5 x lichte BBQ-recepten
Yes, daar is de zon weer. Tijd om de barbecue aan te steken en te genieten. Ik eet graag gezond met veel groentjes, zeg je? Deze recepten bewijzen dat je ook de lekkerste gerechten met groenten op de grill serveert.
Gevulde calamares
Gevulde calamares
Geen gefrituurde inktvisringen, maar wel deze gezonde en verfijnde variant: pijlinktvis gevuld met zwarte rijst. Een hap van dit heerlijk mediterraans gerecht en je krijgt onmiddellijk het gevoel dat je aan de Middellandse Zee bent. Smakelijk!
Wat je nodig hebt:
Voor 4 personen
- 4 stukken pijlinktvis
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 sinaasappel (zeste en sap)
- 4 el bladpeterselie (fijngehakt)
- 1 takje rozemarijn
- 250 g zwarte rijst uit de Venetostreek (of witte rijst van het carnaroli-type)
- 1 tl saffraan
- 1 glas witte wijn
- 400 ml groentebouillon
- 1 snuf chilivlokken
Voor de afwerking:
- Olijfolie
- 1 ui (fijngesneden)
- 2 teentjes knoflook (fijngesneden)
- 4 stengels peterselie (fijngesneden)
- Het sap van 1 citroen
- 150 g kerstomaatjes (gehalveerd)
Zo maak je het:
- Maak de inktvis schoon: verwijder tentakels, ruggengraat, het vel en de harde binnenkant. Houd de tentakels bij. Spoel de inktvis en de tentakels goed in koud water en leg ze te drogen op keukenpapier. Bereid de vulling: snijd de tentakels, ui, look, bladpeterselie en rozemarijn fijn. Verhit een scheut olijfolie in een pan en fruit de ui, look en saffraan glazig. Voeg de tentakels en chilivlokken toe. Stoof de tentakels kort. Voeg de rijst toe en bak ook deze kort aan. Blus met de wijn, de bouillon en het sinaasappelsap. Laat ca. 10 min verder koken, tot de rijst gaar is, en laat dan uitdampen. Roer de bladpeterselie, rozemarijn en zeste erdoor.
- Dep de inktvis droog met keukenpapier. Vul iedere inktvis met de vulling die je net gemaakt hebt. Steek de bovenkant dicht met een cocktailprikker en leg op een ruim bord of ovenschaal. Overgiet met olijfolie, kruid met versgemalen peper. Verhit de grill van je BBQ. Leg de gevulde inktvis erop en gril ca. 2 min per kant. Voor de afwerking: verhit een beetje olijfolie in een pan en fruit er de ui en knoflook in. Laat de kerstomaatjes kort mee garen. Haal de pan van het vuur. Voeg de peterselie en het citroensap toe. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de inktvissen in plakjes, besprenkel met de saus en serveer ze met de kerstomaatjes.
- Snijd de inktvissen in plakjes en serveer ze met kerstomaatjes.
Recept: An van der Auwera. Beeld: Wout Hendrickx.
Lauwwarm aardappelpakketje
Lauwwarm aardappelpakketje
- 16 nieuwe aardappels, gekookt
- 1 bosje groene asperges, gekookt
- 1 bosje radijs
- 50 g boter
- zout
- versgemalen zwarte peper
- 1 el fijngesneden tijm
- 4 vellen bakpapier
Voor de garnering:
- 1 portie ingemaakte rode ui
- takjes tijm
- partjes citroen
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de aardappels doormidden. Snijd de asperges in stukjes. Maak de radijsjes schoon en snijd ze in stukken. Smelt de boter in een steelpan en laat al roerend bruin worden. Neem de pan van het vuur en roer de aardappels, asperges, radijs en tijm erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
- Vorm het bakpapier tot 4 snoepvormige pakketjes. Leg op een ovenrooster. Schep het aardappelmengsel in de pakketjes. Bak circa 15 minuten in het midden van de oven tot alles door en door warm is.
- Garneer met kruiden en ingemaakte ui. Serveer met partjes citroen.
Recept: BBQ Bijgerechtjes – Lena Söderström – Forte Groen – € 20,99
Rauw gegrilde groene asperges met za’atar
Rauw gegrilde groene asperges met za’atar
Gezonde barbecue? Laat groenten de basis vormen van je gerechten. Dit recept met groene asperges uit BBQ & Outdoor zijn overheerlijk en gezond.
- 500 g jonge groene asperges of Belgische duinenasperges
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- peper uit de molen
- zeezout
- 120 g ricotta
- 50 g geroosterde pistaches, fijngehakt
- 1 theelepel za’atar
Zo maak je het:
- Was de asperges en dep ze droog. Wrijf ze met een keukenborstel in met de zonnebloemolie en leg ze op de grill van je barbecue. Gril de asperges enkele minuten aan elke kant.
- Leg de asperges op een groot bord. Kruid met peper en zeezout. Werk af met hier
en daar een toefje ricotta, de pistaches en za’atar.
Aubergine van de barbecue
Aubergine van de barbecue
Met de juiste kruiden en specerijen maak je van elk ingrediënt een culinair hoogstaand gerechtje. Deze aubergine uit BokerTov is om duimen vingers bij af te likken.
- 4 aubergines
- 100 g kerstomaten
- 10 g ponzu
- 25 g chili garlic sauce
- 120 g tahini (recept p. 47)
- 80 g groene zhug (recept p. 51)
- olijfolie
- fleur de sel
Zo maak je het:
- Verwarm de barbecue (of de oven op 180 °C). Rooster de aubergines in ongeveer 20
minuten (27 minuten in de oven) volledig gaar. - Snijd de aubergines in onder de groene steel over de hele omtrek en verwijder de
schil voorzichtig zonder het vruchtvlees te breken. - Mix de kerstomaten met de ponzu 1 minuut. Giet door een zeef en laat uitlekken. Roer
de chili garlic sauce erdoor tot je een lekker spicy compote krijgt. - Snijd de aubergines overlangs in tweeën en rooster ze kort op de barbecue zodat
ze warm zijn. Leg een halve aubergine op een bord. Doe er tahini, groene zhug en
tomatencompote bij. Werk af met olijfolie en fleur de sel.
Dorade royale op de barbecue met side dishes
Dorade royale op de barbecue met side dishes
Dorade is een lekkere en gezonde vis die je gemakkelijk op de barbecue maakt. Serveer met gezonde side dishes. (Je vindt ze onder andere in Boker Tov, net als dit recept.)
- 2 rode chilipepers
- 4 tenen knoflook
- 50 g tijm
- olijfolie
- peper
- zout
- 2 dorades royale (zeebrasem), ongeveer 850 g/stuk, schoongemaakt maar niet gefileerd
- 2 citroenen
Zo maak je het:
- Verwijder de zaadjes van de chilipepers en snijd ze in fijne ringen. Pers de knoflook.
Rits de blaadjes van de tijm. Meng de chili, de knoflook en de tijm met 4 eetlepels
olijfolie. Kruid met peper en zout. - Spoel de vissen en dep ze droog. Snijd het vel met een scherp mes een paar keren in.
Wrijf de vissen aan de binnen- en buitenkant in met de kruidenolie. Kruid nog wat bij
met peper en zout. Rooster ze 5 tot 7 minuten op de hete barbecue tot ze goudbruin
en knapperig zijn. - Snijd de citroenen in tweeën en leg de snijkant op de barbecue. Laat ze donker
kleuren. - Serveer de dorade met de citroenen en alle side dishes.
Meer lekkere recepten:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier