalot, fijngesneden
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- een klontje boter
- 100 g risotto- of paellarijst
- een scheutje witte wijn
- 2,5 à 5 dl visfumet
- 1 Spaans pepertje, fijngesneden
- een bosje koriander of bladpeterselie, fijngesneden
- peper en zout
- de geraspte schil van 1 limoen of citroen
Zo maak je het
Maak de mosselen grondig schoon en doe ze in een diepe kookpot. Voeg de uien, selder, witte wijn, tijm, laurier en peper toe. Sluit af met een deksel en zet op een hoog vuur. Kook ± 10 minuten (of tot de schelpen open zijn). Schud halverwege met de pot. Haal de schelpen uit de pot. Laat afkoelen.
Bereid nu de vulling. Fruit de sjalot en de knoflook glazig in de boter. Voeg de rijst toe en laat hem even meebakken. Overgiet met de wijn. Laat hem wegkoken. Overgiet met de visfumet. Roer goed en laat zachtjes garen. Werk af met het Spaans pepertje, de koriander, peper, zout en de geraspte schil van limoen. Vul de mosselschelpen op met rijst en leg er telkens een mossel bij.
TIP
Dit gerecht kun je op voorhand maken. Haal de gevulde mosselen voor het serveren uit de koelkast en warm op in de oven of op de barbecue.
Meer over koken met kerst:
- Klassiek en eenvoudig kerstmenu samengesteld door onze foodjournaliste Evelien Rutten
- Gezellig bij je gasten: 3 heerlijke ovengerechten voor de feestdagen
- Feest op tafel: 7 x de mooiste kerststronken voor het eindejaar
Beeld: Wout Hendrickx.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier