5 x vegetarische BBQ gerechten om dit weekend uit te testen

Wie BBQ zegt, denkt als gauw aan een mals stuk vlees maar er zijn zo-veel sappige alternatieven. Kom origineel uit de hoek en laat je buren watertanden bij de overheerlijke geur van deze vegetarische BBQ gerechten.

5 x vegetarische BBQ gerechten

1. Artisjok met basilicumvinaigrette

vegetarische BBQ gerechten

De artisjokken (voor 4 personen)

  • 4 middelgrote artisjokken of 8 kleinere exemplaren
  • olijfolie
  • peper en zout

Verwijder de buitenste bladeren van de artisjok niet, maar rol onder lichte druk over een tafel tot de blaadjes begin­nen los te komen. Neem de artisjok dan bij de steel, en druk met de punt op tafel om de blaadjes een beetje open te zetten. Zo kan de hete lucht zo meteen beter tussen de blaadjes circuleren. Plaats de artisjok met de steel omlaag in de as van de barbecue. Druppel er olijfolie over, bestrooi met peper en zout en laat 40 minuten staan, tot de bin­nenkant gaar en de buitenkant verkoold is. Verwijder de zwartgeblakerde buitenkant en eet de rest met de basili­cumvinaigrette.

De basilicumvinaigrette

  • 200 ml olijfolie
  • 100 ml wittewijnazijn
  • 1 tl mosterd
  • 1 el honing
  • 5 takjes basilicum

Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot een fluweel­ zachte vinaigrette.

Recept: Ann Van der Auwera voor Feeling, foto: Wout Hendrickx

2. Platbrood met tapenade van gegrilde aubergines

vegetarische BBQ gerechten

Platbrood (voor 6 personen)

  • 500 g Farino di Grano Duro (Italiaanse bloem van extra harde tarwe)
  • 3 dl lauw water
  • 11 g gedroogde gist
  • 15 g zout
  • 15 ml olijfolie

Los de gist op in het lauwe water. Doe de bloem in een ruime kom, maak er een kuiltje in en giet het gistwater er beetje bij beetje bij. Los het gistwater met voorzichtige draaibewegingen van je hand op in de bloem. Voeg op het einde ook het zout en de olijfolie toe. Dek af met een stuk plasticfolie en laat het deeg op een warme plek verdubbelen (ca. 1 u). Klop de lucht eruit en verdeel het deeg in 6 balletjes. Rol ze uit op een met bloem bestoven werkblad. Zodra de BBQ gloeiend heet is, leg je een eerste stuk deeg op de pizzasteen. Sluit het deksel. Draai het brood na enkele minuten al, en laat nog even liggen zodat beide kanten een mooie kleur krijgen.

Voor de tapenade van gegrilde aubergines

  • 2 aubergines
  • 1 teentje knoflook
  • 1 scheutje extra vergine olijfolie
  • 1 el tahin (sesampasta)
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • sap van 1/2 citroen
  • 4 el fijngehakte peterselie
  • 1 handvol rooksnippers

Maak de BBQ klaar voor indirect grillen op 180°C. Week de rooksnippers in een bakje water. Prik de aubergines rondom in met een vork en smeer ze in met een laagje olijfolie. Gooi de houtsnippers in het vuur. Leg de aubergines ca. 45 à 60 minuten op de BBQ (tot ze zacht aanvoelen). Haal ze van de BBQ en laat ze afkoelen. Verwijder de schil. Laat het vruchtvlees uitlekken. Mix het dan samen met de look, olijfolie, tahin, het komijnzaad en citroensap in een blender tot een gladde puree. Breng op smaak met de peterselie, peper en zout.

Voor de afwerking

  • 2 aubergines in plakjes gesneden
  • 1 handvol basilicum
  • 100 g geschaafde pecorino of parmezaanse kaas
  • 4 el kappertjes
  • 100 g kerstomaten (gehalveerd)

Gril de plakjes aubergine op de BBQ. Werk het platbrood af met plakjes gegrilde au­bergine, kappertjes, kerstomaten, basilicum­ blaadjes en geschaafde pecorino. Sprenkel er olijfolie over en serveer met de tapenade van aubergines.

Recept: Ann Van der Auwera voor Feeling, foto: Wout Hendrickx

3. Geroosterde prei met frisse kruidendressing

vegetarische BBQ gerechten

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 preien
  • 1 citroen
  • 50 g hazelnoten
  • 25 g pecorino
  • 50 ml olijfolie
  • 10 ml sherryazijn
  • 1/2 bussel peterselie

Aan de slag!

Rooster de hazelnoten kort (in een pan op het fornuis, of buiten op de BBQ). Stamp ze grof in een vijzel. Mix de 50 ml olijfolie, de pecorino, peterselie en sherryazijn in een blender. Voeg de gehakte noten toe. Breng op smaak met peper en zout. Snijd het loof van de preien, smeer ze in met olijfolie en bestrooi rijkelijk met peper en zout. Wanneer de BBQ op temperatuur is (ca. 220°C), leg je de preien erop en sluit je het deksel. Draai ze elke minuut een kwartslag tot ze rondom zwartge­blakerd zijn en zacht aanvoelen. Haal ze van de BBQ en laat ze afkoelen. Snij ze dan in de lengte door en vouw het zwarte vel open zodat je bij het frisgroene, zachte en eetbare deel komt.

Recept: Ann Van der Auwera voor Feeling, foto: Wout Hendrickx

4. Tortizza met boerenkool en feta

vegetarische BBQ gerechten

Ingrediënten voor 4 personen

  • bietentortilla’s van No Fairytales (in de koeltoog van Delhaize, AH en Jumbo)
  • 300 g tomatenblokjes uit blik
  • 150 g boerenkool
  • 175 g cherrytomaten
  • 1 oranje paprika
  • 2 rode ui
  • 100 ml witte wijnazijn
  • 150 g fetakaas
  • 2 el oregano
  • zout en peper

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 200 °. Verwijder de schil van de rode ui en snijd de ui in ringen. Doe de uienringen in een kom en voeg de witte wijnazijn toe. Laat staan tot later gebruik.
Halveer de cherrytomaten, verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd het vruchtvlees in reepjes. Doe de tomatenblokjes samen met de oregano in een keukenmachine of blender en mix tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan en roerbak de boerenkool 4 minuten totdat deze geslonken is en het meeste vocht heeft losgelaten. Bestrijk de bietentortilla’s met tomatensaus en verdeel de geroerbakte boerenkool, cherrytomaten, oranje paprika reepjes en fetakaas erover. Bak de tortilla pizza 8 minuten in de oven. Haal de tortilla pizza uit de oven en garneer met de ingemaakte rode ui.

5. Tex Mex No Beef Burger

vegetarische BBQ gerechten

Grove avocado crème (voor 4 burgers)

  • 2 avocado’s
  • 1 tomaat, zaadjes verwijderd, in blokjes gesneden
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 verse rode peper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
  • sap en zeste van 1 limoen
  • zout en versgemalen zwarte peper

Verwijder de pit uit de avocado’s, haal het vruchtvlees uit de schil en snij in kleine blokjes en meng met de overige ingrediënten.

Pico de gallo

  • 2 tomaten
  • 1 jalapeñopeper
  • 1⁄2 rode ui, brunoise gesneden
  • zest en sap van 1 limoen
  • 1 el koriander, fijngehakt
  • zout en peper naar smaak

Snij de tomaten en jalapeñopeper in vieren, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snij het vruchtvlees in kleine vierkante blokjes. Meng met de overige ingrediënten en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Verder nodig

  • 4 burgerbroodjes
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 tl komijn, gemalen
  • 1 tl chili, gemalen
  • 4 Le Burgers van De Vegetarische Slager (oa. bij Delhaize, Carrefour en Colruyt)
  • 4 plakken (vegan) cheddarkaas
  • 2 stronkjes little gem sla, blaadjes losgeplukt
  • 4 handjes nacho chips

Bereid een BBQ of grill voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 200 °C is bereikt bij het grillrooster. Snij de burgerbroodjes open toast deze kort op het rooster. Meng de gemalen komijn en het chilipoeder met de zonnebloemolie en bestrijk hiermee beide kanten van de Le Burgers. Grill de burgers circa twee minuten aan beide kanten tot deze goed warm zijn geworden en mooie grillstrepen hebben gekregen. Laat in de laatste minuut de cheddarkaas op de burgers smelten. Bouw de burgers op door eerst wat pico de gallo en sla blaadjes op het onderste deel van het getoaste burgerbroodje te leggen. Plaats hier de met gesmolten cheddarkaas bedekte Le Burger op. Plaats hierop één a twee eetleplers grove guacamole crème en bedek met wat nacho chips en het broodkapje.

Recept: wereldkampioen BBQ Jord Althuizen.

Op zoek naar dé perfecte BBQ?

Houtskool BBG

Houtskool BBG

Houtskool BBG

+ authentieke rooksmaak
+ hoge temperatuur
+ directe warmte + voor ieders budget

– minder snel op temperatuur
– veel rookvorming ­
– schoonmaken kost tijd

De moderne versie van de kogelbarbecue waar het ooit allemaal mee begon voor Weber: de ‘Original Kettle E-5730’ (€ 292,95, weber.com)

Kamado (BIG GREEN EGG)

Kamado (BIG GREEN EGG)

Kamado (BIG GREEN EGG)

+ authentieke rooksmaak
+ verschillende bereidings­ technieken
+ zowel hoge als lage temperatuur mogelijk
­

– prijziger

‘Mini’, de benjamin van de Big Green Egg- familie (vanaf € 569, greeneggbbq.be)

Smoker barbecue

Smoker barbecue

Smoker barbecue

+ voor fans van rooksmaak
+ verschillende bereidings­ technieken
+ haast onver­ woestbaar
­

– prijziger
– minder snel op temperatuur

Smoker op pellets ‘Flint’ (€ 899, burnhard.com)

Elektrische barbecue

Elektrische barbecue

Elektrische barbecue

+ geen voorberei­ dingstijd nodig
+ amper rook
+ minder schoon­ maakwerk
+ goedkoop
­

– mist rooksmaak
– niet handig voor grote groepen
– elektriciteit nodig

De grill van de elektrische barbecue Alexia kun je ook als losse tafelbarbecue gebruiken (vanaf € 169, barbecook.com)

Gasbarbecue

Gasbarbecue

Gasbarbecue

+ snel op temperatuur
+ verschillende bereidings­ technieken
+ makkelijk aan te steken
+ temperatuur eenvoudig te regelen
­

– gasfles neemt veel ruimte in
– mist de charme van echt vuur

Grandhall Premium G3 met 3 individueel aanstuurbare branders (€ 549, grandhall.eu)

Ofyr-barbecue

Ofyr-barbecue

Ofyr-barbecue

+ veel sfeer, warm­ te en beleving
+ ook leuk in de winter
+ kan met hout of houtskool
­

– temperatuur moeilijker te regelen
– meer rook­ontwikkeling

Ofyr Classic Black (€ 1.995, ofyr.be)

Extra inspiratie

vegetarische BBQ gerechtenIn het boek Groente op de grill legt Martin Nordin alles uit over het bereiden van groenten op een BBQ. Laat je inspireren door heerlijke recepten als gerookte au­bergines, gegrilde chilipepers of rookkaas op de grill (€ 24,99 bij Forte Uitgevers).

 

Restjes?

De kans is klein met zo’n lekkere gerechtjes maar moést je overschotjes hebben, 1 tip: de bewaardozen van Mepal. Ze zien er prachtig uit, lekken niet én zijn BPA-vrij. Scoren (vanaf € 5,49)!

Mapel bewaarkommen

Ontdek meer overheerlijke recepten:

 

Tekst: Nathalie Balsing en Lise Milbou

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content