6 x ‘grootmoeders klassiekers’ in een vegetarisch jasje
Veggie zit in de lift maar daarom hoef je jouw klassiekers niet te missen. Maak kennis met 6 waardige vegetarische varianten uit de oer-Belgische keuken. Wedden dat zelfs je bomma niet doorheeft dat die heerlijke stukjes in je vol-au-vent eigenlijk géén kip zijn?
1. Vegetarisch gehaktbrood
Gehaktbrood zonder gehakt? Het kan! Geniet van deze vegetarisch gehaktmuffins met pastinaakpuree.
Ingrediënten voor 6 stuks:
Voor de muffins
- 400 g tofu
- 1 rode paprika
- 100 g zongedroogde tomaat
- 100 g zwarte olijven (ontpit)
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode ui
- 1 ei
- 60 g paneermeel
- 1 el olijfolie
- enkele takjes tijm
- oregano
- peper en zout
Voor de puree
- 400 g aardappelen
- 2 pastinaken
- 1 dl melk
- 20 g boter
- bieslook
- snuifje nootmuskaat
- peper en zout
Kluts bij elkaar, klaar!
- Verwarm de oven voor op 160°C. Hak de tofu, ui en knoflook fijn. Snijd de paprika in vier, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snipper het vruchtvlees fijn.
- Bak de ui, knoflook en paprika even in wat olijfolie. Meng de groenten onder de tofu, samen met het ei, de fijngesnipperde oregano en tijm. Hak de gedroogde tomaten in stukjes samen met de olijven. Voeg er paneermeel bij tot je een vast broodje kan vormen. Verdeel het broodje in 6 en rol er bolletjes van.
- Vul het muffinblik met papieren vormpjes. Duw een bolletje in elk papiertje en bak de gehaktmuffins gaar en goudbruin in zo’n 30 minuten.
- Bereid ondertussen de puree. Schil hiervoor de aardappelen en de pastinaken en kook ze gaar in gezouten water. Giet ze af en laat nog even drogen op het vuur. Haal ze door een passe-vite en roer er de boter en de melk door. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat en schep in een spuitzak met gekarteld mondje.
- Haal de gehaktmuffins uit de oven, laat kort afkoelen en spuit dan op iedere muffin een toefje puree. Werk af met fijngesnipperde bieslook.
2. Brusselse Stoemp met vegetarische saucisse
‘Da’s pens! Zievert nie!’
Ingrediënten voor 4 personen:
- 2 pakjes Braad Saucisse van de Vegetarische Slager
- 4 wortelen
- 1 preistengel
- 1 grote bloemaardappelen
- 1 ajuin
- 20 cl groentebouillon
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- peper & zout
- margarine
Kluts bij elkaar, klaar!
- Snij alle groeten in fijne blokjes.
- Kook de aardappelen in gezouten water.
- Stoof de prei en wortelen in margarine met de ui en de knoflook.
- Verwarm de bouillon.
- Bak de Braad Saucissen in een braadpan.
- Als de groenten gaar zijn doe er dan de gekookte aardappelen en de bouillon bij. Alles fijnprakken met een pureestamper. Doe er peper en zout naar smaak bij.
- Serveer door de stoemp eerst op een bord te leggen met de Braad Saucisse op de stoemp.
- Dien de stoemp heet op.
De vegetarische Brusselse Stoemp proef je ook in Le Grand Café (Anspachlaan 78, 1000 Brussel) – www.legrandcafe.be
Meer info via devegetarischeslager.be
3. Vegetarische balletjes in tomatensaus
Gegratineerde groenteballetjes in tomatensaus zijn een prima vegetarisch alternatief voor grootmoeders gehaktballetjes.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 200 g kikkererwten (in blik, uitgelekt)
- 200 g witte champignons in stukken
- 1 teentje knoflook
- 1 ui
- 50 g ricotta
- 50 g geraspte parmezaan
- 1 bolletje mozzarella
- 100 g broodkruim(of panko)
Voor de saus
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 500 ml tomatenpassata
- gedroogde appelstroop
- cayennepeper
- olijfolie
- peper en zout
Kluts bij elkaar, klaar!
- Verwarm de oven voor op 180°C. Snipper voor de saus de ui en de knoflook. Fruit in een steelpannetje en voeg de passata toe. Breng op smaak met de oregano, peper en zout. Laat 15 minuten inkoken.
- Mix de kikkererwten, de champignons, de knoflook, de ui en de ricotta tot een smeuïge massa. Voeg de geraspte parmezaan en de helft van de panko toe. Kruid met peper en zout. Rol er balletjes van en rol deze door de resterende panko.
- Bak de balletjes krokant in een pan met wat olijfolie. Leg een bodempje saus in een ovenschotel, leg er de balletjes in, maar laat er wat ruimte tussen.
- Snij de mozzarella in plakjes en leg ze tussen de gehaktballetjes. Zet in de voorverwarmde oven en laat nog 15 minuten gratineren in de oven. Serveer met volkoren of roggebrood of groentepasta.
4. Vegetarische Gentse waterzooi
‘T kieke es goan vliege de smaok is gebleve’.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 1 pakje Poulettekes van de Vegetarische Slager
- 1 liter groentebouillon
- 1 + halve wortel
- 1 + halve selderstengel
- halve preistronk
- 3 vastkokende aardappelen
- 2 DL (soja)room
- 1 ei
- halve bussel peterselie
- olijfolie
- peper & zout
Kluts bij elkaar, klaar!
- Leg de Poulettekes in een diep bord en strooi wat kippenkruiden erover. Schil de wortels. Verwijder het donkergroene loof van de prei en spoel de groente onder stromend water. Was de selderstengels. Snij de wortels, de prei en de selder in heel fijne reepjes (julienne). Schil de aardappelen en snij ze in grove stukken. Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en voeg een scheut olijfolie toe.
- Stoof de groenten en de stukken aardappel in de hete olijfolie. Zet het vuur niet te hoog en roer regelmatig even om. Voeg de groentebouillon toe en de Poulettekes. Laat even pruttelen en zorg dat de Poulettekes zacht zijn en warm vanbinnen.
- Schenk 2/3 van de (soja)room in de stoofpot en roer alles om. Hou de rest van de (soja)room even opzij. Laat de waterzooi nog 10 tot 15 minuten pruttelen op een zacht vuur totdat de stukken aardappel gaar zijn. Kruid de waterzooi naar smaak met peper van de molen en wat zout. Neem een schaaltje en doe hier de dooiers van de eieren in. Het eiwit gebruiken we niet. Schenk de rest van de room bij het eigeel en klop het mengsel los met een vork (liaison).
- Neem de pot met waterzooi van het vuur en roer het dooiermengsel onder de bereiding. Snipper de verse peterselie fijn. Serveer de waterzooi in diepe borden en strooi er wat vers gehakte peterselie over.
De vegetarische Gentse waterzooi proef je ook in De Graslei (Graslei 7, 9000 Gent) – www.restaurantdegraslei.be
Meer info via devegetarischeslager.be
5. Vegetarische vol-au-vent met friet
‘Gin kat die ’t kieke mist in dees videekes’.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 2 pakjes Poulettekes van De Vegetarische Slager
- 2 wortels
- 1 ui
- 250 g Parijse champignons
- een halve citroen
- 2 el plantaardige olie
- peper en zout
- 60 g Solo margarine
- 60 g bloem
- 1 blokje Knorr Bouillon Finesse Groenten 25% minder zout
- 200 ml slagroom
- 4 vol-au vent-pasteibakjes
Kluts bij elkaar, klaar!
- Schil de wortels met een dunschiller en pel de ui. Maak de champignons schoon. Snijd de wortelen en de uien blokjes en snijd de champignons in vieren. Pers de halve citroen uit.
- Verhit de olie in een koekenpan en bak de wortelen en ui 5 minuten op een halfhoog vuur. Voeg de champignons toe en kruid met peper en zout en bak tot alles gaar is. Bereid intussen de béchamel.
- Smelt de margarine in een pan. Voeg, zodra de margarine gesmolten is, de bloem in één keer toe en laat al roerend met een houten lepel lichtbruin bakken. Voeg vervolgens het verkruimelde Knorr bouillonblokje en 440 ml water toe en blijf roeren om klonters te vermijden. Laat de saus al kokend binden en voeg de citroen en de room toe. Kruid met peper en zout en neem de pan van het vuur.
- Verwarm intussen de bladerdeeg pasteitjes in de oven volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep de groenten, zodra ze gaar zijn, door de béchamelsaus. Voeg de Poulettekes toe aan de saus en verwarm alles nog 3-5 minuten. Zet een bladerdeeg pasteitje op elk bord en vul rijkelijk met de vol-au-vent.
Deze vegetarische vol-au-vent proef je ook bij Bistro De Bomma (Suikerrui 16 en Willem Ogierplaats 3, 2000 Antwerpen) – www.restaurantdebomma.be
Meer info via devegetarischeslager.be
6. Vegan Kiecken met Krieken
Het beste van 2 werelden? Dat is kriek met kieck. Dé Vlaamse klassieker op vegan wijze, met frietjes en salade van witloof.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 240 g vegan Poulettekes van De Vegetarische Slager
- 200 g sjalot in partjes gesneden
- 240 g kastanjechampignons in 4 gesneden
- vers gemalen zwarte peper
- tijm
- 20 cl vegan kriekbier
- 280 g krieken op siroop
- 2 el Knorr vloeibare groentebouillon
- 280 ml water
- Maizena Express voor bruine sauzen
- vegan mayonaise
- witloof
- radijsjes
- frieten (gebakken in plantaardige olie)
Kluts bij elkaar, klaar!
- Verhit de olie in de pan op een middelhoog vuur. Bak de sjalot en champignons aan. Voeg de vegan Poulettekes toe en bak ongeveer nog 3 minuten, roer halverwege om.
- Voeg tijm en versgemalen zwarte peper toe en laat even meebakken.
- Blus met het kriekbier en voeg de krieken op siroop toe.
- Voeg de groentebouillon en het water toe en breng aan de kook.
- Laat 5 minuten sudderen en voeg al roerend Maïzena voor bruine sauzen toe.
- Laat nog 5 minuten zachtjes koken om de binding te bekomen.
- Serveer het stoofpotje met vegan mayonaise, een salade van witloof en radijs & frieten.
Meer info via devegetarischeslager.be
Meer kookinspiratie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier