7 x recepten voor een geslaagde brunch
Even geen ontbijt of brunch op restaurant? Dan organiseer je toch je eigen brunch. Liever wat origineler dan broodjes en ei? Wij selecteerden zeven brunchrecepten waar je bubbel gelukkig van wordt.
Recepten voor de brunch
Filodeegrolletjes met feta en groene asperges
Filodeegrolletjes met feta en groene asperges
Dit heb je nodig (voor 4 personen)
- 12 mini-asperges, groen
- 4 velletjes filodeeg, ontdooid
- 150 g feta
- 12 plakjes prosciutto
- 4 el boter, gesmolten
Zo maak je het
- Verwarm de oven tot 200 °C.
- Kook de asperges in gezouten water gedurende 1 minuut. Koel onder koud water.
- Snijd reepjes van 2 cm van het filodeeg. Snijd de feta in balkjes die ongeveer even groot zijn als de asperges.
- Wikkel een asperge en een stukje feta in een plakje prosciutto. Wikkel er vervolgens 2 filodeegreepjes rond. Smeer in met boter.
- Leg de rolletjes op een met bakpapier beklede ovenplaat en bak 15 à 20 minuten tot ze goudbruin zijn.
Recept uit Bake Off Vlaanderen – Geluk uit de oven – Uitgeverij Manteau – € 24,99
Upsidedown cake van rabarber & amandel
Upsidedown cake van rabarber & amandel
Dit heb je nodig (voor 6 à 8 personen)
- 4 stengels rabarber
- 4 eetlepels suiker
- 2 dl water – 500 g amandelpoeder
- 75 g bloem
- 1 eetlepel bakpoeder
- 3 eetlepels maanzaad
- 1/2 eetlepel zeezout
- 100 g boter
- 125 ml honing of esdoornsiroop
- de geraspte schil van 2 limoenen
- 3 eieren, gesplitst
- 250 ml Griekse yoghurt
- een handje grofgesneden pistachenoten
Zo maak je het
- Schil de rabarber en snij hem in stukken van ± à 4 cm. Doe in een pan met de suiker en het water. Laat 3 minuten zachtjes garen zonder te koken.
- Schep de rabarber uit het kookvocht en laat het vocht vervolgens verder koken tot een ingedikte siroop.
- Meng het amandelpoeder met het bakpoeder, de bloem, het maanzaad en het zout.
- Klop de boter met de honing en de limoenzeste romig. Voeg daar geleidelijk de eierdooiers aan toe en blijf nog een minuut doorkloppen. Voeg dan het amandelmengsel toe en meng goed.
- Klop de eiwitten stijf en spatel ze met de yoghurt door het deeg.
- Leg de rabarber onderaan in een met bakpapier beklede springvorm. Schep het deeg hierover. Zet 50 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven. Haal uit de vorm endraai om, zodat de rabarber bovenaan ligt.
- Werk af met de siroop en pistachenoten.
Recept: Ann Van Der Auwera – Beeld: Wout Hendrickx
Vegetarische quiche met feta en zongedroogde tomaten
Vegetarische quiche met feta en zongedroogde tomaten
Dit heb je nodig:
- 4 eieren
- Flesje room (250 ml)
- Een vel kruimeldeeg
- 125 gram kerstomaten
- Handvol zongedroogde tomaten
- 100 gram spinazie
- Fetakaas (150 gram)
- Handvol Gruyèrekaas
- Peper
- Provençaalse kruiden
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Bedek een quichevorm met het vel bladerdeeg.
- Doe de vier eieren in een kom, kluts goed terwijl je er de room onder giet.
- Snij de feta, kerstomaatjes en zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes, voeg de spinazie toe, kruid af met peper en Provençaalse kruiden. Meng daarna onder het ei- en roommengsel.
- Giet het mengsel in de bakvorm met het vel bladerdeeg en werk af met de Gruyèrekaas.
- Bak de quiche zo’n 40 minuten op 200°.
- Geniet van je vegetarische quiche!
Tip: nog andere restjes groenten in de frigo? Voeg naar hartelust toe!
Croque met kaas, choco en peer
Croque met kaas, choco en peer
Dit heb je nodig
• Klontje boter
• 150 gram chocolade
• 50 gram hazelnoot
• 1 vlootje St Môret BIO
• Snufje zout
• 1 peer
Zo maak je het
- Snijd de korstjes van het brood.
- Rooster de hazelnoten kort in een droge pan en hak ze daarna fijn met je mes of met een kleine keukenrobot.
- Doe de St Môret BIO in een glazen kom samen met de chocolade. Kruid met een klein snufje zout. Zet 2 minuten in de microgolfoven.
- Voeg de hazelnoten toe en roer het chocolademengsel goed door met een spatel. Giet in een leuk potje en laat opstijven in de koelkast.
- Snijd met een mandoline of met een scherp mes dunne plakjes van de peer.
- Neem telkens 2 sneetjes brood. Smeer ze in met het chocomengsel en leg er de plakjes peer tussen.
- Smelt een klontje boter in een grote pan. Bak de croque krokant langs beide kanten en serveer.
Recept van Jelle Beeckman, The Messy Chef, voor St Môret.
Banaan-chocolademuffins met havermout en pindakaas
Banaan-chocolademuffins met havermout en pindakaas
Deze supersnelle muffins van Manon Van Aerschot maak je met alles uit je voorraadkast. Ze zijn het allerlekkerst als ze nog een beetje warm zijn.
Dit heb je nodig (voor 6 muffins):
- 100 g havermout
- handvol pecannoten
- 2 bananen (1,5 banaan om te pletten + 0,5 als afwerking)
- 1 kl bakpoeder
- 1 eitje
- 1 grote el pindakaas
- 1,5 reep pure chocolade
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Maal de havermoutvlokken fijn in de keukenrobot. Hak de noten fijn.
- Plet 1,5 banaan en hou de andere helft apart voor de afwerking.
- Meng de gemalen havermout en de fijngehakte noten met het bakpoeder, het eitje, de pindakaas en de geplette banaan. Hak de chocolade fijn en meng onder het beslag.
- Doe het beslag in muffinvormpjes. Snijd de resterende halve banaan in partjes en schik ze op de muffins. Bak de muffins zo’n 25 minuten in de oven. Lekker warm en koud.
Tip van Manon:
Voeg ook eens wat witte chocolade toe aan de muffins, favoriet bij kinderen!
Recept uit ‘Alle Dagen Vakantie’ van Manon Van Aerschot – Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts – € 24,99
Bladerdeegkrans met worstjes en appel-komkommerdip
Bladerdeegkrans met worstjes en appel-komkommerdip
Dit heb je nodig:
- 1 sjalot
- 1 tl oregano
- 1 ei
- 2 à 3 el paneermeel
- 500 g gemengd gehakt
- 4 velletjes bladerdeeg (diepvries of koelvak)
- 1 eierdooier
- peper en zout
VOOR DE APPEL-KOMKOMMERDIP
- ½ appel (Granny Smith)
- ¼ komkommer
- 1 el citroensap
- 100 ml Griekse yoghurt
- 3 muntblaadjes
- peper en zout
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Snipper de sjalot. Meng de sjalot en de oregano met het ei, het paneermeel, peper en zout in een grote kom. Kneed het gehakt erdoor. Rol balletjes (ongeveer 20) van het gehakt; maak de balletjes dan iets platter tot kleine
worstjes. - Snijd elk plakje bladerdeeg in 5 reepjes en draai zo een reepje rond elk worstje.
- Neem een bakplaat en leg er een vel bakpapier op. Zet in het midden een ovenbestendig kommetje en leg alle worstenbroodjes in een cirkel rond het kommetje; werk in twee rijen. Roer de eierdooier los en kwast de worstenbroodjes in met het losgeklopt ei. Zet gedurende 30 à 35 minuten in de voorverwarmde oven.
- Maak ondertussen de dip. Rasp de appel en de komkommer, laat goed uitlekken in een vergiet en duw het vocht (vooral van de komkommer) goed uit het vruchtvlees. Doe ze samen in een kom en sprenkel er het citroensap over. Meng met de Griekse yoghurt en de fijngehakte munt, en breng op smaak met peper en zout.
Recept uit Bake Off Vlaanderen – Geluk uit de oven – Uitgeverij Manteau – € 24,99
Ei-muffins met spek, knolselder, walnoot en St Môret Bio
Ei-muffins met spek, knolselder, walnoot en St Môret Bio
Dit heb je nodig voor 8 kleine muffins:
• 1 vlootje St Môret BIO
• 6 eieren
• 1/2 eetlepel gehakte rozemarijn
• 120 g knolselder
• 3 sneetjes gerookt spek
• 1 klontje boter
• 2 eetlepels walnoot
• Peper en zout
Zo maak je het:
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Schil de knolselder. Snijd de knolselder in plakjes en daarna in fijne blokjes.
- Snijd het gerookt spek in fijne blokjes en hak de walnoten.
- Smelt een klontje boter in een kleine pan. Bak het spek samen met de knolselder. Kruid met peper en een klein snufje zout. Voeg de rozemarijn toe en laat rustig bakken tot de knolselder gaar is. Voeg de St Môret BIO toe en roer om.
- Kluts de eieren in een grote kom. Voeg vervolgens de walnoten en het knolseldermengsel toe.
- Giet de vulling in de kleine vormpjes en plaats ongeveer 15 minuten in de oven.
- Serveer koud of lauwwarm.
Recept van Jelle Beeckman, The Messy Chef, voor St Môret.
Meer recepten:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier